Projekat “Whisper of Wine” 

Jačanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije DIGITOUR

Završna konferencija projekta “Whisper of Wine”, realizovanog u okviru DigiTour vaučera 2 u Srbiji, održana je u hotelu Tami Residence 05.09.2023.

Projekat je realizovan pod nazivom „Co-creation of sustainable tourism: Eno-Gastro and Heritage Experiences in Rural CBC Area“, COS-TOURINN-2020-3-04. Reference number 101038133. DIGITOUR – Voucher 2

Projektni partneri koji su radili na realizaciji su MAGELAN CORPORATION (Srbija), IANA TOUR (Bugarska), i BLEISURE DMC (Srbija) kao digitalni provajder.

Ovaj projekat je indirektno dobio sredstva od Evropskog saveta za inovacije i Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EISMEA), poverena od strane COSME programa Evropske komisije, putem otvorenog poziva raspisanog i sprovedenog u okviru projekta COS-TOURINN-2020-3-04.

Projektom se obuhvataju područja opština Niš, Prokuplje, Leskovac, Bela Palanka, Pirot, Knjaževac, Zaječar i Negotin u Srbiji i Vidin, Montana, Belogradchik, Botevgrad i Vratsa u Bugarskoj.

 

“Whisper of Wine” aplikacija

U okviru projektne saradnje razvijena je aplikacija “Whisper of Wine”, prva regionalna AR aplikacija koja pruža detaljne informacije o turističkim atrakcijama i pružaocima usluga na području Istočne Srbije i Zapadne Bugarske,  uključujući popularna turistička mesta, istorijske znamenitosti, kulturne i prirodne atrakcije. Korisna je posebno zbog toga što korisnicima omogućava da u odnosu na lokaciju mogu da vide odabrane lokacije koji su vredni posete za turiste i da im pri tome internet konekcija nije potrebna. 

Aplikacija

Aplikacija obuhvata oko 100 odabranih vinarija, smeštajnih objekata, restorana, istorijskih i kulutrnih objekata i prirodnih atrakcija koji se preporučuju turistima za obilazak. Od 30 objekata kulture, nalazi se i čak 10 koji su već na UNESCO-ovoj listi ili pripemaju kandidaturu. Nije zabeleženo u Evropi da ima toliko puno grupisanih objekata kulture od značaja na ovako relativno malom prostoru. 

Cilj saradnje je da se podigne značaj ovom pograničnom regionu, učini atraktivnim za turiste i da se da doprinos održivosti lokalne zajednice i ruralnih sredina.

 

Aplikaciju možete preuzeti sa linkova u nastavku: 

 Android platforma https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BLeisureDMC.WhisperOfWine 

Apple platforma 

https://apps.apple.com/us/app/whisper-of-wine/id6463746162