Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Topola, Oplenac, kraljevska vinarija i pećina Risovača – jednodnevni izlet u Šumadiju

Topola, Oplenac, kraljevska vinarija i pećina Risovača – Jednodnevni izlet u Šumadiju
Zakoračite u prošlost i upoznajte istoriju kraljevske porodice Karađorđević i prvog srpskog ustanka, otkrijte tajne kraljevskih vina, istražite pećinu, uživajte u šumadijskim specijalitetima.

OPIS TURE I AKTIVNOSTI :
Polazak autobusom iz Novog Sada u 07:00 h ispred nove Autobuske stanice na Sentandrejskom putu, iza Nisove pumpe, a iz Beograda u 08:30 h kod Skejt parka prekoputa TC Ušće, pored Brankovog mosta.  Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije. U tzv. Karađorđevom gradu, ostacima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.
Potom odlazimo do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađođević na vrhu Oplenca. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom.Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je lini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti donešene nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.
Nakon obilaska, odlazak do Kraljevskee vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).
Nakon degustacije, odlazimo da obiđemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Potom odlazimo do Orašca, ali prvo naokrepljenje i ručak u etno krčmi i vajatima „Karađorđev vajat“ na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su ovde 2003. godine. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sići ćemo do Marićevića jaruge, gde nastavljamo sa pričom o istoriji. Na ovom mestu je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i Karađorđe izabran zavođu ustanka. Zatim ćemo posetiti i muzej i ceo kompleks spomen parka Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini.
Povratak za Beograd i Novi Sad predveče.

CENA ARANŽMANA : 4200 rsd

PENZIONERI: 4000 rsd

DECA : 3.800 rsd

REZERVACIJE PRIMAMO ISKLJUČIVO ONLINE! Kliknite na zeleno dugme i vodimo vas na sajt SerbianAdventures.com gde ćete moći online rezervisati. Kada rezervišete dobićete definitivnu potvrdu rezervacije sa instrukcijom za uplatu. Po prijemu vaše uplate , dobićete mail da je uplata evidentirana. Dan pred put, između 12-14 h dobićete SMS sa porukom u kojem će biti broj telefona vodiča i podsetnik za vreme i mesto polaska.

POLAZAK : Beograd/Belgrade, Novi Sad

JEZICI VODIČA: srpski i engleski

PREVOZ :

Doplata za polazak iz Novog Sada 1500, 00 RSD

AKTIVNOSTI :

 • Poseta Topoli (Karađorđev grad i crkva zadužbina Karađorđa)
 • Poseta crkvi Svetog Đorđa na Oplencu
 • Obilazak kompleksa zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića
 • Degustacija vina u Kraljevskoj vinariji
 • Obilazak pećine Risovača
 • Ručak u Karađorđevom vajatu
 • Marićevića jaruga i spomen kompleks Orašac

UKLJUČENO U CENU :

 • Transfer prema programu
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Ulaznice za kompleks zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića
 • Degustacija vina u Kraljevoj vinariji
 • Ulaznica za pećinu Risovača
 • Ulaznica za muzej u Orašcu i poseta Marićevića jaruga

NIJE UKLJUČENO U CENU :

 • Piće tokom ručka
 • Ručak u Karađorđevom vajatu 1800 RSD
 • Polazak iz Novog Sada – doplata 1500 RSD

 

 • NAPOMENA :
Ovaj program se realizuje za minimum 35, a maksimum 45 osoba. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Ovaj program je moguće realizovati i na upit, van postavljenih termina.
Promo cena je aktivna do 4 dana pred putovanje, nakon toga, cena programa je 4500 RSD.
Potrebno je uplatiti 40% od ukupnog iznosa najkasnije u roku od 2 dana od prijema instrukcija za uplatu, a ostatak iznosa 5 dana pred početak ture. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 35 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Prilikom rezervacije molimo penzionere da dostave poslednji ček o penziji kao dokaz, kako bismo odobrili popust.

Pogledajte i druge najpopularnije jednodnevne izlete

Dvodnevni najpopularniji izleti