Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Titovim Plavim vozom do Užičke republike – dvodnevna tura

Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je ostao nepromenjen. Ovaj voz je poslednji put saobraćao na relaciji između Ljubljane i Beograda 5. maja, 1980. kada je su njime preneti Titovi posmrtni ostaci u prestonicu.

Prvi dan –subota

Za putnike koji kreću iz Novog Sada, polazak autobusa je u 8.00 sa parkinga kod hotela „Sajam“.

Polazak Plavog voza sa stanice Topčider je u 10.00. Molimo sve putnike da budu na stanici najmanje 30 minuta ranije.

Sledi prijatna troipočasovna vožnja tokom koje ćete se zabaviti slušanjem priča o ovom čuvenom vozu i poznatim ličnostima koje su se vozile njime.

Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je ostao potpuno nepromenjen.

U Titovo vreme, ovim raskošno opremljenim vozom putovalo je više od šezdeset stranih državnika i najuticajnijih lidera lideri XX veka:  britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, Gamal Abdel Naser, Mahatma Gandi, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, Konstantin Karamanlis, kao i mnogi drugi.

Inače, u vozu se nalazi i takozvana „gluva soba“ u kojoj je Tito donosio državne odluke i vodio poverljive razgovore. U njegovoj radnoj sobi, u kojoj je potpisivao akta, nalazi se i neka vrste preteče mobilnog telefona, kojim je on još davne 1959. godine mogao da razgovara s visokim funkcionerima u Jugoslaviji.

Sve ove prostorije videćete uživo tokom vožnje.

Dolazak u Užice predviđen je za 13.30, posle čega ćete u pratnji vodiča krenuti u obilazak grada, u kom je od septembra do novembra 1941 postojala Užička republika, prva i jedina oslobođena teritorija u porobljenoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Obići ćemo čuveni Muzej ustanka, Trg Svetog Save i Trg partizana.

Osim toga, u okviru ture obići ćemo i staru hidrocentralu na reci Đetinji, prvu u Evropi podignutu po principima Nikole Tesle i drugu u svetu posle one podignute na reci Nijagari pet godina ranije.

Po završetku obilaska, koji traje oko dva i po sata, sledi transfer do Zlatibora i smeštaj u izabrane hotele ili apartmane.

Slobodno vreme do 20.00 kada počinje specijalna tematska večera.

Ova večera zamišljena je kao „povratak“ u vreme bratstva i jedinstva, odnosno, kao veselo druženje uz muziku iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i onu iz vremena starog dobrog pop-roka bivše Jugoslavije. Osim ukusnih specijaliteta užičkog kraja, na švedskom stolu će se naći i neka omiljena Titova jela. Očekuju vas dobar provod i nezaboravno druženje.

Drugi dan – nedelja

Posle doručka, sledi odlazak na fakultativni izlet za koji ste se opredelili prilikom rezervacije ture.

Zbog planiranja adekvatnih vozila i kompletne organizacije, izlet je potrebno izabrati prilikom rezervacije ture. Prijava na izlet na licu mesta neće biti moguća.

Ukoliko ne želite da idete na izlet, imate slobodno vreme. Predlažemo da krenete u obilazak Zlatibora, prošetate se oko jezera, pešačite do Tornika ili po okolnim proplancima.

Važno!

Za putnike koji ne žele da idu na izlete, organizator putovanja ne obezbeđuje transfer do železničke stanice u Užicu.

Fakultativni izlet:

Prvi izlet:

Mokra gora Tour: Spomen-kompleks Kadinjača, manastir Rujno, jezero Vrutci, Mokra gora, Jatarice, crkva Svetog Jovana, Bele vode, Drvengrad, ručak u Drvengradu.

Napomena: Minimalni broj prijavljenih za realizaciju izleta je 9 putnika.

Polazak na izlet je u 9.00 sati.

Prvo mesto koje ćemo posetiti je Kadinjača, spomen-kompleks posvećen borcima Radničkog bataljona koji su novembra 1941. poginuli štiteći odstupnicu stanovništvu Užica. Sa ovog veličanstvenog mesta pruža se divan pogled na okolne planine.

Sledi poseta manastiru Rujno/Rujan iz XVI veka poznatom po tome što je u njemu 1536. odštampana prva srpska knjiga.

Sledeća stanica je jezero Vrutci gde ćemo obići 77 metara visoku branu s koje je pruža fantastičan pogled na jezero i okolinu.

Naredna destinacija je selo Šargan-Vitasi na Mokroj gori odakle polazi čuvena Šarganska osmica. Sledi obilazak Jatarica, otvorenog muzeja parnih lokomotiva,  Crkve Svetog Jovana i Belih Voda, izvora mineralne vode.

Poslednja stanica naše ture je Drvengrad, nadaleko poznato etno-selo i dom našeg čuvenog režisera Emira Kusturice. Posle obilaska, sledi ručak u Drvengradu.

Vreme trajanja ovog izleta je oko 6 sati i povratak u Užice je predviđen je za oko 15.00 časova.

Slobodno vreme do polaska Plavog voza za Beograd.

 

Drugi izlet:

Užička Republika Tour: Obilazak spomenika i mesta osnivanja Prve partizanske čete (Tatinac iznad Užica), obilazak spomenika i mesta osnivanja Druge partizanske čete (planina Tara), odlazak do vidikovca Crnjeskovo na Kaluđerskim vodama, obilazak spomen-kompleksa Kadinjača.

Napomena: Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je putnika.

Polazak na izlet je oko 9.00 sati.

Sva mesta koja se obilaze na ovoj turi neposredno su povezana za sam početak oružane borbe tokom Drugog svetskog rata i formiranje partizanskih četa pre i tokom trajanja Užičke republike.  Izuzetak čini poseta prelepom vidikovcu Crnjeskovo na Tari sa kog se pruža veličanstven pogled na okolinu.

Vreme trajanja ovog izleta je oko 4 sata, posle kog imate slobodno vreme za ručak i predah do polaska Plavog voza za Beograd.

 

Treći izlet (dostupan za rezervisanje od 1. maja)

Uvac Tour: Vožnja brodićem po Uvačkom jezeru, razgledanje meandara, poseta čuvenom vidikovcu Molitva i posmatranje beloglavih supova.

Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 2 putnika.

Posle ranog doručka, sledi polazak ka Uvcu. Tokom ovog izleta, otkrićete čarobne lepote ovog smaragdnozelenog jezera, zadivićete se lepotama njegovih jedinstvenih meandara, ostati bez daha kad pred vašim očima pukne pogled sa vidikovca Molitva, uživati u veličanstvenom letu najvećih supova u ovom delu Evrope i, ukoliko želite, isprobaćete nacionalne specijalitete tog kraja.

Polazak Plavog voza sa železničke stanice u Užicu je 16.45.

Dolazak u Beograd je oko 19.15 časova.

Dolazak u Novi Sad je oko 21.00 čas.

 

Izvor fotografija Titovog voza: Železice Srbije

Napomena za transport:

Plavi voz je kompozicija od više različih vagona iz 1954.g. koji su napravljeni za potrebe Josipa Broza Tita. Osnovni sastav Plavog voza čine Titov salon, Svečani salon, Vagon restoran, dvoje energetskih kola i službeni vagon. Opremljen u stilu art dekoa sa luksuznim nameštajem tog vremena. Nakon pola veka dobro je održavan i još uvek zadržava svoj originalni izgled, s većinom originalnog dizajna enterijera. Ukrašen je drvenim elementima od mahagonija, kruške i oraha. Svi vagoni imaju udobnu opremu, klima uređaj i kvalitetan muzički sistem.
Lokomotiva neće biti originalna već elektrolokomotiva novijeg datuma.
*****************************************************************

Prevoz putnika od Novog Sad – Beograd – Novi Sad mini-busom ili sličnim prevoznim sredstvom u zavisnosti od broja putnika. Od Beograda do Užica prevoz luksuznim turističkim vozom sa dodatnim sadržajem.

Napomena za smeštaj:

Hotel Iris 4* izgrađen je u planinskom, modernom stilu. Lociran je u srcu Zlatibora, neposredno pored crkve i poseduje wellness & SPA centar i teretanu. Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 2.950 dinara. Objekat Central Inn je apartmanskog tipa. Nudi besplatan WiFi, restoran, bar i terasu, a nalazi se na Zlatiboru. U apartmanu se služi kontinentalni ili doručak na bazi švedskog stola.

Uključeno u cenu:

 • Karta za Plavi voz u oba smera
 • Razgledanje Užica (ulaznica za muzej)
 • Tematska večera sa muzikom
 • Smeštaj u hotelu sa 4* na bazi noćenja sa doručkom ili u apartmanu slične kategorije
 • Tematska večera sa muzikom
 • Usluge licenciranog vodiča
 • Usluge lokalnog vodiča

Nije uključeno u cenu:

 • Izlet na Kadinjaču, Mokru Goru i Drvengrad (4100 RSD)
 • Izlet Užička republika (2590 rsd)
 • Izlet na Uvačko jezero i vidikovac Molitva (5900 rsd)
 • Hrana i piće koji nisu spomenuti u programu
 • Transfer od/do Novog Sada
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (2950 RSD)

Napomene:

Promotivna cena važi za rezervacije i uplate do30 dana pred polazak.
Minimum za realizovanje ovog programa je 50 uplaćenih aranžmana 10 dana pred put. Maksimalan kapacitet voza je 110 putnika.
Minimum za realizaciju fakultativnog izleta je 9 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, biće ponuđena doplata za realizaciju iste u zavisnosti od broja prijavljenih.

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com.