Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Župsko vinsko carstvo

15% Discount

Naše putovanje počinjemo polaskom iz Novog Sada u 07:00h sa parkinga kod hotela Sajam, a iz Beograda u 08:30h sa parkinga preko puta Buvlje pijace.

Prvi dan

Uz usputno stajanje za kratku pauzu za kafu, krećemo putem Župe, gde ćemo obići nekoliko vinarija. Prvo stižemo do manastira Drenča. Ktitor Manastira Drenča je monah Dorotej, treći hilandarski iguman, čiji je sin Danilo bio pećki patrijarh Danilo III. Po obilasku manastira odlazak do naše prve vinske destinacije, Vinarije Budimir, koja nosi ime po Budimiru Zdravkoviću iliti deda Budi, jednom od najiskusnijih vinara na području Župe Aleksandrovačke. Osnovne segmente vinarije Budimir čine Tamjanika i Prokupac, koje jesu autohtone sorte na teritoriji Župe, a u saradnji sa stručnjakom iz Italije prave nesvakidašnja vina od domaćih sorti sa modernim predznakom.Najveći ponos ove vinarije je Merlo, koji je u kupaži sa prokupcem dao sjajno vino “I kao da si anđeo”.

Motiv za etiketu ovog izvanrednog vina je bila sledeća priča – Angelina, praunuka dede Budimira, je trčala po podrumu, razdragana i vesela kao i svako drugo trogodišnje dete. Dedi je to smetalo i smirivao je dete tako što joj je govorio da je vinu potreban mir jer „vino spava„… Jednog jutra se probudila jer je petao kukurikao i bila je zabrinuta da slučajno ne probudi vino. Priča je ganula porodicu i dala osnovu za smišljanje imena. Degustacija vina uz još možda neku interesantnu priču.

Polazak ka vinariji Spasić, gde nas očekuje najčuvenije  vino ove kuće je Tamjanika (Tamnjanika), pa odatle i izreka „kad’ kažeš Spasić, misliš Tamjanika“. Da ne bismo odavali sve tajne ove vinarije, neka ipak ostane da se sami uverite u ostale etikete koje će vam naš dragi domaćin predstaviti.Nedaleko odavde nalazi se naša poslednja destinacija za ovaj dan, originalna i autentična Vinska kuća Minić, gde je sve u znaku dobrog vina. Poznata po proizvodnji visoko kvalitetnih vina od sorti tamjanika, prokupac i pinot noir, ova vinarija se izdvaja i po predivnom ambijentu, pa svojim gostima Minići nude i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi. Ovde nas očekuje kasni ručak/večera sa degustacijom i užuvanje sa domaćinima. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Drugi dan

Nakon što se dobro naspavamo, odlazimo na doručak. U Aleksandrovcu ćemo prvo posetiti  Muzej vinarstva i  vinogradarstva, koji je  osnovan 2000.g. Ovaj muzej je smešten u podrumu Poljoprivredne škole, a njegov cilj je da sakuplja, naučno obrađuje, publikuje, čuva i izlaže predmete, koji ilustruju i dokumentuju razvoj vinarstva i vinogradarstva, ne samo u Župi, već i u Srbiji kroz vekove. Muzej ima stalnu izložbenu postavku posvećenu vinu i njegovoj tradicionalnoj proizvodnji. Zatim odlazimo do vinarije Ivanović, koja kaže „Vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus“. Poznata po svom Rskavacu, kako ovde uz tamjaniku nazivaju drugu najstariju autohtonu srpsku sortu – prokupac, predstaviće vam i ostala svoja vina.

Nakon ovakvog vinskog zagrevanja, odlazimo na ručak u poznati restoran tog kraja, a nakon ručka nastavljamo ka Gornjem Zleginju i vinariji Braće Rajković. Favorit podruma braće Rajković je Princ od rskavca, župski naziv za prokupac, groždje koje, dok se jede, pod zubima rska. Za vino od rskavca, još je deda braće Rajković, dobio 1933.godine pohvalnicu od kralja Aleksandra I Karadjordjevića. Nakon degustacije  Polazak ka Beogradu i Novom Sadu. Dolazak u kasnim večernjim satima.

REDOVNA CENA ARANŽMANA : 11 900 RSD

PROMOTIVNA CENA ARANŽMANA : 8990 RSD

UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA :

prevoz udobnim turističkim autobusom prema programu

usluge vinskog vodiča tokom trajanja ture

noćenje sa doručkom u Aleksandrovcu

degustacije vina prema programu ( vinarija Budimir, vinarija Spasić, vinarija Minić, vinarija Ivanović, vinarija Braća Rajkovic )

ulaznice u Muzej vinarstva

kasni ručak prvi dan u vinskoj Kući Minić, ručak drugi dan u restoranu Ambijent u Aleksandrovcu

troškovi organizacije

NIJE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA :

ostale usluge koje nisu predviđene programom

NAPOMENE :

Link za rezevisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com. U napomeni obavezno upišite promotivni kod 15%FEB! Program realizujemo za zatvorene grupe uz mogućnost korekcije istog. Promotivna cena važi isključivo za uplate do 20 dana pre polaska na putovanje. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.

PLAĆANJE :

Promotivna cena važi isključivo za uplate do 10 dana pre polaska na putovanje. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.