Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Sremski Karlovci i Fruškogorski manastiri – polazak iz Novog Sada

15% Discount

Upoznajte 3 najznačajnija manastira na Fruškoj gori, posetite Sremske Karlovce, uživajte u mirisima i ukusima fruškogorskih vina. Odlična prilika da se iskoristi dan i upozna okolina Novog Sada.

Polazak sa parkinga kod hotela Sajam u 09:30 časova. Putovanje preko Iriškog venca. Prva poseta je manastiru Hopovo koji potiče sa kraja 15. veka, a nova crkva je podignuta u 16. veku kada i predstavlja najznačajniji prosvetni centar. Kasnije će u njemu boraviti i Dositej Obradović. Osnivač ove drevne svetinje, kao i većine fruškogorskih bisera je sveti vladika Maksim (Đorđe Branković) i ovo je njegova prva zadužbina. Najveće bogatstvo manastira su mošti svetog Teodora Tirona, koje se čuvaju u kivotu, u crkvi. Teodor Tiron je prvi svetac, zaštitnik grada Venecije. Bežeći od oktobarske revolucije u Rusiji, u manastiru je do II sv. rata boravilo nekoliko ruskih porodica koje su ponovo bežeći od komunizma emigrirale prema Francuskoj i drugim zemljama.

Nastavak putovanja ka manastiru Grgeteg koji je osnovao Vuk Grgurević, u narodu poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk polovinom XV veka. Manastirska crkva je posvećena Svetom Nikoli. U ovom manastiru se čuva jedna od najvernijih kopija ikone Majke Bozije Trojeručice sa Hilandara. Tokom svoje istorije manastir Grgeteg je vrlo često bio pribežište za kaluđere koji su pod naletom Turaka bežali iz Srbije i više puta je spaljivan, ali se kao feniks ptica uvek ponovo dizao. Ipak, po nalogu Austrougarske, u poslednjim renoviranjima nije mogao biti i fresko oslikan i po tome je jedinstven.

Poseta Manastiru Krušedol, najznačajnijem od 17 fruškogorskih manastira. Manastir je osnovao Vladika Maksim (Đorđe Branković) sa svojom majkom despoticom Angelinom – poslednja despotska porodica srednjovekovne Srbije. Manastirska crkva je posvećena Blagovestima i bogato je oslikana – najstarije freske su sa polovine XVI veka i to su najznačajniji primerci baroknog slikarstva u Srbiji. U manastiru su sahranjeni svi članovi poslednje despotske porodice Branković, Kralj Milan Obrenović, Knjeginja Ljubica, Arsenije III Čarnojević, Arsenije II Jovanović i Stevan Šupljikac.

Neposredno pred dolazak u Karlovce napravićemo pauzu od 1,5 sat za ručak koji možete priuštiti sebi u restoranu hotela Dunav ili nekoj od Karlovačkih čardi.

Dolazak u Sremske Karlovce – centar srpskog obrazovanja, duhovnosti i kulture u periodu od seobe Srba sa Kosova do početka XX veka. Obilazak najznačajnijih kulturno istorijskih znamenitosti Sremskih Karlovaca (Kapela mira, Saborna crkva, Karlovačka gimnazija, Bogoslovija, česma Četiri lava, Patrijaršijski dvor). Slobodno vreme za individualno istraživanje ovog gradića.

Opciono:

– samostalna poseta Patrijaršijskom dvoru u kojoj se nalazi stalna postavka predmeta iz XVIII i XIX veka iz razorenih i ugroženih crkava u Bosni i Hrvatskoj,

– Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se nalazi zanimljiva bibilioteka sa veoma starim knjigama

– poseta nekom od vinskih podruma u Sremskim Karlovcima gde ćete uz zanimljivu priču o vinima i vinskoj proizvodnji imati prilike da degustirate čuveni karlovački bermet i druga fruškogorska vina.

Tokom boravka u Karlovcima preporučujemo i degustaciju čuvenog švapskog kolača kuglof koji uz bermet slovi za najbolji suvenir iz ovog grada. Povratak u Novi Sad u 19 h.

Redovna cena aranžmana: 1950 din

PROMOTIVNA CENA: 1190 din*

Uključeno u cenu

 • Prevoz modernim, turističkim mini busom sa audio video opremom i klimom
 • Obilasci prema programu
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

Nije uključeno u cenu

  • Ručak
  • Opciono: Ulaznica za Kapelu mira (dobrovoljni prilog u visini oko 100 din), Ulaznica za Patrijaršijski dvor (100 din), Ulaznica za Karlovačku gimnaziju (100 din)
  • Degustacija vina u Sremskim Karlovcima (300 dinara po vinariji) – zbog obavezne najave, doplata za degustaciju je u vinariji
  • Ostali troškovi koji nisu predviđeni programom

Prevoz

Program se realizuje mini busevima ili autobusima do 30 sedišta.

Napomena

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com. U napomeni obavezno upišite promotivni kod 15%FEB! Odobravamo 1 besplatno mesto na 10 prijavljenih putnika. Ovaj program se realizuje za minimum 25 osoba.

Plaćanje

U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo otkaza ovog programa najmanje 3 dana pre putovanja. Organizator putovanja Magelan Travel. Licenca OTP 25/15. Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Travel i YUTA.

Maršuta izleta Sremski Karlovci i Fruškogorksi manastiri

Pretražite i ostale naše programe