Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

„Sremačko je selo malo… “ Manastir Rakovac – Banoštor

Na mestu gde se sastaju Fruška Gora i Dunav, gde još uvek svakodnevno skela prevozi i veže dve obale Sremsku i Bačku, smestilo se selo Banoštor. Prvo je bio tvrdjava Rimskog carstva, pa ugarsko utvrdjenje, Samuilovo carstvo, pa su 1526. stigli i Turci…

Danas je mesto u kom je lepo živeti, što potvrđuje stalno povećanje broja stanovnika. Severne padine Fruške gore, izuzetna mikroklima, zemljište bogato mineralima, uticaj Dunava čine idealne uslove za proizvodnju vrhunskih vina.

Program: Polazak iz Beograda u 08:00 h ispred Sava centra, a iz Novog Sada u 09:15 h sa Železničke stanice ispred lokomotive. Odlazak Manastir Rakovac, danas aktivan ženski manastir. Kao i kod drugih fruškogorskih manastira nastanak mu je, makar i posredno, vezan za sremske Brankoviće. U prvim decenijama XVIII veka u manastiru je postojao veoma aktivan prepisivački centar, pa je u njemu prepisan iDušanov zakonik, a 1714. Godine je dovršen čuveni rakovački rukopisni Srbljak u kojem su sabrane sve pohvalne pesme Srbima vladarima – svetiteljima. Manastirska crkva je posvećena Sv. Kozmi i Damjanu  i bila je jedna od najlepših kod nas podignutih crkava u Banoštor – odlazak u Majkinu radionicu,  svojevrsni vremeplov  mode i ručnih radova sa preko 1000 sačuvanih starih šema i modnih  žurnala. Razgledanje izložbe raznovrsnih rukotvorna  vrednih žena Banoštora i doručak (mesni  proizvodi uz rakije domaće, sok od nane i kolače od rogača). Obilazak pravoslavnog hrama Svetog Georgija, koji spada medju pet najstarijih crkava u Sremu, gradjenih od tvrdog materijala. Prva crkva otkrivena je ovde na temeljima rimskog kupatila. Reprezentativni klasicistički ikonostas drvorezbario je Maksim Lazarević, a ikone i deo zidnog slikarstva izneo je Konstantin Pantelić. Zvonik crkve sagradjen polovinom XVII veka, čiji je ktitor bio Vuk Isakovič, lik iz romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, ostao je neprimereno nizak u odnosu na brod crkve i kao takav je autentičan.

Odlazak u vinariju „Bononia“, porodice Šijački, sa dugom tradicijom prizvodnje vina (pradeda, deda, otac i kćer), koji  sa ponosom nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Proizvode oko 55.000 litara vina sa 7 ha vinograda na obroncima Fruške gore, gde se prepliću redovi italijanskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Degustacija vina. Ukrcavanje na skelu  koja ovde oduvek postoji i vožnja Dunavom do Lovačkog doma. Nesvakidadašnje uživanje u ambijentu i prizorima, uz ljuljuškanje ustalasane reke i  pratnju  tamburaša. Ručak  na samoj obali reke uz obavezni, sasvim poseban sremački „lupani roštilj“. Povratak. Dolazak u Novi Sad oko 20:00 h, a u Beograd oko 21.30.

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, doručak, degustaciju vina, obilaske prema programu, vožnju skelom, ručak, muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće.

Cena na upit