Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Srce Srbije – Kosovo i Metohija, 2 dana, 1 noć

15% Discount
 • manastir-banjska-trodnevni-izlet-kosovo-srce-srbije
 • manastir-gracanica-kosovo-srce-srbije-trodnevni-izlet-unesco
 • pecka-patrijarsija-kosovo-srce-srbije-trodnevni-izlet
 • manastir-banjska-trodnevni-izlet-kosovo-srce-srbije
 • manastir-gracanica-kosovo-srce-srbije-trodnevni-izlet-unesco
 • pecka-patrijarsija-kosovo-srce-srbije-trodnevni-izlet

Pođimo na putovnje tokom koga ćemo otkriti Kosovo i Metohiju; za srpski živalj – južnu pokrajinu Republike Srbije i kolevku istorije i kulture, za albanski – najmlađu samoopredeljenu evropsku državu. Posetimo neke od bisera UNESKO svetske kulturne baštine, nadahnimo se u viševekovnim centrima duhovnosti i tradicije, saznajmo mnogo o preplitanju i prožimanju tradicija i nasleđa dva velika kulturno-civilizacijska kruga, osetimo čari gastronomskih poslastica…Otkrijmo Kosovo i Metohiju zajedno!

Opis ture: Srce Srbije – Kosovo i Metohija, 3 dana, 1 noć

1. dan 

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod lokomotive u 00:00, Beograd 01:30 sa parkinga na Novom Beogradu (Buvljak). Nastavak putovanja za Kosovku Mitrovicu preko Raške sa usputnim pauzama za odmor. U jutarnjim časovim dolazak u Manastir Banjska, zadužbinu kralja Stefana Uroša II Milutina iz XIV veka, te obilazak manastirskog kompleksa. Po završetku obilaska – nastavak putovanja prema Kosovskoj Mitrovici. Panoramski obilazak Kosovske Mitrovice, te kratko zadržavanje kod Crkve svetog Dimitrijasa čijeg platoa se pruža panoramski pogled na ceo grad. Smeštaj u hotel i kratak predah. Potom – odlazak do Muratovog turbeta u kome je pohranjena Muratova utroba, dok se balsamovano telo nalazi u Bursi u Turskoj i obilazak kompleksa. Nastavak puta za Gazimestan i obilazak Spomenika kosovskim junacima. Odlazak do Gračanice, zadužbine kralja Milutina iz XIV veka i obilazak manastira, a potom kratko zaustavljanje kod arheološkog kompleksa Ulpiana ili Justinijana Sekunda koja je bila rimski i ranovizantijski grad u provinciji Gornjoj Meziji. Nastavak putovanja za Prištinu. Po dolasku u Prištinu – obilazak grada i njegovih najznačajnijih kulturno – istorijskih spomenika (centar grada, korzo Majke Tereze, pozorište, spomenik Skenderbegu, Jašar Pašina džamija…), te novoizgrađene katedrale posvećene Majki Terezi, najvećem rimokatoličkom hramu na Balkanu čija je gradnja završena 2010. U večernjim časovima nas očekuje povratak u Kosovsku Mitrovicu, te večera uz prigodnu muziku sa Kosova i Metohije u hotelu. Noćenje.

2. dan

Doručak. Odjava iz hotela. Posle doručka – nastavak puta za Peć i obilazak Pećke patrijaršije, jednog od dragulja srpskog graditeljstva iz XIII veka. 2006. upisana je na UNESKO listu svetske kulturne baštine, a do sredine XVIII veka bila napredno monaško središte sa stotinama monaha. Ona je i danas sedište srpskog Patrijarha, koji se na tom mestu hirotoniše – uvodi u tron Patrijarha. Pećka patrijaršija je uglavnom obuhvatala Srbe, ali i mnoge druge pravoslavne balkanske narode pod njenom nadležnošću, te je tako i Rilski manastir bio pod njenom jurisdikcijom.U periodu otomanske vladavine je imala ogroman značaj za očuvanje verske autonomije i hrišćanskog identiteta.  Nastavak putovanja za Visoke Dečane, te obilazak impresivne zadužbine Stefana III Dečanskog, čija je gradnja dovršena krajem XIV veka posvećene Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem. Po završetku predviđenih obilazaka, nastavak putovanja za Prizren. Po dolasku u Prizren – obilazak kulturno – istorijskih znamenitosti crkva sv. Đorđa sa kraja XIX veka, sedište  vladike raško – prizrenskog, prizrenska srpska pravoslavna Bogoslovija, crkva sv. Nikole iz XIV veka poznate i pod nazivom Tutićeva crkva, Bogorodica Ljeviška – zadužbina kralja Milutina iz XIV veka, te sedište prizrenskog episkopakoja je 2006. stavljena na UNESKO listu svetske kulturne baštine kao deo ansambla srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji, a stradala kako za turske vlasti u XVIII veku kada je deo fresaka uništen čekićima, prekriven malterom, a crkva pretvorena u džamiju, tako i u napadima albanskih ekstremista 2004, Šadrvan – centralni gradski trg sa česmom,  hamam, derviška tekija – islamske sakralne građevine za okupljanje derviša – sledbenika sufizma, katolička crkva Naše gospe od večne pomoći…. Po završetku obilaska Prizrena – nastavak putovanja prema Manastiru svetih Arhangela koji je zadužbina srpskog cara Stefana Dušana Silnog (kralj 1331 — 1346, car 1346—1355), koji se nalazi u kanjonu reke Bistrice nedaleko od Prizrena u Metohiji, u podnožju Dušanovog grada i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352. godine, na mestu starije crkve u sklopu tvrđave Višegrad kao grobna crkva cara Dušana i smatra se da je predstavljao vrhunac srpskog sakralnog graditeljstva, te obilazak kompleksa. Manastir je uništen još tokom XVII veka kako bi se dobio građevinski materijal kojim je Sinan Paša izgradio džamiju koja se i danas nalazi u centru Prizrena, te su vidljivi samo njegovi ostaci. Po završetku za danas predviđenih obilazaka, u večernjim časovima, nastavak putovanja prema selu Banov Do čije ime predanje vezuje za Strahinjića Bana i odlazak uetno selo “Zavičaj”, te večera sa tradicionalnim specijalitetima kraja.  Po završetku večere (oko 21:00h) očekuje nas nastavak putovanja prema Beogradu i Novom Sadu.

3. dan

Doručak. Dolazak u Beograd i Novi Sad u ranim jutarnjim časovima. Kraj programa.

Cena aranžmana  redovna: 8900 din

PROMOTIVNA CENA: 7620 din*

Uključeno u cenu

 • kompletna organizacija i vođenje puta
 • usluge turističkog vodiča tokom celog puta
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Kosovskoj Mitrovici
 • 1 večera sa tradicionalnom muzikom u hotelu u Kosovskoj Mitrovici
 • 1 večera u etno selu „Zavičaj“, Banov Do
 • ulaznice za sve navedene lokalitete

Nije uključeno u cenu

 • individualni troškovi za vreme trajanja putovanja

Napomena

* Tokom prijave za aranžman, u napomenu je potrebno upisati i adresu stanovanja putnika kako bismo Vam mogli izdati Potvrdu o garanciji putovanja.

*Promotivna cena važi isključivo za ONLINE REZERVACIJE (kliknite na link koji će vas odvesti na sajt SerbianAdventures.com) i uplate do 7 dana pre polaska za naznačene datume. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni: 25 osoba

Plaćanje

Putovanje se može platiti u dve rate. Prva rata najkasnije 10 dana pred polazak. Druga rata – ček na datum 15 dana od polaska.

U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo otkaza ovog programa najmanje 3 dana pre putovanja. Organizator putovanja Magelan Travel. Licenca OTP 25/15. Uz izlet važe opšti uslovi putovanja turističke agencije Magelan Travel i YUTA.

Google mapa - označeno je mesto odakle polaze naši autobusi

Pretražite i ostale naše programe