Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Smederevska tvrđava, letnjikovac Obrenovića, antički Viminacijum i Srebrno jezero

Ne propustite priliku da posetite grad proklete Jerine, otkrijete kako je izgledao antički Viminacijum, obiđete vilu Zlatni breg i uživate na obali Srebrnog jezera.

Opis ture i aktivnosti

Polazak iz Novog Sada u 7.00 časova sa parkinga kod hotela Sajam (kod nekadašnjeg restorana „Zlatna medalja“). Polazak iz Novog Beograda u 08:30 časova (putnike ćemo naknadno obavestiti o tačnom mestu polaska). Putovanje ka Smederevu – srednjovekovnoj prestonici Srbije od 1428. godine do njenog pada pod otomansku vlast. Sledi obilazak tvrđave despota Đurđa, koju je narod prozvao „gradom proklete Jerine“ zbog animoziteta prema Irini Kantakuzini, despotovoj supruzi. Inače, Smederevska tvrđava spada među tri najveća utvrđenja u Evropi i šest najznačajnikih na Dunavu.

Nakon obilaska tvrđave, vozimo se do vile „Zlatni breg“, koju je knez Miloš Obrenović podigao na brdu Plavinac nedaleko od Smedereva s kog se pruža veličanstven pogled na vinograd, Dunav i banatsku ravnicu. Letnjikovac Obrenovića, poznat i pod nazivom „Kraljev vinograd“, najviše su koristili kralj Aleksandar i njegova supruga Draga Mašin, ali je u njemu često boravila i kraljica Natalija. U prizemlju vile nalaze se letnji i zimski salon s portretima Obrenovića, salonskim garniturama, nakitom, odećom i mnogim drugim predmetima članova kraljevske porodice. Na spratu su smešteni kraljevski apartmani i biblioteka. Inače, posle ubistva kralja Aleksandra i njegove supruge Drage, kraljica Natalija je letnjikovac poklonila pukovniku Antoniju Oreškoviću, načelniku štaba drinske vojske.

Po završetku obilaska vile, putovanje nastavljamo prema Starom Kostolcu. Tamo ćemo posetiti arheološki park u kom se nalaze ostaci Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije. Dosadašnje otkrića potvrdila su da je Viminacijum bio vodeća rimska metropola na ovom delu dunavskog limesa (veličina tog antičkog grada može se uporediti s veličinom današnjeg Njujorka!). Posetićemo i lokalitet na kom je pronađen skelet mamuta starog „samo“ 5 miiona godina!

Posle obilaska Viminacijuma, nastavljamo putovanje prema Srebrnom jezeru, koje su ljudi zbog izuzetne lepote nazvali „srpskim morem“. Slobodno vreme za ručak u nekom od mnogobrojnih restorana pored jezera. Postoji mogućnost vožnje brodom po Dunavu. Slobodno vreme do 18:00 časova.

Dolazak u Beograd oko 21:00 čas, a u Novi Sad oko 22:30 časova.

Cena: 2.550 RSD

Deca: 1.300 RSD

Mesto polaska

Beograd/Belgrade, Novi Sad

Jezici vodiča

Serbian, English

 

Aktivnosti

 • Obilazak Smederevske tvrđave
 • Obilazak vile Obrenovića
 • Obilazak arheološkog lokaliteta Viminacium
 • Šetnja i slobodno vreme na Srebrnom jezeru

Uključeno u cenu

 • Prevoz prema programu mini-busom ili autobusom kapaciteta do 30 sedišta
 • Usluge licenciranog vodiča
 • Ulaznice za Smederevsku tvrđavu (120 dinara) i Viminacijum (500dinara)
 • Ulaznica za vilu Obrenovića (300 dinara)
 • Organizacija izleta

Nije uključeno u cenu

 • Ručak i piće
 • individualni troškovi

Oblačenje

Na Srebrnom jezeru je tokom letnjih meseci moguće kupanje, pa ukoliko je toplije vreme možete poneti i kupaći.

Napomena

Prema Zakonu o turizmu iz 2019. godine organizator nije u obavezi da za jednodnevne izlete obezbedi zaštitu u pogledu garancije putovanja (u slučaju insolventnosti organizatora kao i u slučaju lošeg izvršenja usluga), ta se Garancija putovanja ne izdaje putnicima.

Ovaj program se realizuje za minimum 35 a maksimum 55 osoba. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Ovaj program je moguće realizovati i na upit, van postavljenih termina. Prilikom rezervacije neophodno je navesti JMBG za sve putnike, uključujući i decu, zbog posete vili Obrenović.

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com. Klaustrofobičnim osobama se ne savetuje da posećuju sve delove Viminaciuma. Upozorenje se pre svega odnosi na grobnice sa freskama do kojih vode uski podzemni hodnici. U slučaju loših vremenskih uslova neće biti moguće posetiti mamut park i amfiteatar u Viminaciumu. Po želji većine putnika moguće je posetiti muzej u Požarevcu i galeriju Milene Pavlović Barili.

Plaćanje

Doplata za polazak iz Novog Sada iznosi 850 RSD, uz minimum 10 putnika. Potrebno je uplatiti 40% od ukupnog iznosa najkasnije u roku od 2 dana od prijema instrukcija za uplatu, a ostatak iznosa 5 dana pred početak ture. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 35 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.