Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave,podzemnih vojnih galerija i podgrađa

Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa

Ova tura je koncipirana tako da će čak i Novosađani otkriti mnoge nove stvari koje ranije nisu znali. Obići ćemo najzanimljivije građevine drevnog podgrađa, njegove dve crkve a potom i tvrđavu, nad i pod zemljom.

Okupljanje grupe ispred Vojne bolnice. Uz specijalno odobrenje vojske ulazimo u krug vojne bolnice gde ćemo dobiti osnovne informacije o ovoj najstarijoj aktivnoj vojnoj bolnici u našoj zemlji, koja nema ni jednog dana prekida u svom radu. Kratak osvrt kako na baroknu arhitekturu ovog zdanja tako i na ovu ustanovu koja je od skoro dostupna svim građanima. Potom ulazimo u bolnicu u kratko razgledanje gde ćemo obratiti posebnu pažnju spomen ploči gde je sahranjen Mihael Vamberg, general koji je među prvima rukovodio izgradnjom tvrdjave.

Nastavak šetnje pored najstarijih kuća u podgrađu tvrđave ka crkvi apostola Pavla iz 1922. g. Nakon kraćeg zadržavanja u parku vojne bolnice nastavljamo ka rodnoj kući Josipa Jelačića, do zgrade Šajkaškog bataljona ukrašene skulpturama lavova, te do susedne „Maltarnice“ gde se nekada naplaćivao prelaz za prelazak preko pontonskog mosta. Odavde nastavljamo ka Trgu vladike Nikolaja gde ćemo nakratko zastati kod neobeleženog gromnog mesta poginulih ruskih vojnika koji su ovde sahranjeni tokom Drugog svetskog rata.

Penjemo se Štrosmajerovom ulicom do crkve sv. Jurja, najstarije očuvane crkve na prostoru kako Petrovaradina tako i Novog Sada (1701. g.). Ovo je u arhitektonskom smislu najvrednija barokna crkva na našim prostorima. Pored ostalog u njoj se nalazi i kripta sa grobnim mestima značajnih ličnosti, aristokratskih porodica i plemića Pričaćemo i o legendi o tajnom ulazu u tunel ispod Dunava koji prema legendi povezuje Novi Sad sa tvrđavom.

Odavde nastavljamo uz 214 stepenica ka platou na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ulazimo u podzemne vojne galerije i prolazimo tunelima u dužini od oko 800 m. Obilazak podzemnih vojnih galerija traje oko 45 min.

Izlazimo na bastion Ludviga Badenskog kod Petrovaradinskog sata, a potom nastavljamo šetnju pokraj galerija novosadskih umetnika.

Saznaćemo kako se u vreme Rimljana, kada je ovde bila tvrđava Kuzum (Cusum), slale poruke koje su za 1,5 sat stizale do Rima. Zatim ćemo se prisetiti najezde Huna koj su u V veku razororili rimsku tvrđavu da bi je za vreme Vizantije obnovio car Justinijan I Veliki između 535 i 555. godine. Otkrivamo i ko su monasi cisterciti kojima u XII v. ugarski kralj Bela IV dao petrovaradinsku opatiju. Otkrivamo i zašto se sumnja da su planovi francuskog arhitekte Vobana ukradeni i koje su još tvrđave imaju karakteristike Vobanovih fortifikacija.

Redovna cena aranžmana: 750 din

Cena aranžmana za penzionere: 700 din

Cena aranžmana za decu: 500 din

Uključeno u cenu

  • Ulaznica za podzemne vojne galerije
  • Licencirani vodič

Oblačenje

Obavezno obući toplu odeću jer je i tokom najviših temperatura u podzemnim prolazima temperatura oko 10 stepeni C. Sa sobom poneti i baterijsku lampu koja će trajati bar 2 sata.

Deca

Ne preporučujemo deci mlađoj od 8 godina.

Napomena

Prema Zakonu o turizmu iz 2019. godine organizator nije u obavezi da za jednodnevne izlete obezbedi zaštitu u pogledu garancije putovanja (u slučaju insolventnosti organizatora kao i u slučaju lošeg izvršenja usluga), ta se Garancija putovanja ne izdaje putnicima.

Ne preporučujemo ni osobama koje imaju problem sa klaustofobijom. Tuneli su visoki oko 1, 8 m i više osobe gotovo tokom celog obilaska će hodati u podnutom položaju.

Plaćanje

Promotivna cena važi isključivo za ONLINE REZERVACIJE (kliknite na link koji će Vas odvesti na sajt SerbianAdventures) i uplate do 7 dana pre polaska za naznačene datume. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni: 25 osoba.