Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Sedmodnevna idila: Bajina Bašta za savršen odmor

Obiđite netaknutu prirodu NP Tara, obiđiite neke od najlepših vidikovaca u zemlji, posetite kulturno-istorjiske spomenike zapadne Srbije i ne propustite krstarenje čarobnom Drinom.

Opis ture:

Dan 1. Bajina Bašta

Individualni dolazak u Zepter Hotel Drina Bajina Bašta ili u Vilu Drina Perućac. Uz bogatu večeru u našem restoranu, upoznaćete se sa sadržajem našeg sedmodnevnog aranžmana.

Dan 2. Izlet – Tara 1: Bajina Bašta – Manastir Rača – Kaluđerske Bare – Tarabići – vidikovac Crnjeskovo, crkva na Tari, ergela konja – Kaluđerske Bare

Polazak iz Zepter Hotela Drina ka srpskom srednjovekovnom Manastiru Rača, zadužbini kralja Dragutina Nemanjića s kraja 13. veka, koji je rušen i obnavljan više puta tokom svoje istorije. Nakon posete riznici manastira, usponom kroz Taru odlazimo do Kaluđerskih Bara koje danas nisu u vlasništvu manastira, ali su jedno od najlepših turističkih atrakcija sa brojnim šumskimi ski stazama. Put nas dalje vodi preko sela Kremna, poznatog po prelepoj dolini, ali i po prorocima Tarabićima, Milošu i Mitru, neukim i nepismenim seljacima koji su, na iznenađenje mnogih, još u 19. veku, predvideli budućnost Srbije, Balkana i sveta.  Dalje vas vodimo ka vidikovcu Crnjeskovo koje se nalazi na 1035 m nadmorske visine, na 15 minuta hoda kroz šumu, gde se kao na dlanu pruža pogled na klisuru reke Rače i grad Bajinu Baštu. Sa vidikovca pešačimo lepom četinarskom šumom ka spomeniku na Borovom brdu, zatim obilazimo manastir Sabor srpskih svetitelja i ergelu konja na Kaluđerskim Barama, gde pravimo kratak odmor i pauzu za kafu. Nakon toga sledi povratak u hotel, večera i slobodne aktivnosti.

Dan 3. Izlet – Tara 2: Bajina Bašta – Zaovine – Banjska stena – Tepih livada – Mitrovac –  Kozja stena – Perućac plaza – reka Vrelo i restoran Vrelo.

Polazak iz Bajine Bašte posle doručka i obilazak očaravajućeg planinskog sela Zaovine i istoimenog jezera. Uživaćete u zanimljivoj priči o Pančićevoj omorici, lepoj prirodi i još lepšem vidikovcu Banjska stena. Preko mesta Mitrovac, uživajući u šetnji od oko jednog kilometra, dolazimo do čudnovate prirodne pojave nazvanom Tepih livada, koja je naziv dobila po tome što se ugiba pod nogama kao mek tepih. Dalje idemo ka vidikovcu Kozja stena, odakle se pruža predivan pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac i Kozju stenu, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Perućac je turističko mesto, najpoznatije po jezeru koje je napravljeno zbog izgradnje hidroelektrane. Tu je i lepo uređena plaža, gde osim kupanja, gosti mogu da pecaju, voze se brodom,  iznajme kajak ili pedalinu, spuštaju se čamcima Drinom, koju ćemo posetiti i dalje nastaviti ka samom naselju u čijem središtu je restoran „Vrelo“, smešten na vodopadu rečice Vrelo, najkraće reke u Evropi, koja se na tom mestu obrušava u Drinu. Povratak u hotel, večera i slobodne aktivnosti.

Dan 4. Izlet – Mokra Gora: Bajina Bašta – Mokra Gora – Šarganska osmica – Bele vode – Mećavnik.

Na vožnju Šarganskom osmicom polazimo nakon doručka i jutarnje kafe. Tokom vožnje proćićemo stanicama Šargan – VitasiŠargan – Jatare i zaustaviti se na nekoliko vidikovaca, odakle se pruža fantastičan pogled na Mokru goru. Putujući čuvenom rutom u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već išao, a kuda tek treba da prođe. Po završetku vožnje koja traje 3 sata (sa usputnim pauzama) odlazimo do lekovitih izvora Bele vode i brda Mećavnik, na kome danas ponosno stoji možda jedini grad koji je u celini napravljen od drveta – Drvengrad. Uživajte na jedinstvenim mestima koje je izgradio poznati srpski reditelj  Emir Kusturica tokom snimanja filma „Život je čudo“. Kao u svakom pravom gradu, i u Drvengradu postoje bioskop, muzej, crkva, biblioteka, restoran. Povratak u hotel, večera i slobodne aktivnosti.

Dan 5. Izlet – Višegrad

Polazak iz hotela posle doručka prema jezeru Perućac i ukrcavanje na brod za Višegrad (vožnja brodom oko 3 sata kroz očaravajući kanjon Drine). Put do Višegrada, mesta u kome se prepliću istorije imperija koje su vladale ovim prostorima. Najveća znamenitost Višegrada je jedan od najznačajnijih mostova svetske književnosti, zadužbina velikog vezira Mehmed – paše Sokolovića, čuveni most o kome je Andrić napisao roman „Na Drini ćuprija“. Kao svedočanstvo o epohama koje su se smenjivale na ovom području podignut je Andrićgrad, grad izgrađen od kamena kao jedinstveni spomenik istorijiovog kraja. Šetnja Andrićgradom predstavlja svojevrsno putovanje kroz vreme. Po dolasku u Višegrad predviđeno je oko 1,5 h vremena za obilazak grada i njegovih znamenitosti. Nakon toga je ukrcavanje na brod i povratak brodom u Perućac (oko 3 sata vožnje). Povratak u hotel, večera, slobodne aktivnosti.

Dan 6. Izlet – Splavarenje Drinom

Polazak iz hotela posle doručka do Perućca.  Ukrcavanje na čamce i spust rekom Drinom do Bajine Bašte. Povratak u hotel, večera, slobodne aktivnosti.

Dan 7. Izlet – Rimski grad

Polazak iz Hotela/Vile Drina, prema mestu Dub (udaljenost 20 km) od Bajine Baše i poseta crkvi Brvnari (iz 1792. godine). Nakon posete crkvi sledi poseta i obilazak kućice na Drini. Nakon kraće pauze za fotografisanje sledi polazak za mesto Skelani (Republika Srpska). Neophodno je da gosti ponesu lične karte (ukoliko su državljani Srbije) ili pasoše pošto se prelazi granica. Nakon 10-ak minuta vožnje dolazimo do rimskog Municipiuma Malvesiatiuma (rimski grad iz 2 v.n.e.). Nakon obilaska arheološkog nalazišta, sledi kraći obilazak muzeja Municipiuma u mestu Bosanska Crvica. Nakon posete muzeju sledi polazak u Perućac gde bismo u prirodi organizovali ručak (tradicionalno posluženje ovoga kraja spremano od lokalnih namirnica). U povratku sledi poseta destileriji BB Klekovača uz degustaciju rakija iz asortimana BB.

Dan 8. Odjava i napuštanje hotela posle doručka. Individualna organizacija sopstvenog prevoza od destinacije. Kraj programa.

Cena: od 42.500 din

Uslovi besplatnog otkazivanja

S obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa pandemijom virusa Covid-19, u slučaju pomeranja i produženja mera vanrednog stanja, hotel će vršiti povrat uplaćenih sredstava u celosti ukoliko dođe do otkazivanja aranžmana do 5 dana pre dolaska. Na raspolaganju je i mogućnost izdavanja vouchera i korišćenja istih za usluge smeštaja u nekom od Zepter hotela (Beograd, Vrnjačka Banja, Drina Bajina Bašta, Perućac) do kraja 2021.

Jezici vodiča

srpski

Napomene za prevoz

Na zahtev gostiju, hotel može da organizuje transfer od Beograda do Bajine Bašte i povratak u trajanju oko 3 h po pravcu.

Napomena za smeštaj

Zepter Hotel Drina Bajina Bašta 4* je smešten u samom centru Bajine Bašte (168 km od Beograda i 38 km od Užica), u centru gradskog naselja Bajine Bašte – pešačka zona, u neposrednoj blizini reke Drine, po kojoj i nosi ime, planine Tare i manastira Rača. Hotel se sastoji od suterena, prizemlja i tri sprata. Pored 73 moderno opremljene smeštajne jedinice, od kojih su dve apartmanskog tipa, hotel raspolaže i kongresnom dvoranom (kapaciteta 220 mesta), kompletno opremljenom za održavanje kongresa i seminara. Sobe su opremljene velikim, udobnim krevetima, garderoberom, kofer stolom, radnim stolom sa stolicom, ogledalom, televizorom, zidnim lampama. Kupatilo je opremljeno kadom i svim pratećim sanitarijama, upotpunjeno kvalitetnom Zepter kozmetikom. Sve sobe su klimatizovane i poseduju telefonsku liniju, WiFi i kablovski internet, kablovsku televiziju. Hotel raspolaže sa teretanom i saunom. Vila Drina Perućac je ušuškana u bujno zelenilo Perućca, 13 km uzvodno od Bajine Bašte, u podnožju planine Tare. Raskošna Vila, građena između dva svetska rata, nedavno je potpuno renovirana i pretvorena u moderan hotel sa 15 soba, sa najsavremenijom opremom i infrastrukturom, te predstavlja pravi dragulj na turističkoj mapi Srbije. Sve smeštajne jedinice u Vili su opremljene klima-uređajima, mini barom, TV uređajima, telefonima i imaju besplatan wi-fi.

Uključeno u cenu

  • 7 polupansiona u Zepter Hotel Drina Bajina Bašta ili u Vilu Drina Perućac u standard sobama (večera, doručak na bazi švedskog stola)
  • Prevoz do svih destinacija predviđenih za izlete
  • Ulaznice za sve predviđene posete
  • Stručnog vodiča

Nije uključeno u cenu

  • Prevoz do i od hotela/vile
  • Prevoz od aerodroma Beograd/Niš do Bajine Bašte, kao i povratak
  • Individualne troškove
  • Doplatu za deluxe sobe u iznosu od 15 EUR po osobi/po noći
  • Boravišnu taksu i osiguranje u iznosu od 1,1 EUR po osobi/po noći.
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu od 10 EUR po osobi/po noći za hotel i 10 EUR po osobi/po noći za Vilu Drina

Napomene za oblačenje

Potrebno je poneti udobnu obuću zbog pešačenja po prirodi i adekvatnu odeću za posetu manastirima.

Napomene za decu

Za decu do 12 godina obezbeđeni su popusti (deca do 12 godina imaju 50% popusta ukoliko su u pratnji jedne ili dve odrasle osobe).

Napomene za benefite

U cilju prevencije i zaštite, hotel i hotelsko osoblje strogo se pridržavaju i sprovode sve propisane mere, uključujući svakodnevnu dezinfekciju svih hotelskih površina, pripremu i obradu namirnica, kao i preostalih usluga uz niz mera predostrožnosti i kontrole. Svim gostima hotela, na raspolaganju su zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva.

Uslovi za plaćanje

Prilikom rezervacije aranžmana, obavezan avans 40%, a ostatak do 10 dana do dolaska. Uplata se vršu u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne Banke Srbije na dan uplate. U vila Drina Perućac možete koristit vaučere Ministarstva turizma. Minimum za polazak je 5 osoba, smene počinju i završavaju se subotom.