Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Riznica duhovnosti i lepote (Žiča, Studenica, Uvac, Sirogojno) – 2 dana

Ovaj dvodnevni izlet vas vodi u srce Srbije gde prvi dan obilazimo najznačajnije srpske crvke i manastire, koji predstavljaju riznicu duhovnosti i lepote, a drugi dan uživamo u fenomenalnoj prirodi i etno ambijentima zapadne Srbije.

1. dan  Novi Sad – Beograd – Topola – Oplenac – Žiča – Studenica    

Polazak iz Novog Sada (sa parkinga ispred hotela Sajam 7,00 h) ka Beogradu (Putnici koji kreću iz Beograda naknadno će biti obavešteni o tačnom mestu polaska, 8,15 h) i potom prema Topoli. Stižemo do mauzoleja srpske kraljevske porodice podignut na samom vrhu brda Oplenac. Obilazak crkve Svetog Đorđa. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena lepo uređenim parkom i šumom. Crkva je izgrađena u vizantijskom stilu (petokupolna osnova) i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1.500 figura i tako predstavlja antologiju srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalaze kripte sa ostacima 24 člana porodice Karađorđević među kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti donešene prošle godine. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.

Nakon Oplenca krećemo ka centru Tople gde ćemo posetiti Karađorđev grad, muzej, školu i crkvu. Slobodno vreme za ručak. Nastavljamo ka srednjovekovnom manastiru Žiča iz prve polovine VIII veka.

Ktitor manastira Žiča je Stefan Nemanjić, rođeni brat Svetoga Save. U istoriji je upamćen kao Stefan Prvovenčani. U manastiru Žiča ga je Sava i krunisao po odobrenju pape Horonija III i tako postao prvi kralj iz dinastije Nemanjića. U Žiči je kasnije krunisano još 6 kraljeva iz roda Nemanjića. Kada je 1219.g. srpska pravoslavna crkva dobila samostalnost od Carigradske patrijaršije, Žiča je tada postala sedište Srpske autokefalne arhiepiskopije na čelu sa Svetim Savom.

Nakon posete Žiči krećemo ka manastiru Studenica. Ovaj manastir zadužbina je Stefana Nemanje, osnivača srednjovekovne srpske države i njegove supruge Ane. Manastir je osnovan 1190. godine. Manastir Studenica je jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve i smatra se krunskim ostvarenjem srednjovekovne srpske kulture i umetnosti, te je zbog tih svojih vrednosti 1986.g. uvršćen na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Sledi noćenje u konacima manastira.

2. dan Studenica – Kanjon Uvac – Sirogojno – Beograd – Novi Sad

Zainteresovani za jutarnju molitvu poraniće. Doručak u 8 h i nakon toga sledi dvoipočasovna vožnja na ka specijalnom rezervatu prirode „kanjonu Uvac“. Reka Uvac leži između severnih padina Zlatara i južnih ogranaka Zlatibora. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri koji se nalaze u inventaru geomorfoloških objekata geonasleđa Srbije. Jedinstvenost ovog područja čini  prisustvo  i gnežđenje veoma retke i malobrojne vrsrte lešinara – beloglavog supa. U cilju zaštite ove vrste prostor oko klisure reke Uvac kao staništa beloglavog supa, proglašeno je za specijalni rezervat prirode. Među brojnim pećinama izdvajaju se Ledena pećina, Tubića pećina i Ušačka pećina, jedna od najdužih u Srbiji. Ulazi u pećine su povremeno potopljeni ali  se čamcem može ući unutra. Zaista ćete videti čudesnu prirodu Srbije.

Ovaj izlet Uvac, koji će trajati oko tri i po sata provešćemo u vožnji kroz prelepu prirodu. sa pešačkom turom i vožnjom čamcem (katamaran) do Ledene Pećine, gde ćete imati priliku da vidite beloglave supove, retku vrstu ptice u Srbiji, koja je pod zaštitom. U toku puta možete provešćemo određeno vreme na vidikovcima i uživati u pogledu okolne prirode i reke. Posle obilaska Uvca slobodno vreme za ručak u jednom od restorana na jezeru. Krećemo dalje prema vodopadu Gostilje gde sledi pauza za fotografisanje pored vodopada. Nastavak putovanja ka muzeju na otvorenom – Sirogojno, koji opisuje tradicionalan život srpskog sela. Nastavak putovanja ka Beogradu i Novom Sadu. Kraj putovanja.

 

Redovna cena aranžmana: 7500 RSD

Promotivna cena aranžmana: 5990 RSD

Uključeno u cenu:

  • prevoz turističkim autobusom
  • licencirani turistički vodič
  • smestaj u konaku manastira Studenica sa uslugom polupansion

Nije uključeno u cenu:

  • Oplenac kompleks ulaznica 400 din
  • Uvac (vožnja brodom + obilazak ledene pećine) 1100 din – opciono
  • Sirogojno ulazinica 150 din
  • Obroci
  • Individualni troškovi

Napomena:

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com. U napomeni obavezno upišite promotivni kod 15%FEB! Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.

* Tokom prijave za aranžman, u napomenu je potrebno upisati i adresu stanovanja putnika kako bismo Vam mogli izdati Potvrdu o garanciji putovanja.

Plaćanje:

Prilikom rezervacije je potrebno uplatiti 30% od ukupnog iznosa, ostatak najkasnije 3 dana pred početak putovanja.