Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Putevima Nemanjića – Rađanje kraljevstva – Dolinom jorgovana – 2 dana

  • Studenica
  • Studenica

Putevima Nemanjića -tokom ovog dvodnevnog izleta imaćete priliku da doživite oblast Raške i doline reke Ibar, koji čuvaju neke od najznačajnijih spomenika iz tog perioda. Ovo putovanje u prošlost odvešće nas do nekih od najlepših kutaka prirode u našoj zemlji.

Aktivnosti:

Poseta manastiru Vraćešnica
Poseta manastiru Žiča
Poseta manastiru Studenica
Poseta manastiru Sopoćani
Poseta manastiru Đurđevi stupovi
Obilazak Novog Pazara
Poseta Petrovoj crkvi u Novom Pazaru

Opis ture:

 Raška i dolina kraljeva  

I DAN

Polazak iz Novog Sada u 06:30 h ispred parkinga kod hotel Sajam, a iz Beograda u 08:00 h. Prvo odredište na ovom putu je manastir Vraćešnica, podignut posle Kosovskog boja u znak zahvalnosti što su se ratnici iz ovog kraja živi vratili posle bitke. Manastir je delio burnu istoriju rudničkog kraja u oba ustanka, ali je posebno vezan za dinastiju Obrenovića. Put nas dalje kroz prelepu Šumadiju vodi do Gružanskog jezera, gde ćemo na njegovoj obali napraviti kraću pauzu. Sledeće odredište je „dom svetog Spasa“ – manastir Žiča. Sedmovrata Žiča je zadužbina prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, građena pod budnim okom svetog Save. Odatle nas put kroz dolinu jorgovana vodi dublje u srce srednjovekovne Srbije. Napravićemo kratku pauzu za fotografisanje jedne od najočuvanijih srednjovekovnih utvrda – Magliča. Vrhunac dana je poseta manastiru Studenica – „majci svih srpskih crkava“. Zadužbina Stefana Nemanje sa kraja XII veka oduzima dah kako svojom lepotom tako i prirodom koja je okružuje. Smeštaj u turističkom naselju Ras, podno ostataka prve srpske prestonice.

II DAN

Posle doručka, započinjemo posetu kompleksu spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine još od 1979: manastir Sopoćani, zadužbina kralja Uroša I iz XIII veka, čije freske spadaju u najviša ostvarenja evropske umetnosti tog doba; manastir Đurđevi stupovi, iznad Novog Pazara, koji je Stefan Nemanja podigao u znak zahvalnosti za izbavljenje iz tamnice; Petrova crkva – jedna od najstarijih crkava u Srbiji i mesto gde je Stefan Nemanja kršten po drugi put, po pravoslavnom obredu. Pauza u Novom Pazaru za ručak – svakako treba iskoristiti priliku i probati neke od lokalnih specijaliteta poput čuvenih pazarskih ćevapa ili mantija, a možda se i zasladiti sa ponekom baklavom ili kadaifom. Povratak za Beograd i Novi Sad u kasnim večernjim satima.

* Tokom prijave za aranžman, u napomenu je potrebno upisati i adresu stanovanja putnika kako bismo Vam mogli izdati Potvrdu o garanciji putovanja.

Cena: 6.350 RSD

Lokacije polazaka:

Novi Sad
Beograd/Belgrade

Vreme polaska:

07h Novi Sad, 8:30 BG

Uslovi besplatnog otkazivanja

Besplatan otkaz moguć do 7 dana pre putovanja.

Jezici vodiča

English, other languages on a request

Napomene za prevoz

Program se realizuje vozilima do 30 sedišta. Doplata za polazak iz Novog Sada je 850 RSD.

Napomena za smeštaj

Doplata za jednokrevetnu sobu u turističkom naselju Ras – 1200 RSD po osobi

Uključeno u cenu

Prevoz turističkim autobusom visoke klase prema programu i itinereru
Licencirani turistički vodič
Doručak u turističkom naselju Ras
Ulaznica za manastir Žiča
Ulaznica za manastir Studenica i obilazak riznice
Ulaznica za Petrovu crkvu u Novom Pazaru
Troškovi organizacije

Nije uključeno u cenu

  • Ručak u Novom Pazaru
  • oplata za večeru u turističkom naselju Ras 800 RSD
    Piće tokom svih obroka
    Individualni proškovi

Napomene za oblačenje

Za žene i devojčice preko 12 godina, obavezne su duge suknje prilikom posete manastiru Đurđevi stupovi. Ukoliko zaboravite ili ih ne posedujete, manastir može da obezbedi par dugih suknji.

Napomene za benefite

Ovaj program se realizuje za minimum 25 a maksimum 30 osoba. većom pažnjom i brigom za Vašu udobnost i Vaša interesovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA. Program putovanja realizujemo u saradnji sa turističkom agencijom Mayak Tours iz Beograda.

Uslovi za plaćanje

Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 30% avansa od ukupnog iznosa, dok je ostatak moguće uplatiti najkasnije 3 dana pred početak putovanja.