Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Poseta Solunu i Kajmakčalanu

  • poseta solunu i kajmakčalanu
  • poseta solunu i kajmakčalanu

U pohode divjunacima

POSETA SOLUNU I KAJMAKČALANU

26.04. – 29.04.2019.

Povodom 100 godina proboja Solunskog fronta, pođite sa nama da obiđemo mesta slavnih bitaka i groblja srpskih ratnika.

 

1. Dan – petak

Polazak iz Novog Sada u 21:30h sa parkinga Hotela Sajam. Vožnja do Beograda I polazak ispred šoping centra Jumbo Super Vero u 23h. Zadržaćemo se usput na benzinskim pumpama kod Batočine i Niša kako bismo pokupili ostatak putnika. Noćno putovanje.

2. Dan – subota

Ujutru oko 9h stižemo u mesto Udovo, južni deo Vardarske Makedonije, nedaleko od Đevđelije. Na ovom mestu ćemo posetiti jednu od spomen-kosturnica iz Velikog rata, posvećenu žrtvama Valdanovskog pokolja 1915. godine. Odlazak u mesto Polikastro uz grčko makedonsku granicu gde ćemo posetiti spomenik Nikoli Pašiću, videti groblje britanskih vojnika iz Prvog svetskog rata i posetiti spomenik na uzvišenju na kojem su svoje živote u Prvom svetskom ratu ostavili vojnici iz Britanije, Grčke, Srbije, Francuske i Italije, koji su 15. septembra 1918. godine probili Solunski front. Nastavljamo put Soluna, gde ćemo posetiti Zejtinlik, jedno od najvećih sprskih vojničkih groblja van granica Srbije. Na ovom fascinantnom mestu postoji mogućnost da se upoznamo i sa sad već čuvenim čuvarem, vremešnim i legendarnim čika Đorđem Mihajlovićem i od njega čujemo priče o tome kako je Zejtinlik nastao. /Svi oni koji bi da potraže grobove svojih najbližih, mogu unapred najaviti organizatoru/.

Drugi dan naš program zavisi od vremenskih uslova: 1. Ako na Kajmakčalanu bude lepo vreme i moguće penjati se, krećemo iz Soluna najkasnije u 8 h i posle oko 2,5 sata vožnje stižemo do ski centra Voras. Odatle se peške penjemo do vrha planine (oko 2 sata traje pešačenje) i posećujemo crkvu proroka Ilije. Povratak oko 14.h. Odlazak za Bitolj. Poseta srpskom groblju u Bitolju. Uveče polazak za Srbiju. Dolazak u ranm jutarnjim satima.

2.Ako vreme ne bude pogodno za penjanje, u tom slučaju polazak iz Soluna je najkasnije u 8,30. Dolazak do antičkog arheološkog nalazišta Pela – grad Filipa Makedonskog i u kome je rođen Aleksandar Makedonski. Nastavak puta ka Edesi. Poseta crkvi koju je podigao car Dušan i vodopadu. Nastavak putovanja za Bitolj. Polazak iz Bitolja uveče. Dolazak u ranim jutarnjim satima.

Rezime: u slučaju penjanja na Kajmakčalan nema Pele i Edese!

Za polaske 2019.: Nakon posete Zejtinliku, sledi panoramsko razgledanje grada Soluna i nastavak ka mestu Edesa, u kojoj je tokom Bitke na Kajmakčalanu boravio Kralj Petar sa svojim štabom. Poseta čuvenom vodopadu u Edesi, kao i crkvi koju je podigao car Dušan.

Noćenje u poznatom grčkom zimskom centru, Agias Atanasios-u, podno Kajmakčalana, na bazi noćenja sa doručkom ili u poznatoj grčkoj banji Požar Lutra (u tom slučaju usput obilazak još dva spomenika iz I sv. rata – jedan šumadijskoj a drugi moravskoj diviziji).

3. Dan – nedelja

Rano ujutru krećemo za Kajmakčalan. Popećemo se do spomen kosturnice koju je Kralj Aleksandar I Karađorđević sazidao za svoje divjunake, a gde se nalazilo srce velikog prijatelja Srba – dr Rudolfa Arčibalda Rajsa, koje je misteriozno nestalo. Oko 14 h krenućemo ka Bitolju. Obilazak srpskog groblja. Nastavak puta ka Srbiji. Sa usputnim zadržavanjima, dolazak u Beograd i Novi Sad se predviđa posle ponoći.

Cena putovanja po osobi: 10.900 RSD

*DINARSKI DEO U IZNOSU OD 7950 RSD SE PLAĆA PRE PUTA DOK SE DEVIZNI DEO U IZNOSU OD 25€ PLAĆA VODIČU NA LICU MESTA.

Uslovi besplatnog otkazivanja

U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.

Jezici vodiča

srpski

Napomene za prevoz

Minimum za realizaciju ovog putovanja je 25 putnika.

Napomena za smeštaj

Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 15€

Uključeno u cenu

Prevoz turističkim autobusom po programu i itinereru
Za program sa polaskom 09.11.2018. smeštaj u hotelu sa 3* u centru Soluna na bazi noćenja sa doručkom
Smeštaj za 2019. u mestu Agias Athanasios na bazi noćenja sa doručkom ili Požar Lutra – poznata banja podno Kajmakčalana
Pratnja i usluge licenciranog turističkog vodiča
Troškovi organizovanja putovanja

Nije uključeno u cenu

Individualni troškovi
Prevoz džipovima od podnožja planine do crkve moguće organizovati a cena zavisi od broja prijavljenih osoba (zainteresovani treba da napišu u napomeni prilikom rezervisanja programa)
Ostali obroci
Putno osiguranje 386 din
Sve što nije navedeno u programu

Napomene za oblačenje

Na ovom putovanju je strogo zabranjeno nošenje političkih i navijačkih obeležja (zastave, majice, parole, bedževi, kačketi, transparenti i sl.) kao i alkoholizam. Dozvoljeno je nošenje srpskih nacionalnih obeležja. Poneti slojevitu garderobu i udobnu obuću za pešačenje do vrha planine.

Napomene za benefite

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 7 dana pre početka putovanja.

Uslovi za plaćanje

Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 30% avansa od ukupnog iznosa, dok je ostatak najkasnije 7 dana pred putovanje. DINARSKI DEO U IZNOSU OD 7950 RSD SE PLAĆA PRE PUTA DOK SE DEVIZNI DEO U IZNOSU OD 25€ PLAĆA VODIČU U GRČKOJ.