Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

„Mačkare u ruzmarinskom Sremu“ – Golubinci

Na pola puta između „svinjskog“ i „vinskog“, nalazi se „ruzmarinski“ Srem i u njemu selo Golubinci i u svakoj kući u selu, kao simbol vernosti, zasađen ruzmarin. U ovoj mešovitoj sredini skladnog življenja, svake godine u februaru mesecu priređuje se karneval „Mačkare“, negovan i sačuvan kao pokladni običaj golubinačkih Hrvata, star više od 200 godina.

Na Mačkarama učestvuje celo selo sa ružnim i lepim maskama, kao u životu, a devojke koje u mačkarenju ne učestvuju se štipaju. Ništa manje jedinstvena atrakcija je i izvođenje vesele golubinačke svadbe u kojoj lažna mlada (muškarac u venčanici sa cigarom u uglu usana) provocira kuma tražeći ogromnu cenu za svoju „ruku“. U Golubincima možete još da vidite i kako se potkivaju konji, kako se prave tambure, kako mladi „iz ladnog špricera“ na njima sviraju, kako se rukom prave metle sirkovače. Probaćete i džem od dudinja, zalivati ga rakijom dudovačom, jesti kolače na „kurzovini“, dok u pozadini odjekuje mačkarska pesma „Ajde strina, ženi sina da pijemo vina“.

Program: Polazak iz Novog Sada u 08,00 h sa Železničke stanice ispred lokomotive, a iz Beograda u 09:15 h  ispred Sava centra. Dolazak u Golubince u domaćinstvo Lepšanovića u čijem se dvorištu nalaze retko očuvane kotobanje izuzetne izrade (spomenik kulture pod zaštitom UNESCA od 2005.godine). Sremački doručak uz rakiju i sokove. Program folklornog društva i izvođenje karnevala – „Mačkare”. Obilazak etno-kuće „Nostalgija„, Katoličke i Pravoslavne crkve, dvorca Šlos i crkvice Vodice. I na kraju – ono što se čeka od početka… svadba, svadba, svadba! Kod restorana „Basket“ – kićenje svatova „krtana”, gostiju s mladine strane, izvodjenje mlade, prodaja mlade, ispraćanje kumova i „svadbarski ručak” u restoranu uz obavezne tamburaše „Ladan špricer“… Povratak. Dolazak u Beograd oko 20:00 h, a u Novi Sad oko 21:00 h.

Aranžman obuhvata: Prevoz komfornim autobusom, doručak, folkolorni program „Mačkare“  i prikaz golubinačke svadbe, ručak (čorba, glavno jelo, salata, desert), muziku, pratioca, organizacione troškove.

Aranžman ne obuhvata: Piće.

Cena na upit