Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Emilija Romanja, februar 2017.

Polazak : 13.02.2017. – Povratak : 17.02.2017.

Emilija-Romanja – najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope. Spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, sa mnogim zajedničkim obeležjima u prošlosti i sadašnjosti. Najveći urbani centri ove regije – Bolonja, Parma, Ferara i Modena razvili su se u blizini ili na samoj Via Emiljia, jednoj od najprometnijih saobraćajnica Rimskog carstva koji je vodio od Riminija na Jadranskom moru do Milana.  Iako najpoznatija po svojim izvrsnim pastama, sirevima, šunkama i vinima vrhunskog kvaliteta, Emilija-Romanja se ponosi i nekim od najluksuznijih industrijskih brendova Italije kao što su ”Ferari“, ”Maserati”, ”Bugati” i “Lamborgini”, nastalim na ovom tlu.

1.dan BEOGRAD – BREGANA (oko 420 km) Polazak iz Novog Sada u 17.00 sati ispred železničke stanice, kod lokomotive. Sastanak putnika na stanici Lasta, Železnička 2, u 18.30 sati. Polazak autobusa u 19.00 sati. Prelazak srpsko–hrvatske granice kod Batrovaca. Vožnja kroz Hrvatsku kraj Slavonskog Broda i Zagreba. Prelazak hrvatsko–slovenačke granice kod Bregane.

2. dan BREGANA – FERARA – REĐO EMILIJA (oko 550 km). Noćna vožnja kroz Sloveniju kraj Ljubljane i Postojne a zatim kroz Italiju, kraj Venecije, Padove i Roviga. U jutarnjim satima dolazak u Feraru, koja je u 16. veku, bila jedan od najvećih centara umetnosti, posebno slikarstva i muzike, u Italiji. Obilazak pešice gradskog jezgra, proglašenog delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, sa mnogobrojnim renesansnim građevinama, kojim dominira dvorac vlastelinske porodice d’Este, u čiju se zaostavštinu ubrajaju desetine palata i crkava sa neprocenjivim umetničkim blagom. Slobodno vreme. Dolazak u Bolonju – glavni grad pokrajine Emilia Romanja sa najstarijim univerzitetom u Evropi. Obilazak istorijskog centra grada sa vodičem: trg Mađore, Neptunova fontana, bazilika sv. Petroni, gradska većnica, crkva sv. Stefana, tornjevi Asineli i Garisenda. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3.dan
BOLONJA – MODENA – PARMA– BOLONJA (oko 210 km) Posle doručka, vožnja do Modene, grada umetnosti i “prestonice mašina” kako je prozvana, zbog poznatih fabrika automobila i motorcikala “Lamborgini”, “Pagani”, “Maserati” i “Di Tomaso” u okolini grada. U Modeni se rodio, živeo i umro jedan od najslavnijih tenora 20 veka Lučijano Pavaroti (1935 – 2007). Po dolasku, šetnja kvartom oko čuvene romaničke katedrale iz 12. veka, koja je uvrštena na listu svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Poseta muzeju “Aceto balsamico” ” Balzamiko sirće je posebna vrsta sirćeta napravljenog od grožđa, čija tajna leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice čija proizvodnja traje minimalno 12 godina, pa se ono etiketira sa naznačenom godinom proizvodnje, baš kao i vrhunska vina. Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Parmu, drugi grad po veličini i značaju u Emiliji–Romanji, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu. Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrisko–prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. Obilazak centra grada pešice: Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata… Slobodno vreme. Poseta muzeju pršuta iz Parme. Povratak u Bolonju. Noćenje.

4. dan
BOLONJA – RAVENA – KOMAKIO (delta reke Po) – SEŽANA ( oko 340 km) Posle doručka nastavak putovanja za Ravenu, čiji je istorijski centar proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a. Ravena je bila prestonica Zapadnog Rimskog carstva (402–472), glavni grad Ostrogotske kraljevine do sredine 6. veka a zatim upravni centar Ravenskog egzarhata do sredine 8. veka, u čijem sastavu su se nalazili svi vizantijski posedi u Italiji. Po dolasku, razgledanje prekrasnih mozaika u bazilici San Vitale (6. vek) i mauzoleju carice Gale Placidije (392–450) jedne od najmoćnijih žena u istoriji Rimskog carstava, čiji su otac, brat, suprug i sin takođe bili carevi. Šetnja centrom grada do mauzoleja Dante Aligerija (1265–1325); u njoj počiva veliki pesnik i mislilac koji je, posle izgnanstva iz Firence, poslednje godine svog života proveo u Raveni. Slobodno vreme. Dolazak u Komakio (Comacchio), živopisni gradić ribara i zanatlija, u zoni prostranog Parka prirode, u delti najveće italijanske reke Po, oko 40 km severno od Ravene. Prozvan “mala Venecija”, izgrađen je na desetak ostrvaca, međusobno povezanih mostovima neobičnog izgleda. Kraći odmor u centru mesta. Nastavak putovanja Nastavak putovanja prema Srbiji. Vožnja prema Veneciji, Trstu i Sežani na slovenačko–italijanskoj granici.

5.dan SEŽANA – BEOGRAD (oko 420 km). Noćna vožnja kroz Sloveniju. Prelazak slovenačko–hrvatske granice kod Bregane. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko–srpske granice kod Batrovaca. Dolazak u Beograd u jutarnjim satima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI : 125 eura

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU : 50 eura

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUCENO:

Prevoz autobusom na navedenoj relaciji (visokopodni ili dabldeker sa audio video opremom)
Dva noćenja sa doručkom u hotelu kategorije tri zvezdice u Bolonji
Razgledanja gradova prema programu
Usluge vodiča
Troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUCENO:

Gradska turistička taksa u hotelu : 1,50 evra po osobi u dvokrevetnoj i trokrevetnoj sobi, u jednokrevetnoj sobi : 2.00 evra po noćenju (plaćanje je isključivo na recepciji hotela)
Fakultativni izleti
Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

SMEŠTAJ :
Hotel ASTOR ***, Bolonja, Via Aristotile Fioravanti, 42/2, Tel: +39 051 356663, www.astor–hotel.it
Smešten je na 2.5 km od centra grada. Autobus broj 11 od hotela saobraća do centra grada u Bolonji. Hotel ima recepciju, aperitiv bar, restoran, wi–fi internet. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom, standardno opremljene telefonom, televizorom i klimatizacijom.. Doručak je kontinentalni – samoposuživanje. Za doručak se poslužuje hleb, pecivo ili tost, buter,džem ili med, mleko, kafa ili čaj, voće, slane stvari, organska hrana.
– Filip Travel zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije.

FAKULTATIVNI IZLETI:
Celodnevni izlet autobusom “Modena i Parma” u trajanju od oko 10 sati. Cena: 20 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Modene i Parme. Ulaznica za muzej Acido Balsamico: 5 evra Ulaznica za muzej pršuta iz Parme: 5 evra
– Prijavljivanje za ove fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Italiji, isključivo u evrima, u efektivi. Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih izleti bi mogli da se realizuju uz korekciju cene.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “EMILIJA ROMANJA”:
Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 10 dana pre polaska ili do popune mesta. – Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja. – Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.
– Mesta Bregana i Sežana navedena su u programu kao približna pozicija autobusa na kraju prvog i petog dana putovanja.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:
– Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.

Turisticka agencija Magelan je u svojstvu subagenta.