Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Adrenalinska užička adventura – 6 dana/5noći

 1. dan: Upoznavanje Užica i njegovih znamenitosti

Po dolasku u Užice i smeštaja u sobe, vodimo vas na zanimljivu trosatnu pešačku turu kroz grad. Obići ćemo muzejsku postavku Užička republika, podzemnu fabriku municije i legat Mihajla Milovanovića, proći ćemo preko ambijentalne celine Trga Svetog Save, prošetati se pored Gradske kuće i stići do Trga partizana. Turu završavamo na gradskoj plaži pored hidrocentrale „Pod gradom „, inače, prve u u Evropi izgrađenoj po Teslinim principima. Po završetku ture, slobodno vreme i noćenje.

 

 1. dan: Vožnja kajakom kroz kanjon Đetinje

Danas vas vodimo na nesvakidašnju avanturu kroz kanjon reke Đetinje. Polazimo od užičke hidrocentrale i penjemo se planinarskom stazom do tvrđave Stari grad. Tamo ćete se upoznati s istorijom ovog srednjovekovnog utvrđenja i čuti zanimljive priče o njemu. Za one hrabrije, spustićemo se ziplajnom preko kanjona Đetinje, zatim nastavljamo pešačenje trasom stare pruge do Velike brane. Ova pruga nekad je povezivala Beograd sa Jadranskim morem, a jedan njen deo koji je i danas u funkciji, svima je poznat kao Šarganska osmica. Kod Velike brane čekaju nas kajaci kojima krećemo u obilazak jezera, nekadašnje vodene akumulacije iz koje se grad Užice snabdevao pijaćom vodom. Uživaćemo u netaknuoj prirodi, cvrkutu ptica i jedinstvenom doživljaju u dubokom kanjonu. Kajacima stižemo do Sunčanog vira, odakle nastavljamo pešice starim Bosanskim putem do Crvenog tunela. Sa tog mesta krećemo u uspon do vidikovca Đurića orlovi, sa kog se pruža predivan pogleda na ceo kanjon Đetinje. S vidikovca se spuštamo nazad u Užice.

Za one slabije fizičke kondicije nije obavezno da se penju na vidikovac, već mogu da se vrate u Užice laganom šetnjom trasom stare pruge. Ukupna dužina trase zajedno s usponom na vidikovac iznosi 18 kilometra, dok je ona bez izlaska na vidikovac dugačka oko 8 kilometara. Nakon završetka ture, gosti se mogu osvežiti i uživati u kupanju na gradskoj plaži ili nekom od brojnih gradskih bazena. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 1. dan: Kućica na Drini, vidikovci na Tari, jezero Perućac

Svih pet nacionalnih parkova u Srbiji odlikuju se izuzetnom lepotom, ali Nacionalni park Tara većina posetilaca smatra perjanicom u tom „društvu“. Danas vas vodimo baš tamo. Izlet počinje posetom čuvenoj kućici na Drini, odakle nastavljamo do reke Godine, koja se tako zove zato što je dugačka svega 365 metara. Na njoj ćemo posetiti prvu hidrocentralu izgrađenu u ovom kraju. Odavde nastavljamo do smaragdnozelenog jezera Perućac, na kom pravimo pauzu za kupanje i uživanje u lepotama kanjona Drine. Zatim odlazimo na planinu Taru i penjemo se do čuvenog vidikovca Banjska stena sa kog se pruža neverovatan pogled na kanjon Drine i okolinu. Uživanje u pogledima nastavljamo posetom vidikovcu Osluša.

U Užice se vraćamo preko Kaluđerskih bara i sela Kremna poznatom po Tarabićima i čuvenom „Kremanskom proročanstvu“ zbog kog je ovo selo dobilo nadimak „srpski Delfi“. Slobodno vreme i noćenje.

 

 1. dan:  Uvačka avantura i Zlatarsko jezero

Danas vas vodimo u Rezervat prirode Uvac. Ova tura počinje prijatnom jednoiposatnom vožnjom otvorenim brodićem. Tokom vožnje uživaćete u zadivljujućoj prirodi Uvca i čuti priču o nastanku ovog jedinstvenog rezervata. Iskrcavamo se na mestu sa kog se planinarskom stazom penjemo do prvog vidikovca. Na njemu pravimo pauzu za fotkanje. Dalje nastavljamo uvačkim grebenom. Usput ćemo zastati na još nekoliko vidikovaca sa kojih ćemo  posmatrati gnezda beloglavih supova. Tokom ove planinarske ture, uživamo u prelepoj prirodi zaštićenog područja rezervata i nestvarnim vidikovcima sa kojih se pruža fascinantan pogled na prelepe meandre Uvca. Nakon obilaska vidikovaca, spuštamo se ponovo do jezera i nastavljamo avanturu brodićem. Sledeće stajanje je kod Ledene pećine, u kojoj ćemo se zadržati oko sat vremena. Pećina je dobila naziv po svetlucanju naslaga kvarca na stenama i izuzetno je bogata pećinskim nakitom. Zbog konstantne temperatrure od samo 8 stepeni, pametno je poneti topliju odeću. Po izlasku iz pećine, vraćamo se na polazišnu tačku i nastavljamo ka brani. Pauzu pravimo na Zlatarskom jezeru gde ćemo uživati u kupanju i sunčanju. Ovo veštačko jezero poznato je po svojoj intenzivno modroj boji vode i šumovitoj okolini, tako da je kupanje u njemu poseban doživljaj. Nakon rashlađivanja, vraćamo se u Užice. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 1. dan: Biciklistička tura i jezero Vrutci

Da biste se upustili u današnju avanturu, ne morate biti u posebnoj fizičkoj kondiciji. Sa malo uloženog truda, bićete nagrađeni prelepim pogledima, zanimljivim istorijskim posetama i uživanju u prirodnim lepotama ovog kraja. Prvo idemo do spomen-kompleksa Kadinjača podignutom na brdu na kom su u novembru 1941. poginuli borci radničkog bataljona. Posle obilaska , nastavljamo preko planine Ponikve i stižemo do manastira Rujno. Ovaj manastir je podignut u 15. veku i poznat je po tome što je u njemu odštampana prva srpska knjiga. Inače, manastir je posvećen velikomučeniku Georgiju, a ime je dobio po ruju, biljci koja raste u kanjonu Đetinje. Nakon obilaska, spuštamo se preko 77 metara visoke brane do jezera Vrutci. Tu ćemo napraviti pauzu i uživati u kupanju u ovom izuzetno čistom jezeru, inače omiljenom izletištu Užičana. Jezero i cela kotlina odlikuju se fantastičnim prirodnim ambijentom i izuzetnom lepotom. Posle kupanja, nastavljamo asfaltnim putem kroz kanjon Đetinje. Inače, klisura reke Đetinje proglašena je Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja. Čitavu oblast karakteriše vrlo dinamična morfologija sa brojnim pećinama i biljnim vrstama. Prolazimo pored Staparske banje, starog termalnog lokaliteta sa ostacima praistorijskog porekla, potom se pored neolitskog naselja vraćamo u Užice. Slobodno vreme i noćenje.

Kraj programa.

 

Cena: od 3.300 din

Napomena: Na dnevne izlete poneti sa sobom vodu, hranu za taj dan, sportsku obuću i kupaći kostim.

Minimalni broj putnika potreban za realizaciju izleta je 5 osoba

 

Jezici vodiča

srpski, engleski

Napomena za smeštaj

Eko-hostel Republik u Užicu s kapacitetom od 30 udobnih, besprekorno čistih i zategnutih kreveta, pruža jedinstveno iskustvo da provedete odmor u ovom gradu.

Uključeno u cenu

 • 5 noćenja u hostelu Republik ( doplata za apartman je 1.200 dinara po osobi).
 • Vožnja ziplajnom
 • Vožnja kajakom
 • Iznajmljivanje bicikla
 • Usluga vodiča na svim izletima

Nije uključeno u cenu

 • Izlet na Uvac
 • Izlet na Drinu i Taru
 • Ulaznica za muzej (120 dinara)
 • Ulaznica za rezervat Uvac (100 dinara)
 • Ulaznica za Ledenu pećinu (150 dinara)

Napomene za oblačenje

Na dnevne izlete je potrebno poneti kupaći kostim isportsku opremu. Za posetu Ledenoj pećini, potrebno je poneti topliju odeću zbog niske temperature u pećini.

Napomene za decu

Ovaj program nije pogodan za decu mlađu od 15 godina.

Uslovi za plaćanje

Promotivna cena važi isključivo uz vaučer Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije RepublikeSrbije. Posle prispeća rezervacije, dobićete uputstva za dobijanje vaučera. Vaučeri se moraju rezervisati obezbediti minimum 30 dana pre početka programa. Plaćanje osnovnog paketa (bez vaučera) 30 dana pre početka programa na račun organizatora programa.