Poluostrvo Peloponez se nalazi na jugu Grčke. Za njega može da se kaže i da je ostrvo, od kad je prokopan Korintski kanal, jer ga sa ostalim delovima Grčke povezuju samo mostovi preko ovog kanala, kao i most Rio Antirio kod Patre. Na Peloponezu preovlađuje planinski reljef, mada ima i plodnih ravnica. Sa četiri poluostrva okrenuta ka jugu: Epidauros, Mesinija, Mani i Argolida i zalivima, izgleda kao list platana i to je razlog zašto je ranije zvao „Morias. Spomenici iz svakog perioda burne istorije Peloponeza, velika arheološka nalazišta kao što su drevna Olimpija, Epidaurus, Mikena i Tirinth, vizantijske crkve, jedinstvena naselja i neverovatne tvrđave, prirodne lepote – planine, šume, reke, duboke klisure i pećine okružene azurno plavim morem, prekrasne plaže, peščane i glatka obala na zapadu i kamenita na istoku, Patra, Korint, Nafplion – prva prestonica moderne Grčke i njen najlepši grad, čine ovaj deo Grčkog idealnim za odmor i turistička razgledanja. Nije slučajno da, posebno tokom letnje sezone, brojni turisti stižu na Peloponez iz celog sveta kako bi upoznali ovaj dragulj Grčke. Filoxenia (gostoprimstvo) je ovde dominantna, hrana je među najboljom u Grčkoj, dok vinogradi daju veliki doprinos celokupnoj ponudi i uživanju. Meštani tvrde da imaju najbolje od svega. I to treba iskusiti.

Nafplio je još jedan turistički dragulj Grčke, sa 17.000 stanovnika, smešten u živopisnom Argolidskom zalivu, na krajnjem zapadu Peloponeza, 120 kilometara udaljen od Atine. Gradić kao iz bajke, sa dva mletačka zamka, arhitektonska mešavina epoha kroz koje je prolazio, kao da je spojio najbolje što ovu zemlju čini jednom od najprivlačnijih destinacija na svetu. Nezaobilazna je stranica u istoriji Grčke, ma o kojoj fazi burne prošlosti ove zemlje da je reč, i prva prestonica posle oslobođenja Grka od turske vlasti. Mala luka, u prošlosti od izuzetnog strateškog značaja, svedok brojnih pohoda kako osvajača tako i oslobodilaca, danas je u punoj meri u funkciji onih koji iz čitavog sveta dolaze da se upoznaju s lepotama i bogatim istorijskim nasleđem ovog mesta. Svesni bogatih darova koje su im tokom epoha ostavili bogovi, ali i nezvani gosti, osvajači, štiteći svoje kratkoročne posede, meštani se trude da nalet novih tehnoloških izuma smeste u okvir koji ničim neće poremetiti harmoniju ovog grada-muzeja.

Tolo, nekada staro ribarsko selo, danas je prelepo živopisno turističko mesto sa peščanim plažama. Nalazi se na jugo-istočnom delu poluostrva Peloponez. Udaljen je 11 km od grada Nafplio i 151 km od Atine. Mesto ima puno barova i restorana i idealna je destinacija za sve one koji žele da uživaju u moru i suncu, kao i za one koji žele da istražuju arheološke predele Peloponeza. Veoma prijatno mesto za boravak i pravi odmor. Lokalni autobuski prevoz Tolo – Nafplio, cena karte u jednom pravcu 1,8 eur.

Izleti na Peloponezu