Peloponez (Peloponnese) je najveće poluostrvo u Grčkoj, a samo ga Korintski kanal deli od kopna. Na poluostrvu preovladavaju planine, ali ima i plodnih ravnica. Od kako je prokopan Korinstki kanal, ovo poluostrvo koje se nalazi na jugu Grčke, smatraju i ostrvom. Zanimljivo je da zbog svog oblika podseća na list javora.

Na ovom poluostrvu uglavnom preovladava mediteranska klima, naročito u primorskim oblastima i na obalama. Zapadni region je poznat po izuzetno toplim danima u toku leta, na istočnom delu dominira mediteranska klima sa povremenom kišom, a na centralnom delu Peloponeza klima je hladnija, čak i sa snegom tokom zimskog perioda. Najvišlja planina Peloponeza je Taijetos (Taygetos), sa visinom od čak 2407 metara nadmorske visine.

Evo nekoliko najvećih gradova ovog poluostrva, kao i još nekoliko manjih: Patra, Sparta, Tripoli, Kalamata, Pirgos, Nafplion, Korint, Egion, Arg, Epidaur i Tolo. Poluostrvo Peloponez je podeljeno na sedam okruga: Korint, Arkadia, Argolida, Ahaia, Mesinia, Lakonia i Ilia.

Patra (Patras)-Ovo je treći grad po veličini u Grčkoj, smešten je na severnom delu poluostrva i na obali Petraskog zaliva. Grad ima brojne znamenitosti: muzeje, katedrale i neoklasične zgrade. U blizini grada su smeštena sela sa predivnim prirodnim okruženjem, jezera i veličanstvene pećine. U blizini trga Svetog Đorđa se nalazi pozorište, koje svrstavaju među najlepšim u Grčkoj. Najpoznatija crkva u gradu je katedrala Svetog Andreja, koji je i zaštitnik ovog grada. U gornjem gradu koji je stariji, smeštena je izuzetno očuvana tvrđava, koja je izgrađena još u drugoj polovini 6. veka. Patra nije toliko poznata po plažama, već je više trgovački i studentski centar, predivne veničanske arhitekture. Do ovog grada vodi odličan autoput, koji nešto pre samog grada, skreće na sever prelazeći moreuz Rio-Antirio. Savremeni autoput ovde prelazi preko istoimenog mosta, koji je već prepoznatljiv u celom svetu, jer ima zaista veličanstvenu arhitekturu. Petraski karneval je najveća manifestacija u Grčkoj i verovatno jedna od najvećih u Evropi, a održava se u ovom gradu počevši od 17. januara. Nedaleko od grada su se smestile planine Panahaiko (Panachaiko), a obala u blizini ovog grada nije široka.
Sparta-Do početka 19. veka ovo je bilo malo selo, jer je ostalo u senci srednjovekovnog grada Mistrasa. Danas je ovo izuzetno moderan grad, čiji čelnici kao i stanovnici imaju velike ambicije, da grad bude jedan od najlepših u Grčkoj. Sparta je značajno središte poljoprivrednog kraja u kome  se meštani bave uzgajanjem maslina i citrusa. Turizam se nije za sada puno razvio u ovom gradu, mada u centru ima nekoliko hotela i apartmana. Smeštajni kapaciteti se mogu pronaći i u okolnim planinskim selima, koja se nalaze na padinama planine Taygetos. Pogled koji se pruža iz ovih sela na okolinu je zaista fascinantan.
Tripoli-Tripoli se nekada zvao Tripolis, a naziv mesta je u suštini složenica dve Grčke reči „tri“ i „polis“, što u prevodu znači „Trograđe“. Ovaj grad se nalazi na srednjem delu ovog poluostrva i smešten je na izuzetno važnom strateškom položaju. Klima u ovoj regiji je zbog svoje nadmorske visine, izmenjeno sredozemna. Možemo reći da su u ovom gradu veliki prirodni kontrasti, a da zbog svog položaja, može zadovoljiti kriterijume zahtevnih turista. U kombinaciji sa morem, planinama, prelepim plažama i odmaralištima, ovaj grad nudi sve ono što je jednom zahtevnom gostu potrebno.
Pirgos (Pyrgos)-Pirgos je smešten u u zapadnom delu grčkog poluostrva, a naziv je najverovatnije dobio po Grčkom nazivu za toranj ili kulu (Pirgos-Pirg). Grad ima sredozemnu klimu, koja ima vrela i duga leta i blage i kišovite zime.
Nafplio-Ovaj grad je administrativni i turistički centar poluostrva Argolida. Smatraju ga jednim od najlepših gradova Grčke, a struktura i dizajn grada ima izuzetno snažan venecijanski uticaj. Nafplion se prostire ka moru, preko lepe velike luke i velikog i uređenog šetališta. Šetalište duž obale je dugačko kilometrima, a tu su smešteni uređeni kafići, restorani i veliki broj taverni. Grad ima svoju malu plažu preko puta zaliva, a posle nekoliko kilometara se nalazi još jedna velika plaža sa šljunkom. Ova plaža je ujedno i najpopularnija kod gostiju, koji su smešteni u ovom lepom gradiću-
Korint (Corinthos)-Korint se nalazi oko 80 kilometara od Atine, ujedno i glavnog grada Grčke. Grad je najpoznatiji po Korintskom kanalu, a u njegovoj blizini je smešteno arheološko nalazište Korint. Najatraktivniji i najživlji deo ovog grada je Vaterfront u kome su smeštene brojne prodavnice, suvenirnice, kafići, restorani, taverne i noćni barovi.
Tolo-Luka ovog grada je zaštićena od oluja i morske plime, a u samoj luci su usidrene male barke. Još je Homer u čuvenom delu Ilijada, spominjao gradić Tolo. Grad je bio u žiži rata, a nakon njega, veliki broj izbeglica sa Krita je naselilo ovaj gradić i odmah nakon rata su se počeli baviti ribarstvom. Tolo ima predivnu peščanu plažu dužine 2 kilometra duž koje su smeštene prodavnice, taverne i hoteli.
Argolida-Ovo je poluostrvo i pripada Peloponezu, a poluostrvo razdvajaju dva zaliva Saronic i Argolikos. Ima veliki broj predivnih plaža, lepe uvale te istorijska utvrđenja i naseobine.

Peloponez je u Grčkoj i van nje poznat po lepim uvalama i zalivima, kao i plažama gde  je ulaz u more odmah dubok, što odgovara roniocima i ljubiteljima ostalih sportova na vodi. Svake godine skoro preko 50 plaža na ovom polusotrvu bude nagrađeno plavom zastavicom Eu, jer su uređenje, a more izuzetno čisto.
Predstavljamo vam najpoznatije plaže poluostrva Peloponez:
Voidokilia-Voidokilija se smatra i najlepšom plažom na ovom poluostrvu. Plaža je izgledom najsličnija amfiteatru i možemo reći da je pravo čudo prirode. More je savršeno čisto i prelepe plave boje, a obala je pokrivena finim sitnim peskom. Plaža nije turistički uređena, ali je najbitnije da nema bačenog smeća. Jedino treba obratiti pažnju na druge nečistoće poput drvenih grančica.
Simos-Mišljenje velikog broja turista da je upravo ova plaža najlepša na Peloponezu. Plaža je smeštena na malom ostrvu Elafonisos, pripada prefekturi Lakonija i udaljena samo 5 minuta vožnje trajektom. Stiče se utisak da je ovde more presečeno peščanim sprudom, tako da je sprud formirao dva zaliva odnosno dve plaže. Dve plaže razdvajaju prelepe dine i kompletan vizuelni doživljaj je zaista neverovatan.
Porto Heli-U ovoj oblasti ima nekoliko lepih peščanih plaža, kao i malih uvala sa kamenitim morskim dnom. Pojedine plaže imaju mogućnost najma ležaljki i suncobrana, plivačke klubove, a tu je i nekoliko hotela. More je ovde kristalno čisto i pravo je uživanje kupati se u njemu.
Mavrovouni-Ovo je jedna od većih plaža u okolini Gitia. Plaža ima zaista neobičan pejsaž, a neobično je da pored plaže možete videti i divlje životinje. Plaža je peščana, a ima i malo kamenčića u moru. U toku letnje sezone ovde ima puno turista, ali gužve nema jer je plaža izuzetno prostrana. A ako za to postoji potreba na ovoj plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.
Tolo-Izuzetno velika plaža koja je pokrivena peskom, a temperatura mora je idealna, a voda besprekorno čista. Veliki ugođaj za goste su organizovali domaćini, tako da je nekoliko restorana postavilo stolove odmah kraj mora. Zato vam predlažemo da odmah čim dođete na ovu plažu, zauzmete neki od stolova i uz osvežavajuće piće i tradicionalne Grčke gastronomske specijalitete, zaista kompletno uživate u svom godišnjem odmoru.
Marati-ovo mesto ima dve plaže,ulazak u vodu je plitak, a na plaži je fini pesak. Plaže imaju divan pogled na Bele planine, Drapanos, a dobro su zaštićene od vetrova. Ove plaže razdvaja pristanište, koje ujedno služi i kao mala luka, a opremljene su svim potrebnim turističkim sadržajima.
Alipi-Ako boravite u blizini Kokalija, obavezno posetite ovu plažu. Plaža je manja u odnosu na ostale, ali je sasvim sigurno odlična destinacija na kojoj ćete provesti jedan dan vašeg odmora.

Predlažemo vam da na poluostrvu Pelponez, posetite i ova zanimljiva mesta:
Monemvasija-Tvrđava i grad iz 6. veka, koji su se smestili na velikoj steni. Stena i tvrđava se vide iz velike daljine, a sam gradić je okružen srednjovekovnim zidinama. Ovo je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova tvrđava.
Arheološki muzej-U arheološkom muzeju u centru grada Patra, možete videti sačuvane ostatke iz Mikenskih grobnica. Muzej radi svakodnevno sem ponedeljka od 08:30-15:00 časova, a cena ulaznice je 6 eura.
Kiparisija (Kyparissia)-Ovaj grad ima dugu istoriju, ali je i moderan turistički gradić, koji poseduje predivnu zlatnu plažu. Grad vuče svoju istoriju još iz Antičkog doba, a poseduje i prelepi zamak.
Lutraki (Loutraki)-Grad je možemo se našaliti 3 u 1, jer je letovalište, banjsko lečilište, ali i turističko mesto koje nudi zimski turizam. Do sada su gosti bili pretežno domaći gosti, ali sve više turista iz Srbije se odlučuje, da kao destinaciju za odmor odabere baš ovo mesto.
Rio Antirio-I nezaobilazno mesto za vaš obilazak je naravno, most Rio Antirio. Ne vredi da vam ništa objašnjavamo, jer neće vredeti. Kada budete prelazili ovaj most, setićete se sigurno ovih naših reči.

Cene pića i hrane na Peloponezu: kafa je 2,5 eura, kapućino 3,5 eura, a ceđena pomorandža 4 eura, Giros se može kupiti za pristojih 2 eura. Većina gostiju smatraju da cene pića i hrane na Peloponezu nisu visoke.

Rent-A-Car: Najam automobila na ovom poluostrvu je 40-tak eura.