Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Titovim Plavim vozom do Užičke republike – dvodnevna tura

Vratite se u vreme kada je 29. novembar bio najznačajniji praznik u bivšoj Jugoslaviji i provozajte se luksuznim Plavim vozom, kojim su se nekad vozili Tito i lideri mnogih drugih zemalja.

Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je ostao nepromenjen. Ovaj voz je poslednji put saobraćao na relaciji između Ljubljane i Beograda 5. maja, 1980. kada je su njime preneti Titovi posmrtni ostaci u prestonicu.

Prvi dan (29.11.) – petak

Za putnike iz Novog Sada, polazak autobusa je u 10.00 sa parkinga kod sajma (kod bivšeg restorana „Zlatna medalja“).

Polazak Plavog voza sa stanice „Topčider“ u Beogradu je tačno u 12.00 časova.

Sledi prijatna vožnja tokom koje ćete se osećati kao da ste i sami predsednik neke zemlje. Putujte u pokretnom luksuznom apartmanu opremljenom raskošnim salonima, sobama, restoranom, trpezarijama, kupatilima i svim ostalim potrepštinama koje su bivšem predsedniku Titu omogućavale potpun komfor.

Tokom vožnje bićete posluženi jednim pićem po izboru i toplim napitkom, i čućete priču o istorijatu i zanimljivostima o Plavom vozu i ljudima koji su se vozili njime s Josipom Brozom.

Inače, u vozu se nalazi i takozvana „gluva soba“ u kojoj je Tito u tišini donosio državne odluke i vodio poverljive razgovore. U njegovoj radnoj sobi, u kojoj je potpisivao akta, nalazi se i neka vrste preteče mobilnog telefona, kojim je on još davne 1959. godine mogao da razgovara s visokim funkcionerima u Jugoslaviji.

Ovo su pojedinosti koje ćemo vam otkriti – sve ostalo je veliko (prijatno) iznenađenje!

Dolazak u Užice je oko 15.30 posle čega sledi transfer do hotela „Iris“ na Zlatiboru. Slobodno vreme do večere.

U 20 h je večera u hotelu uz muzički program sa tematikom povratka u vreme partizana, Tita, pionira, bratstva i jedinstva sa muzikom iz svih bivših jugoslovenskih republika, a zatim i u doba dobrog starog pop-roka bivše Jugoslavije! Osim specijaliteta užičkog kraja na švedskom stolu  biće i neki od specijaliteta iz bivše Jugoslavije koji su bili omiljeni Josipu Brozu Titu.

Drugi dan (30.11.) – subota

Doručak u hotelu je od 7 do 8.30.

 U 9 h polazak na dva različita programa.

Program koji je uključen u cenu:

U 9.00 transfer do Užica i obilazak grada u pratnji vodiča (gradski muzej, centar, gradska plaža i po želji Stari grad). Obilazak muzejske postavke Užička republika i podzemne fabrike municije, Trga partizana i po želji Starog grada. Ovaj obilazak traje oko dva i po sata. Putnici koji se uz rezervaciju prijave za posetu Kadinjači, imaće organizovan transfer do ovog spomen-kompleksa. 

Posle obilaska, vreme za (fakultativni) ručak. Za sve koji se za ručak prijave prilikom rezervacije, ručak će biti organizovan u lokalnom restoranu sa specijalitetima tradicionalne kuhinje.

Posle ručka, odlazak na železničku stanicu, ukrcavanje za polazak u 16.45 i vožnja do Beograda. Dolazak voza u stanicu „Topčider“ predviđen je za 19.35.

Za putnike iz Novog Sada sledi transfer do mesta polaska.

Fakultativni izlet:

Mokra Gora tura: spomen-kompleks Kadinjača i podsećanje na borce pale u odbrani Užičke republike, manastir Rujno, Mokra Gora, Jatarice i Drvengrad.

***********************************************

Od aprila do oktobra funcionisaće letnji program:  

U letnjem programu, razgledanje Užica i Kadinjače biće prvog dana, dok će drugog biti organizovano nekoliko izleta među kojima i poseta Uvcu, krstarenje Drinom do Višegrada i mnogi drugi.

Izvor fotografija Titovog voza: Železice Srbije

Napomena za transport:

Plavi voz je kompozicija od više različih vagona iz 1954.g. koji su napravljeni za potrebe Josipa Broza Tita. Osnovni sastav Plavog voza čine Titov salon, Svečani salon, Vagon restoran, dvoje energetskih kola i službeni vagon. Opremljen u stilu art dekoa sa luksuznim nameštajem tog vremena. Nakon pola veka dobro je održavan i još uvek zadržava svoj originalni izgled, s većinom originalnog dizajna enterijera. Ukrašen je drvenim elementima od mahagonija, kruške i oraha. Svi vagoni imaju udobnu opremu, klima uređaj i kvalitetan muzički sistem.
Lokomotiva neće biti originalna već elektrolokomotiva novijeg datuma.
*****************************************************************

Prevoz putnika od Novog Sad – Beograd – Novi Sad mini-busom ili sličnim prevoznim sredstvom u zavisnosti od broja putnika. Od Beograda do Užica prevoz luksuznim turističkim vozom sa dodatnim sadržajem.

Napomena za smeštaj:

Jedno noćenje hotelu „Iris“ 4* na Zlatiboru na bazi polupansiona (večera i doručak). Sve sobe poseduju tuš i wc.

Uključeno u cenu:

 • Karta za Plavi voz u oba smera
 • Posluženje u vozu i jedno piće
 • Transfer do hotela na Zlatiboru
 • Smeštaj u hotelu sa 4 zvezdice sa večerom i posebnim programom i doručkom
 • Transfer od hotela do Užica i obilazak grada prema programu
 • Usluge licenciranog vodiča
 • Usluge lokalnog vodiča

Nije uključeno u cenu:

 • Izlet na Kadinjaču, Mokru Goru i Drvengrad
 • Ulaznica za Drvengrad
 • Transfer do Kadinjače za putnike koji obilaze samo Užice
 • Ručak u Užicu drugog dana
 • Hrana i piće koji nisu uključeni u program
 • Transfer od/do Novog Sada

Napomene:

Promotivna cena važi za rezervacije i uplate do 8 dana pred polazak.
Minimum za realizovanje ovog programa je 50 uplaćenih aranžmana 10 dana pred put. Maksimalan kapacitet voza je 110 putnika.
Minimum za realizaciju fakultativnog izleta je 25 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, biće ponuđena doplata za realizaciju iste u zavisnosti od broja prijavljenih.

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com.