Porodični odmor na Skiatosu

Ukoliko ste već razmišljali o porodičnom odmoru na Skiatosu, evo nekih naših preporuka.

Skiatos je malo ostrvo u arhipelagu Sporades i među prvima na kome je počeo da se razvija turizam. Ovo malo ostrvo ima bogatu istoriju, prelepe plaže i prave skrivene dragulje, koje svakako morate obići.

Možemo reći da je voda na svim plažama savršeno čista i porodicama sa decom nudi zaista ugodno i bezbrižno kupanje. Prednost letovanja porodica sa decom na ovom ostrvu su osim čistog mora i borove šume, koje omogućavaju boravak u hladovini za vreme najvećeg stepena UV zračenja.

Grad Skiatos

Glavni grad ovog ostrva u Egejskom moru je Skiatos i on je ujedno i u blizini ovog gradića se nalazi i aerodrom Alexandros Papadiamantis, tako da je dolazak porodica sa decom na ovu destinaciju, kao i povratak, jednostavan i brz. Ovo je tipičan ostrvski gradić sa šarmantnim uskim uličicama i malom lukom u kojoj pristaju feriboti koji sa kopna dovoze i sve one koji dolaze drumskim saobraćajem.

Grad Skiatos ima šetalište i dok budete šetali, pružiće vam se predivan pogled na poluostrvo Burzi. Ovaj prelepi gradić ima veliki broj taverni i restorana, koji nude odlične nacionalne specijalitete, kao i zabavu za porodice sa decom. Zanimljivo je što ispred taverni, možete videti sveže ulovljene hobotnice koje se suše.

Domaćini su odlični u organizaciji zabavnih igara sa kojima odlično balansiraju zabave za decu i odrasle. U gradu postoji veliki broj klubova, koji su namenjeni deci. Gostima su na raspolaganju i skuteri koje mogu iznajmiti na mnogim mestima u gradu. Turisti koji su došli organizovanim prevozom, uvek mogu iznajmiti automobil i tako uživati sa svojom porodicom u obilasku celog ostrva. Noćni zabavni život je odlično organizovan i porodici sa decom i tinejdžerima garantuje odličan provod.

Kompletno ostrvo ima odlično organizovan autobuski prevoz, koji je izuzetno jeftin. Autobusi voze u kratkim razmacima od najranijih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Plaže na Skiatosu

Ostrvo Skiatos poseduje čak 66 prelepih plaža, iako je dugačko samo 14 kilometara. Evo i nekoliko po mnogima, najpopularnijih plaža na ostrvu Skiatos: Troulos, Kukunaries, Banana, i Megali Amos.
Plaža Troulos je nešto mirnija plaža sa beskrajno čistom vodom, plićakom sasvim dovoljnim za malu decu i nekoliko dobrih restorana u zaleđini. Kukunaries je velika i dugačka plaža koju krasi borova šuma u zaleđini i zato je to jedna od najposećenijih, pogotovo od strane porodica sa decom. Za mlade i tinejdžere kao i sve one koji se tako osećaju preporučujemo plažu Banana na kojem su toku celog dana žurke i dobar provod zagarantovani. U blizini se nalazi i jedna nudistička plaža. Megali Amos je plaža najbliža gradu i veoma je popularna. Kao i boravak u samom gradu, i ovu plažu preporučujemo uglavnom tinejdžerima dok bi porodicama sa decom preporučili ipak nešto manju a u nastavku plažu Ftelia. Plažu koja je jedna od „lendmarkova“ ili najprepoznatljivijih sa razglednica Skiatosa je plaža Lalaria. Do nje se dolazi isključivo brodićem ili jedrilicom jer ne postoji pristup drumom. Po našem utisku nije baš previše ugodna obzirom da je sva od sitnih kamenčića i nije plitka tj. pogodna za decu. Na njoj nema nikakvih sadržaja (ni restorana, kafića, toaleta, suncobrana, … baš ničeg). Preporučujemo je samo onima bi hteli da naprave jednu ugodnu vožnju brodom oko ostrva i koji vole da se sa odmora vrate sa odličnim fotografijama. Ako vam budžet dozvoljava, preporučujemo da do ove plaže dođete snagom vetra, tj. sa iznajmljenom jedrilicom i iskusnim skiperom (I obavezno insistirajte da vas voze na jedra tj. vetar a ne da samo upale motor!) 🙂

Izleti na Skiatosu

Tokom vašeg boravka na raspolaganju vam je uvek predstavnik agencije organizatora putovanja koji će vam preporučiti neke od mnogobrojnih izleta. Mi vam svakako preporučujemo da neke od njih iskoristite a svakako nemojte propustiti ni celodnevni izlet do Skopelosa na koji možete otići i u sopstvenoj režiji brodom koji kreće svako jutro iz luke u gradu Skiatosu. Jedan od nezaboravnih izleta može biti i jedrenje koje je jeftinije i pogodnije za grupe od 6-8 ljudi a iskusni skiperi vas očekuju u luci grada Skiatosa. Ako vas zadesi oblačan dan, gledajte da ga iskoristite za odlazak na „Kastro“ tvrđavu i manastir koji se nalaze u brdima Skiatosa.

Skiatos je jedna od retkih koju možemo preporučiti gotovo svima: od onih koji žele luksuzan i hedonistički odmor u ne jeftinim hotelima do onih koji traže jeftiniji, ali zato programom bogatiji boravak na destinaciji koja ima predivne plaže. U tom smislu samo možemo reći: na Skiatos nemojte ići na kraće od 10 dana nikako jer jednostavno nećete stići iskusiti ni najznačajnije plaže i lokalitete koje nudi Skiatos.

Posle boravka na Skiatosu sigurni smo da ćete poželeti da se ponovo vratite na ovo predivno ostrvo.

Smeštaj na Skiatosu
Neki od najpoznatijih hotela na Skiatosu su: Skiathos Palace 4*, Kassandra Bay 5*, Skiathos Princess 5*, Esperides Beach 4*. Poslednjih godina među putnicima iz Srbije, najveću popularnost stekao je hotel Skiathos Palace. Ovaj hotel predstavlja savršen spoj odmora u borovoj šumi, na čistom vazduhu, na uzvišenju iznad najlepše plaže ostrva Kukunaries. Za goste koji žele da borave na samoj plaži, tu je hotel Esperides, a za one koji traže luksuzan smeštaj hotel Skiathos Princess je savršen izbor.
Hoteli koji imaju posebne sadržaje za decu su: Skiathos Palace 4*, Kassandra Bay 5*, Skiathos Princess 5*, Esperides Beach 4*, Plaza Hotel 3*, Hotel Arco 4*.
Smeštaj u apartmanima koji imaju i sadržaje za decu: Villa Christina, Villa Dell Angelo. Ovde bismo izdvojili Villu Christinu, u kojoj su porodice sa decom bile veoma zadovoljne. Iako se ovaj objekat nalazi na 400m od najbliže plaže, do koje vodi strm put i autobuska stanica je udaljena 900m od njega, pokazao se kao veoma popularan kod putnika koji dolaze sopstvenim vozilom ili iznajmljuju automobil.
Ostali smeštaj na Skiatosu koji preporučujemo: Vila Sirios, Vila Pantheon, Angelos Studio, Alkyon 3*, Vassilias Beach 3*.

Izleti na ostrvu Skiatos