Skijatos (Skiathos) je jedno od ostrva Sporada u Egejskom moru. Površina ovog simpatičnog ostrva je 50 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Skijatos. Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva. Meštani se bave uzgajanjem maslina, badema i vinove loze.

Poljoprivreda je poslednjih godina ostala u senci turizma, što je i razumljivo. Dobra saobraćajna opremljenost ostrva, ide u prilog razvoju turizma. Velika prednost razvoju turizma, omogućilo je i postojanje sopstvenog aerodroma Skijatos. Iako je ovaj aerodrom izuzetno mali, dovoljan je za lokalne potrebe i pre svega odlično organizovan. Kompletno ostrvo je izuzetno dobro povezano gradskim linijama, što ga za turiste čini veoma pristupačnim.

Izleti na Skijatosu su izuzetno popularni kod turista. Preporučujemo vam sa zadovoljstvom, izlete koji se organizuju na ovom ostrvu.
Skiatos Skijatos SkiathosDuh Skijatosa-Ovaj zanimljivi izlet započinje pešačkom turom u planine, a tokom pešačenja sigurno ćete upoznati pravu dušu Skijatosa. Odmah ispod najvišeg planinskog vrha ostrva Karafilzanaka, nalazi se manastir Evangelistria. Poseta ovom manastiru, ostaće vam sigurno u lepom i dugom sećanju. Pešačenjem koje će potrajati 40-tak minuta, nastavićete putem koji vas vodi do crkve Agios Haralambos. Tokom ove šetnje, garantujemo vam da ćete uživati u fenomenalnom pogledu na celo ostrvo Skijatos. Za vreme ovog zanimljivog izleta, prijaće vam sigurno i užina spremljena od hleba, paradajza i sira. I za kraj naravno, predlažemo vam šoping, tačnije kupovinu tradicionalnih suvenira i rukotvorina sa ostrva Skijatos.
Ukus istorije Skijatosa-Uz priču tokom večernje šetnje na ovom ostrvu, imate sjajnu priliku da probate manstirsko voće i vino.
Mesečina i muzika-Započnite krstarenje prelepim brodom Calypso i uživajte u tradicionalnoj Grčkoj muzici. Na brodu vas očekuju pravi gastronomski specijaliteti, ukusno pripremljen roštilj, salata i voće. I naravno… bez ispijanja kvalitetnog Grčkog vina kojim će vas ljubazni domaćini ponuditi, ovo noćno krstarenje ne bi bilo kompletno. Uz mix šarmantnog glasa pevača, zvukova buzukija i gitare, krstarenje brodom Calypso, ostaće vam sigurno u dugom i nezaboravnom sećanju.
Sunce i more-Barem jednom tokom svog boravka na Skijatosu, morate sebi priuštiti nezaboravno krstarenje oko ovog ostrva. Tokom krstarenja sigurno ćete uživati u poseti predivnim plažama i skrivenim uvalama, koje se mogu posetiti samo na ovaj način.
Atina-Samo za vas organizujemo izlet od Skijatosa do Atine glavnog grada Grčke i jednog od najpoznatijih gradova Evrope. Tokom celodnevnog izleta, možete videti najstarije poznate tragove postojanja ljudi iz perioda između 11. i 7. veka pre Nove ere. Znamenitosti ovog grada koje ćete obići su naravno nadaleko poznati Akropolj, hramovi Erehtejon, Partenon i Propileji. Sigurno se tokom šetnje želite i okrepiti, a za to će se pobrinuti veliki broj taverni i nacionalnih Grčkih restorana u kojima možete naručiti mnogobrojne tradicionalne gastronomske specijalitete. Za sve one koji ne mogu bez šopinga, predlažemo šetnju do ulice Ermou gde je smešten veliki broj prodavnica. Inostrani lanci kao što su Mango, Zara, Stradivarious i H&M često imaju velike rasprodaje. Svaki turista će u Atini sasvim sigurno pronaći nešto za sebe.
Island Hopping-Ovaj izlet je sjajna prilika za sve koji žele posetiti Alonisos i Skopelos. Ovo su dva susedna Sporada ostrva u blizini Skijatosa, a imate sjajnu priliku da ih obiđete u samo jednom danu. Tokom jednodnevnog izleta pruža vam se prilika, da se opustite i uživate u moru i suncu.

Cene pića i hrane u tavernama, restoranima i kafićima na Skijatosu su uglavnom povoljne. Kafa je od 1,5 do 2,5 eura, sokovi su od 2,5 do 4 eura, pivo od 2-4 eura, točeno malo 3,5 eura, veliko točeno 5 eura, kokteli od 6 eura na više, Giros 2,2 eura, a porcija lignji iznosi 7 eura, baklava 2,2 eura. Budite pažljivi u odabiru restorana, jer pojedini restorani imaju izuzetno visoke cene, pa pre nego se odlučite za neki, prethodno pogledajte njihov meni i cene. Hleb se u restoranima naplaćuje, pa ako hleb ne jedete uz glavno jelo to i naglasite tokom narudžbine. Ugostiteljski objekti imaju u ponudi i vegetarijanska jela.

Nekoliko reči o cenama najma automobila i skutera. Cene najma automobila zavise naravno od tipa automobila, a navodimo cene dnevnog iznajmljivanja za ove automobile: Fiat 500 19,99 eura, Smart 14,99 eura, Punto 12,5 eura, Citroen C3 16 eura, a cene najma luksuznijih automobila budu i do 80 eura. Jednodnevni najam skutera manje kubikaže je oko 7 eura, a veće do 30 eura. Ako automobil ili skuter iznajmite na duži period, cene najma budu znatno povoljnije.