Santorini je godinama u top 10 najromantičnijih destinacija na svetu, što je s razlogom tako. Prelepo ostrvo zapravo je kaldera nekadašnjeg aktivnog vulkana…

Grčki naziv je Thira, po kralju koji je osnovao glavni grad koji se zove Fira ( Thira ).  Dve trećine ostrva razneto je velikom erupcijom vulkana, i ostala je samo kaldera, stenoviti odsek ostrva koji se strmo spušta u duboko more, i vrh nekadašnjeg grotla, Palea Kameni, koji posetioci mogu obići svakodnevno, i iz koga i danas izbija sumpor.

Neizostavan detalj Santorinija su bele crkvice sa plavim kupolama kojih na ovom malom ostrvu ima čak 352. Najlepši zalazak Sunca doživite u mestu Ia ( Oia ). Glavni grad Fira je odlično povezan prevozom sa ostalim turističkim letovalištima, kao što su Kamari, Perisa, Imerovigli, Firostefani…

Najfrekventnija letovališta su Kamari i Perisa, na južnoj strani ostrva gde su obale blage i lagano se spuštaju u more.

Plaže na Santoriniju

Najpopularnija plaža je u Kamariju, gde se nalazi šljunak crne boje, što i ne čudi jer je ovo vulkansko ostrvo. Slična plaža je i u susednom letovalištu Perisa.

Obavezno posetite Kokini Beach – crvenu plažu, kao i Belu plažu, do kojih se može doći samo brodom.

Sve to je divno uklopljeno u okolinu, a kad je vreme potpuno vedro, vide se i susedna ostrva Ios i Folegandros, kao i omanje ostrvo Anafi.

Santorini je stecište i svetskog džet seta, a svim svojim ostalim osobenostima zasluženo je jedna od najlepših destinacija na svetu.