Ime ovog ostrva je nastalo spajanjem latinskih reči „Sveta Irena“ za vreme Mletačke vlasti. Treba napomenuti i da je Sveta Irena zaštitnica ostrva. Santorini je najjužnije ostrvo grupe ostrva Kiklade, udaljeno je 63 kilometra severno od Krita i 75 kilometara od Grčkog kopna. Zanimljivo je da Santorini predstavlja jedan od najvećih morskih vulkana na svetu.

Zbog svoje vanserijske lepote, predstavlja asocijaciju za turizam na visokom nivou i može se reći da je jedno od važnijih turističkih odredišta u Evropi. Na ovom vulkanskom ostrvu, već vekovima su razvijeni pomorstvo i poljoprivreda. Najviše se uzgaja južno voće, maslina i vinova loza.

fira santoriniFira-Glavno naselje na ostrvu Santorini je Fira, koju krase izuzetno neubičajeni kontrasti. Kuće na ovom ostrvu su uglavnom bele sa modroplavim prozorima, što znači da su te kuće tipične za takve primorske gradove u Grčkoj. Plaže imaju neobičan crni i crveni pesak, a koji izgleda zaista pomalo nestvarno i zbunjujuće. Možemo sa sigurnošću reći, kako je glavna atrakcija mesta pa i šire okoline, žičara dužine 300 metara. Dok se vozite žičarom, prolazite iznad fantastičnih predela očvrsle lave, sve do same ivice vulkana. Tokom vožnje ispod vas možete uočiti veliki broj kafića, taverni i outlet prodavnica. Beskrajnim plavetnilom Egeja, krstare najluksuzniji brodovi i kruzeri. Veliki broj turista pri spomenu ostrva Santorini, odmah pomisli na luksuz. Mnogobrojni tek venčani parovi, koji se nalaze na medenom mesecu, poziraju fotografima ispred čarobnih belih crkvi sa plavim krovovima. Zapadni deo ovog ostrva je popularniji od istočnog i to zbog prelepog pogleda na Kalderu. Dok istočni deo ostrva opet ima više lepih plaža.

Oia SantoriniIje (Oia)-Kompletan grad je izgrađen na vulkanskoj steni i izgleda poput terasa. Mediteranske kuće su ofarbane u plavu i belu boju i samo mesto je u suštini prava atrakcija za turiste. Oia ima veliki broj luksuznih hotela koji imaju bazene, kafiće, restorane i tradicionalne taverne. Ovo mesto mnogi smatraju i najlepšim na Santoriniju, a turisti kažu da se najlepši zalasci sunca na svetu fotografišu upravo u ovom mestu. Da su zalasci sunca u ovom gradu posebni, govori i činjenica da veliki broj turista sa svojim fotoaparatom, zauzimaju po njima najbolja mesta za fotografisanje zalaska sunca i to više sati ranije. Kada se sunce spusti u more u tom trenutku svi prisutni počnu aplaudirati. Zanimljiv je trenutak u kome sunce zalazi, jer tada svi objekti i prirodno okruženje, dobijaju apsolutno spektakularne nijanse. Atrakcija mesta Oia su veličanstvene vetrenjače, crkva Panagia, pomorski muzej i dvorac Fort Londsa, koji se nalazi na vrhu ovog mesta.
kamariKamari-Ovo popularno turističko mesto je udaljeno od Fire glavnog grada Santorinija oko 9 kilometara. Kamari ima zaista predivnu promenadu dužine nekoliko kilometara, a šetnja pored mora ostaće vam u nezaboravnom sećanju. U ovom mestu je izuzetno opuštena atmosfera, a brojni restorani i taverne, svojim gostima nude zaista izuzetno korektne, čak možemo slobodno reći, popularne cene za ručak. Cene u ovim lokalima za vreme ručka su znatno niže nego u restoranima i tavernama, koje se nalaze na drugim Grčkim ostrvima. Autobuski prevoz je odlično organizovan, a za vožnja do Fire će vas koštati samo 1,5 eura. Moramo reći da su autobuske veze sa skoro svim gradovima na ostrvu, više nego odlične.
Predlažemo vam da obavezno posetite istorijske znamenitosti i odlučite se za mnogobrojne izlete koje organizujemo za vas:
Arheološki muzej-Ovaj muzej u Firi ima postavke iz stare Tire i Akrotirija. Cena ulaznice je 3 eura, a radno vreme je od 08:30 do 15:00.
Nacionalni muzej-U ovom muzeju glavnog grada, možete videti stare ostatke raznih zanata iz tog vremena, kao i vinarija. Cena ulaznice je 3 eura, a radno vreme je od 10:00 do 14:00 i od 18:00 do 20:00.
Akrotiri-Iz Fire do Akrotirija ima samo 17 kilometara, a obezbeđen je i autobuski saobraćaj, koji besprekorno funkcioniše. Akrotiri u suštini predstavlja nesvakidašnju arheološku celinu, gde su kompletni infrastrukturni delovi nekadašnjeg bogatog i izuzetno velikog grada, sačuvani na izuzetno velikom prostoru. Ostaci kuća koje su pronađene, otkrivaju da su vlasnici bili izuzetno bogati. Neverovatno je da u moćnoj eksploziji vulkana koja se desila davno, niko od meštana ovog grada nije poginuo. Ulaz u Akrotiri se ne naplaćuje.
Vulkan-Nije potrebno da vam objašnjavamo, kako je izlet do toplih izvora i samog vulkana, prava atrakcija i neponovljiv doživljaj. Izlet započinje vožnjom brodom u trajanju od 3 sata. Cena ovog izleta je 16 eura.
Jutro na Kalderi (Morning on Caldera)-Predlažemo vam da se odlučite za ovaj izuzetno zanimljiv izlet, koji započinje plovidbom brodom King Tira (King Thira), do malog ostrva Palea Kameni. Na ovoj destinaciji mnogobrojni turisti željni dodatnog adrenalina, obilaze i danas aktivan vulkan. Krstarenje se zatim nastavlja do ostrva Palea Kameni, gde se možete okupati i uživati u izvoru tople vode. Nakon kupanja, brodom kojim krstarimo dolazimo do ostrva Tirasija. Na ovom ostrvu je predviđeno individualno uživanje uz Grčku kafu, a u tradicionalnim tavernama možete i ručati. Brod nastavlja krstarenje pored same litice, gde možete načiniti zaista spektakularne fotografije. Posebno kvalitetne fotografije, možete načiniti u trenutku, kada se brod približi luci Santorini ili mestu Oia.
Večernje krstarenje (Evening cruise)-Ovo romantično krstarenje počinje plovidbom uz obavezno piće dobrodošlice gostima. U trenutku kada sunce uranja u more i menja svoju boju, uživaćete uz lagane ritmove romantične muzike. I dok ste okupirani fotografisanjem belih kuća koje su smeštene na vrhu litice, nećete ni primetiti da je posada već postavila na sto, pripremljenu izuzetno ukusnu i atraktivnu večeru. Ovako pozitivnu i izuzetno jaku energiju, možete osetiti samo na ostrvu Santorini.
autobuske ture (bus tours)-Autobuskim prevozom možete obići mesto Oia u kojem možete doživeti najlepši zalazak sunca na svetu. Zanimljivi su i celodnevni izleti u Akrotiri, Imerovigli, Perisu, i Firu.
Mesa Vuno (Messa Vuno)-Ovo je najvišlje brdo na ostrvu sa koga se pruža fenomenalan pogled na celo ostrvo.
Megalo Vuno-Samo da kažemo da je po mišljenju mnogih, ovo mesto kakvog nema ni u Holivudu.
Najpoznatije plaže na Santoriniju:
Monolitos plaža (Monolithos beach)-Ovo je i najpoznatija plaža na Santoriniju, a udaljena je 5 kilometara od Kamarija. Plaža je izuzetno dobro uređena i savršena za porodice sa decom.
Vlihada plaža (Vlyhada beach)-Ovu plažu treba posetiti, jer ima savršeno čisto more. Ova kako je zovu bela plaža, nalazi se blizu crvene i do nje se dolazi brodom.
Perisa (Perissa)-Na južnoj strani ostrva u samom podnožju planine Propitis Lias (Prophitis Llias), smeštena je ova peščano crna plaža.
Kamari-Ova plaža je šljunkovito-peščana i neobično crne boje. Kamari je pristupačna plaža,a nalazi se na istočnoj strani ovog neobičnog ostrva.
Crvena plaža (Red beach)-Na ovoj plaži se nalazi krupni crveni pesak. Plaža je smeštena u južnom delu ostrva, a smatraju je jednom od najzanimljivijih i najpoznatijih plaža na ostrvu.

Cene u restoranima i tavernama su različite i kao što možete ručati ili večerati za 10 eura po osobi u luksuznijem ugostiteljskom objektu vas meni može koštati i 100 eura po osobi. Naš predlog je naravno da izaberete ugostiteljski objekat koji odgovara budžetu koji ste planirali. Espreso kafa košta 3 eura, sokovi 4 eura, pivo 4,5 eura, kokteli su 8 eura, Giros košta 2,5 eura, omlet je 5 eura, paste oko 8, pica od 10 eura na gore, a malo ozbiljnija jela, koštaju od 15 eura na više.

Cene u rent-a-car agencijama su sledeće: najam skutera za motore do 50ccm iznosi 20 eura po danu, a za kvadove 20-25 eura. Za manje automobile morate izdvojiti od 35 eura na dan, a za veće sa automatskim menjačem od 45 eura za dan. Važna napomena: Ako iznajmljenim automobilom želite posetiti mesta Fira, Oia, Imerovigli i Firostefani, ulice ovih mesta su izuzetno uske i ovaj detalj će vas naterati da automobil parkirate negde na ulasku u ove gradove.