Amuliani

Amuliani je prelepo ostrvo naspram Atosa – Svete gore u Grčkoj, na Halkidikiju. Nalazi se preko puta gradića Uranopolis.

Ostrvo Amuliani je jedino naseljeno ostrvo u oblasti Halkidikija. Ima 600 stanovnika, čiji se život i ekonomija zasnivaju na ribarstvu i turizmu. Pripada opštini Stagira Akantus, oblasti u kojoj je rođen Aristotel. Od Soluna je udaljeno 130 km.

Mesto je smešteno u zalivu planine Atos. Zauzima površinu od 4,5 km2 i ispunjeno je mnogim brdima i malim dolinama. Prekriveno je maslinjacima i niskim rastinjem. Poznato je po prelepim peščanim plažama i dobrim vremenskim uslovima bez vetra, što inače nije karakteristično za ostrva. Iako naseljeno, na njemu vlada nedirnuta priroda. Biser te prirode su divne plaže.

Na ostrvu ima puno lepih hotela. Postoje i dva kampa za ljubitelje prirode. Lepote ostrva, besprekorno čisto more i rajske plaže, fantstični riblji specijaliteti i ljubazni stanovnici dovode svake godine sve više i više turista na Amuliani.

Plaže na ostrvu Amuliani

Plaže ostrva Amuliani su peščane. Neke od njih nude mnoštvo sportskih aktivnosti na vodi, na pesku ili u vazduhu. Na plažama Alikes i Agias Georgios postoje divni barovi sa dobrom kafom. Plaže i restorani na ostrvu su savršeno čisti. Plaže se mogu obići kolima, ali i peške, što je dobar izbor ukuliko niste u žurbi i volite rekreaciju. Najistaknutije plaže su: Alikes, Megali Amos, Agias Georgios, Karagatsi, Faka, Zaska, Nisakia, Zlatna plaža.

Amuliani smeštaj