Halkidiki je poluostrvo koje čini tri manja poluostrva, a koji se isto zovu „prsti“. To su poluostrva Sitonia (Sithonia), Kasandra (Kassandra) i Atos (Athos)-Sveta Gora. Na samoj sredini poluostrva se nalazi glavni grad Poligiros.

Lepo brdovito zaleđe puno zelenila i duge peščane plaže, prepoznatljivi su detalji ovog poluostrva. Turisti koji su redovni gosti tokom letovanja i brojnih izleta na Halkidiki, znaju da je more na severnoj obali Egejskog mora izuzetno čisto. Ima izuzetno lepu prirodu i oko 500 kilometara sa uvalama i plažama. Zasađen je veliki broj maslinjaka, žita i ima veliki broj borovih šuma.

Meštani ovog ostrva se već dugi niz godina, bave poljoprivredom i ribolovom. Tokom letnje sezone, stanovništvo se pretežno bavi turizmom što je i razumljivo. Proizvodi kojima se poklanja najveća pažnja su masline, maslinovo ulje, vino i med.

Poznato je da Halkidikijem ne teče ni jedna reka, koja bi na svom ušću stvarala mulj. Ovo je samo jedan od razloga, zbog kojih je more u na ovom delu azurno plave boje i kristalno čisto. Duž obale ima čak 41 plaža i svaka je označena Plavom zastavicom. Plava zastavica je najviše rangirani nivo, kojom Evropska Unija ocenjuje najuređenije i najčistije plaže.

Toplo vam preporučujemo mnogobrojne izlete:
Mazga tura-Za ovaj izlet vam je sasvim sigurno neophodan fotoaparat. Dosadilo vam je kupanje i želite isprobati nešto nesvakidašnje. Jahanje magarca, inače izuzetno ljupke životinje, sigurno će vam ostati u trajnom sećanju. Krenite u obilazak planina Sitonije i obavezno fotografišite fenomenalan panoramski pogled na Sarti. U hladovini ispod maslina, predlažemo vam da napravite pauzu uz poznato Grčko piće Uzo, zatim masline, feta sir i kajmak, a da sve to na kraju, zalijete čašom izuzetno kvalitetnog vina.
Krstarenje-Menia Maria je najlepši i najveći piratski brod na Halkidikiju. Krstarenje započinje iz mesta Ormos Panagias, zapadnom obalom Svete Gore. Na oko 200 metara od obale, plovimo do ivice Atosa. Pre posete manastirima, na brodu ćete čuti kratku priču o istoriji svakog od manastira i Atosa.
Olimp Planina Bogova-Olimp je druga po veličini planina na Balkanu, kao i nacionalni park sa najvišljim planinskim vrhom Grčke. Jednodnevni izlet na planinu na kojoj je po predanju živelo 12 bogova, ostaće vam sigurno u prelepom sećanju. Tokom obilaska videćete manastir Svetog Dionisija, Zevsov tron i kupatilo, kao i predivno etno selo Litohoro u kome je smešten i pomorski muzej.
Ribarenje-Sigurno ste barem jednom u svom životu, poželeli da budete ribarski pomoćnik ili čak glavni ribar. Upravo vam se tokom ovog jednodnevnog izleta, pruža jedinstvena prilika, da ceo dan provedete pomažući lokalnom ribaru. Saznaćete kako izgleda svakodnevni život lokalnih ribara, a sve što budete upecali tokom dana, možete odneti u svoj smeštaj i pripremiti za najdraže, neki vaš gastronomski specijalitet.
Pećina Petralona-Jedan od najuzudljivijih izleta koji je u ponudi je svakako poseta jednoj od sigurno i najlepših pećina u Grčkoj. Pećinu ukrašavaju neobični i prelepi salagniti i stalaktiti, kao i veoma zanimljiva zbirka najstarijih alatki i oruđa. Hodnici ove prelepe pećine su dugački 2 kilometra. U pećini Petralona su pronađeni i ostaci prve vatre koju su zapalili ljudi kao i praistorijska ljudska lobanja. Pronađeni su još i okamenjeni skeleti sledećih životinja: jelena, jednoroga, bizona, slonova, medveda, pantera, hijena, nilskih konja, megakeroa, 25 vrsta ptica, 17 vrsta slepih miševa i 16 vrsta miševa.
Krstarenje obalom Svete Gore-Izlet započinje krstarenjem koje počinje u 7h. Nakon krstarenja stiže se u Uranopolis, koji još zovu Nebeskim gradom. Ovaj grad se nalazi na granici sa monaškom republikom. Opet se povrtak na brod, koji prolazi uz samu zapadnu obalu Atosa, a sa samog broda se može videti 8 manastira. Tokom razgledanja turistički vodič na srpskom jeziku, priča o istoriji tih manastira. Nakon krstarenja, kreće se u obilazak Kakova, inače imanja manastira Hilandar. Tokom obilaska manastirskog imanja, videćete hilandarsku knjižaru, crkvicu i ribnjak. Zatim se posećuje Stagira, inače rodno mesto Aristotela, stiže se do vidikovca gde je smešten spomen park sa njegovom statuom. Na vidikovcu je smešten i muzej gde su smešteni Aristotelovi modeli izuma.

Ouranopolis tura-Ovaj simpatičan gradić je smešten na samo dva kilometra od monaške države. Ima predivnu peščanu plažu koja pomalo liči na sprud, a more je prelepe plave boje i savršeno čisto. Ouranopolis je najčešće polazna luka za sve brodove koji plove do zapadne strane Svete Gore i manastira. U blizini grada se nalazi hilandarsko imanje Kakov, koje mogu posetiti i dame, a za posetu vam nije potrebna viza. U Ouranopolisu ima suvenirnica, prodavnica i kafića, koji prodaju suvenire koji su napravljeni u manastirima. Sam gradić je poznat po velikom broju restorana, koji su nadaleko poznati po svojim ribljim specijalitetim, ali i jagnjetini.
Neos Marmaras-Na početku je bio ribarski, a vremenom je postao i pravi turistički gradić. Poseta ovom zanimljivom gradiću biće pun pogodak za sve one, koji vole mesta u kojima ima stalnih dešavanja. Zanimljivo je da ovaj grad ima u suštini tri centra. Prvo je gradska luka gde se često održavaju folklorne priredbe i odakle kreću brodovi na krstarenje do okolnih uvala. Drugi centar se nalazi između škole i crkve, gde su smeštene mnogobrojne taverne i restorani. Trećim centrom se smatra peščana gradska plaža, gde su smešteni mnogobrojni barovi i restorani i to na izuzetno uređenim delovima plaže. U blizini se nalazi i Porto Karas (Porto Carras), koji ima dva luksuzna hotela, vinariju i ekskluzivne butike. Neos Marmaras je poznat po svom pijačnom danu četvrtkom, luna parkom te vinarijama, kafićima i restoranima. Najzanimljivije deo dana u ovom gradu je zalazak sunca u more, koji je za mnoge i pravi spektakl.
Metamorfozis-Poseta ovom mestu je pravi doživljaj. Nekada ribarsko mesto sa samo 500 stanovnika, sada je leti pravo turističko mesto, koje nudi svakom gostu da odabere ono što mu odgovara. U blizini se nalaze šljunkovite i peščane plaže sa bistro plavim morem koje je kristalno čisto. Informacija koja će značiti svima koji ipak žele hladovinu je da plaže obiluju zelenilom.
Kalitea (Kalithea)-Predlažemo vam izlet u Kaliteu, jednu od najatraktivnijih i najomiljenijih destinacija poluostrva Kasandra. Ovaj gradić je poznat po svojoj pešačkoj zoni u kojoj su smeštene mnogobrojne suvenirnice, prodavnice, marketi, turističke agencije, rent-a-car, banka, pošta i apoteke. U Kalitei možete posetiti poznate hramove iz 4 veka, koji su posvećeni Zevsu i Dionisu. Zna se da je ovaj gradić omiljen među turistima iz cele Evrope. Isto tako je popularan i među građanima Soluna, koji zbog odlične zabave, ovde provode i cele vikende. Plaža i laguna su izdvojeni od samog letovališta, a sa vidikovca se pruža fantastičan pogled na Egejsko more. Predivan pogled se pruža i sa terasa uređenih balkona nekoliko kafića i restorana.
Afitos-Ako želite mesto koje će vam pružiti apsolutni mir, nakon svakodnevne gradske vreve, onda je Afitos mesto, koje će vam potreban mir i pružiti. Ovo je mesto koje se turistima svidi bukvalno na prvi pogled. Ima bujnu vegetaciju, zanimljivu arhitekturu i izuzetno miran način svakodnevnog života. Mesto nije veliko, ali je po gradu raspoređeno nekoliko lepih crkvi. Kroz mesto prolazi i veliki broj uskih i popločanih uličica. Afitos obiluje velikim brojem taverni, restorana, kafića i poslastičarnica. Mesto je popularno naročito kod domaćih turista, jer ima odličnu ponudu i povoljne cene. Plaže su idealne za porodice sa malom decu, jer ima blagi ulaz u vodu. Sa litice ovog grada se pruža fantastičan pogled na ceo zaliv. Afitos je odlična destinacija za jednodnevni izlet.