Paralia

Jedno od najpopularnijih letovališta u Olimskoj regiji i u Grčkoj, bar kada su srpski turisti u pitanju je Paralija. Ovde možda i nećete imati osećaj da ste daleko od kuće jer se svuda može čuti srpski jezik, a mesto je poznato po dobrom šopingu po izuzetno povoljnim cenama, ali i po bogatom i dobrom provodu što je čini privlačnom destinacijom i za mlade. Nalazi se u podnožju mitske planine Olimp što mu daje posebnu čar. Deo je područja grada Katerini od koga je udaljen oko 6 kilometara. Paralija je vrlo dobro snabdevena mnoštvom prodavnica, radnji, butika, zlatara, krznara, ima nekoliko većih hipermarketa, mnoštvo noćnih klubova od kojih se ističu DaLuxe, Havana, Omilos i drugi. Od Beograda je udaljena 680 kilometara ili oko 8 sati vožnje. Plaža je peskovita, more je plitko pri obali pa je mesto ideaalno i za porodični odmor sa malom decom. Odavde se organizuju i brojni izleti do obliženjeg Soluna, Svete gore, Skijatosa, Olimpa, Meteora.

 

Platamon

Platamon je poznato letovalište u oblasti Pieria, u podnožju planine Olimp, u Grčkoj. Simpatićan gradić sa modernom infrastrukturom godinama privlači veliki broj turista. Osim lepe plaže, Platamon može ponuditi obilje raznovrsnih prodavnica, radnji sa suvenirima, taverne, restorane sa odličnom ponudom morskih specijaliteta, takođe tu su i brojni kafe barovi, diskoteke, pabovi sa raznovrsnom ponudom za sve one koji vole večernji provod.

Plaža u Platamonu

Gradska plaža u Platamonu se zove Akti Platamonas, i sastojis e od sitnog, lepog šljunka. Međutim, tu su i dve vrlo lepe peščane uvale. Idući ka jugu, plaža se nastavlja sve do Nei Porija, udaljenog oko 3 kilometra od Platamona, gde se plaža širi do čitavih 100 metara, a dostiže čitavih 5 kilometara.

Iznad samog mesta, na vrhu brda nalazi se stari grad – tvrđava, odakle se pruža više nego prelep pogled na Egejsko more, Olimp i okolinu.

Platamon je odlična poćetna tačka za izlete do Meteora, klanca Tempi gde se nalazi čuveni izvor Sv. Petke, Skijatosa, Atine, Soluna…

Leptokarija

Leptokarija je nekada bila tipično ribarsko selo. Leži ispod planine Olimp, sedišta bogova Starih Grka. I sada Leptokarija predstavlja tipično grčko selo, koje turistima nudi najbolji ugođaj i ljubaznost meštana i domaćina. Plaže su prostrane i dugačke, a voda kristalno čista. Idealno mesto kako za one koji vole da uživaju u miru, tako i za one koji vole sportove na vodi, zdrav i aktivan odmor. Iako je ovo malo mesto, ono poseduje sve pogodnosti turističkih centara. Ima kafee, barove i diskoteke, prodavnice, zdravstveni centar, zubara i apoteke. Postoje luksuzni hoteli sa bazenima, ali je moguće odsesti i u privatnim kućama kod gostoljubivih domaćina. Do Leptokarije se dolazi vrlo lako, jer se nalazi blizu magistrale, a takođe i blizu aerodroma u Solunu. Može se doći i vozom. Plaža u Leptokariji je široka i prostrana, pesak sitan i zlataste boje, a voda kristalna, topla i osvežavajuća, pogodna za porodice sa decom, a i za sve one željne pravog odmora i kupanja.

 

Nei Pori

Nei Pori (u prevodu Novo Mesto) je relativno novo letovalište nastalo krajem sedamdesetih godina, na delti reke Pionis. Danas je to tipičan turistčki gradić nastao isušivanjem močvarnog područja, što mu daje posebnu svežinu, pogotovo u večernjim časovima. Divno uredjenu peščanu obalu zapljuskuje smaragdna, topla i bistra voda severnog egeja. Nei Pori je prepoznatljiv po znastom zlatnožutom pesku i dugačkoj peščanoj plaži.