Olimpijska regija ili Pieria kako još ovu oblast zovu, smeštena je u kontinentalnom severoistočnom delu Grčke. Naziv Pieria potiče od drevnog plemena Pieres. U sredini regije se pruža primorska ravnica, koju nazivaju Olimpijska obala, a glavni grad ove regije je Katerini. Drevni gradovi Olimpijske regije su Libethra i Pimpleia.

Ova oblast je poznata po Grčkoj mitologiji, a kaže se da nije slučajno da su bogovi odabrali Olimp za svoje sedište. Pieria već vekovima čuva svoje arheološke i kulturne spomenike, a lepotu ove regije, teško možete opisati rečima. Najpopularnija letovališta se nalaze u gradovima Platamon, Olympic Beach, Nei Pori, Paralia i Leptokaria.

Olimpijska regija ima prelepu peskovitu obalu, dužine čak 70 kilometara. Zaista je nestvarno da sa obale mora, za samo nekoliko minuta možete dostići visine planine Olimp i imati tu privilegiju da budete među bogovima.

Izleti u Olimpijsku regiju, posebno su atraktivni kako zbog same mitologije ovog kraja, tako i zbog fascinantne lepote prirodnog okruženja:
platamonPlatamon-U podnožju planine Olimp na samo 90 kilometara odličnog autoputa, nalazi se mali grad Platamon. Gradić je dobio naziv Platamon najverovatnije zbog toga, što ova regija ima veliki broj primeraka drveća Platamon. Svojim predivnim ogromnim krošnjama, ovo drvo specifične lepote, turistima tokom toplih letnjih meseci, obezbeđuje savršen hlad. Ovaj grad se pre svega sa sigurnošću naziva i porodičnim letovalištem. Celom okolinom moćno dominira čuveni zamak Platamon, koji je smešten na brdu uz samo more. Predlažemo vam i da obavezno posetite tradicionalno Grčko naselje Palios Panteleimonas. Mesto ima svoju luku i šetalište kraj mora. Kada prolazite šetalištem, zapazićete puno lokala brze hrane, kafiće, restorane, taverne, prodavnice i butike, a supermarket se nalazi u ulici odmah iznad šetališta. Ima dve šljunkovite plaže, koje se nalaze jedna naspram druge kod luke. Još jedna peščana plaža se nalazi na istočnoj strani letovališta i dosta je široka, a prostire se dužinom Nei Porija. Peščana plaža je inače najposećenija od strane turista pa i najpopularnija. Sve navedene plaže su uređene, imaju ležaljke i suncobrane, a tu su i barovi na plaži i taverne. Platamon je poznat i po bogatom noćnom životu tako da je idealan za provod omladine i porodice koje su željne dobrog provoda.
leptokariaLeptokarija (Leptokaria)-Ovo mesto je smešteno na nalepšem delu Olimpijske obale, ispod planine Olimp. Leptokaria je udaljena od Soluna oko 100 kilometara, od Katerinija 3o kilometara i od Soluna 90. More je predivno plave boje i kristalno čisto, plažu čini kombinacija šljunka i peska, a ovaj deo obale je idealan za sve sportove na vodi. Nekada je ovo bilo ribarsko, a sada tipično Grčko selo, koje će uz ljubazne i gostoljubive domaćine, vaše letovanje učiniti savršenim. Mesto je idealno za odmor turista svih generacija, jer za svaku generaciju nudi po nešto. U centru grada se već vekovima nalazi predivan park. U novoj trgovačkoj zoni su smešteni kafići, restorani, vile, hoteli, diskoteke, marketi, prodavnice , suvenirnice, zdravstveni centar i zubarska ordinacija. Turisti iz naše zemlje, ali i gosti iz inostranstva, rado se vraćaju u ovo mesto, delom zbog izuzetno dobro organizovane infrastrukture (blizina pruge i auto-puta Solun Atina). U blizini ovg mesta je i aerodrom u Solunu, a osim infrastrukture, stalnim gostima odgovara toplo more, prijatna klima, kao i odlično organizovan zabavni život danju i noću. Osim luksuznih hotela sa bazenima u Leptokariji se možete kod ljubaznih domaćina smestiti i u lepim privatnim smeštajima. Uz konzumaciju nekog pića u barovima na plaži, očekuje vas besplatni suncobran i ležaljka.
Nei PoriNei Pori-Najpopularnije i najtraženije letovalište za porodice u Olimpijskoj regiji je upravo mesto Nei Pori. Jedan sat lagane vožnje vam je dovoljan da stignete od Soluna, koji je od ovog mesta udaljen 100 kilometara. Odmah nakon dva kilometra od autoputa Solun Atina, stižete u Nei Pori, koji ima prelepe velike peščane plaže. Mesto je karakteristično po mnogobrojnim igralištima za decu, uređenim trgovima i izuzetno širokim ulicama. Predivan kanjon Tempi, turistima pruža odlične mogućnosti za aktivan odmor. Kao poznato turističko mesto ima veliki broj apartmana, porodičnih vila, kafića, restorana, hotela, pekara, poslastičarnica, marketa, prodavnica, zlatara, prodavnica krzna i kože, suvenirnica i svih ostalih sadržaja usmerenih ka turizmu. Nei Pori ima fenomenalnu peščanu plažu, dužine 2 kilometra i neverovatnu širinu i do 100 metara. More je savršeno čisto, prelepe boje i toplo. Na ovoj plaži se ne mogu stvoriti velike gužve tokom letnjih meseci, što nije slučaj sa većinom poznatih letovališta u Grčkoj. U tradicionalno uređenim tavernama, turistima se nude gastronomski specijaliteti od sveže ulovljene ribe i morskih plodova. Napomenimo da su cene vanpansionske potrošnje, izuzetno povoljne za turiste iz naše zemlje. Legenda kaže da je boginja Afrodita, upravo na ovoj obali prvi put iskoračila iz mora. Ovo nekada ribarsko mesto ima egzotičnu mediteransku vegetaciju, fenomenalan pogled na planinu Olimp, koja je obavijena oblacima i upravo taj prizor izgleda poprilično nestvarno. I još da kažemo, kako je mesto nastalo u delti reke Pinios, koja će svojom bojom, svim ljubiteljima prirode izmamiti uzdah. Obzirom da se nalazi u podnožju planine Olimp, večeri tokom letnjih meseci u Nei Pori, imaju izuzetno prijatnu svežinu.
ParalijaParalija (Paralia)-Paralija je sasvim sigurno jedno od najposećenijih letovališta u Grčkoj. Smešteno je u podnožju Olimpa na obali Egejskog mora. Za turiste iz Srbije grčko primorje je među najpoznatijim i najpopularnijim, ali je poznato da ni u jednom primorskom mestu ove prijateljske zemlje, nema toliko turista iz Srbije kao u Paraliji. Dok šetate ovim turističkim mestom, ne morate se truditi da sa trgovcima pričate na grčkom ili engleskom jeziku, jer će vas skoro svi razumeti, ako im pričate na srpskom, jeziku koji se u Paraliji može čuti na svakom koraku. Može se reći da je ovaj grad Srbija u malom na Egejskom moru. Ovaj grad ima veliki broj studija i apartmana, koji su idealan izbor za porodice sa decom, bračne parove pa i grupe dobrih prijatelja. Skoro svi apartmani u ovom mestu poseduju kompletno opremljenu kuhinju, televizor, klimu, balkone i terase, obezbeđen parking i uglavnom su smešteni u blizini plaža. Poznato je da Grci neizmerno volu decu te nije čudno da ovaj gradić ima veliki broj igrališta za decu sa raznim sadržajima poput ljuljaški, klackalica i tobogana. Plaže su peščane, a more je izuzetno čisto i upravo su ovo osnovni razlozi, što za ovo letovališta kod turista iz naše zemlje, vlada veliko interesovanje. Paralija je bukvalno puna taverni, kafića, butika, diskoteka, kulturnih manifestacija i tradicionalnih naseobina. Cene su u skoro svim prodavnicama izuzetno povoljne, od hrane i pića, svakodnevnih potrepština, pa sve do suvenira, opreme za sportove na vodi, parfema, garderobe i naravno krzna. Zanimljivo je da u Paraliji ima veliki broj prodavnica sa krznom, koje turistima nude od šubara, lisica, prsluka pa sve do kvalitetnih bundi. Poznato je da većina srednjih škola iz Srbije, svoje đake na ekskurzije vode upravo u Paraliju.
Olimpik Bič (Olympic Beach)-Za Olimpik Bič se može pouzdano reći da je jedno od mirnijih letovališta Olimpijske regije. Ovo mesto je poznato po velikoj peščanoj plaži i izuzetno prijatnoj klimi. Plaža je uređena, široka i okružena zelenilom i parkom. Nalazi se na 70 kilometara od Soluna, 2 kilometra od Paralije i na 680 kilometara od Beograda. Među važnijim informacijama u vezi ovog letovališta spada i ta da ovde turisti iz Srbije mogu letovati sa punom dušom i sa manje novca u novčaniku. Ako godišnji odmor želite provesti u relaksaciji i opuštanju, ovo je prava turistička destinacija za vas. Ovo je možda i najbolja destinacija za letovanje porodica sa decom. U letovalištu ima veliki broj parkova i uređenih igrališta za decu. Pešačka zona u ovom gradu ima veliki broj rent-a-car agencija za iznajmljivanje skutera i automobila, butika, barova, restorana i taverni. Za sve ljubitelje šopinga, prodavci turistima nude na prodaju suvenire, nakit, odeću i naravno proizvode od krzna. Pešačku zonu u ovom turističkom mestu čine dve ulice, koje su formirane paralelno sa morem. Važno je napomenuti da su cene vanpansionske potrošnje kao i smeštaja izuzetno povoljne za naše turiste, znatno niže nego u drugim poznatim letovalištima u grčkoj. Možemo slobodno reći da Olimpik Bič, predstavlja pravi kompromis između aktivnog i mirnog odmora.
Litohoro (Litochoro)-Malo brdsko etno selo, pod nazivom Litohoro, nalazi se na 5 kilometara od obale i na 300 metara nadmorske visine. Smešteno je u podnožju nadaleko poznate planine Olimp. Gusto zbijene kuće, građene su u klasičnom stilu, poznatom za ovo područje. Kroz celo selo se pružaju uzane uličice popločane kaldrmom. Zanimljivo je da sve ulice gravitiraju ka centralnom trgu, gde je smeštena fontana, crkva AgiosNikolaos sa zvonikom, mali rondo, a na severu gradića se nalazi još jedna crkva Agios Dimitrios. Brojnim kapelicama i kamenim uličicima, dominira tradicionalna makednoska arhitektura. Litohoro je mali planinski grad sa nesvakidašnjom atmosferom, idealno mesto za miran odmor, poseduje dečije igralište, park sa spomenikom i letnju pozorišnu scenu. U mestu ima nekoliko kafića i restorana. Uglavnom svi hoteli imaju organizovan prevoz za sve goste od hotela do peščane plaže, koja je dugačka 30 kilometara. Ovo mestašce je posebno popularno, jer je polazna tačka za sve one, koji se žele popeti na planinu Olimp.
Makrigialos (Makrygialos)-Arheološka iskopavanja su dokazala da je ovo mesto postojalo još u Antičkom dobu pod nazivom Pidna. Zanimljivo je da su meštani koji žive u ovom mestu izuzetno ljubazni. Za sve koji žele mirnije okruženje za vreme svog odmora, možemo reći da je Makrigialos pošteđen od dolaska velikog broja turista. U južnom delu mesta se nalazi najlepša plaža u ovoj regiji. Svakodnevno možete uživati u isplovljavanju manjih brodova na more. Petak je poseban dan za meštane i turiste podjednako, jer je petkom otvorena pijaca. Koliko nam je rečeno, pijaca je izuzetno dobro posećena i odlično snabdevena. Za sve goste željne rekreacije, obezbeđeni su tereni za košarku, tenis i fudbal, a gosti ih mogu besplatno koristiti. Uz samu obalu su smešteni pabovi, kao i atraktivne taverne i konobe, koje turistima nude razne ukusne specijalitete, kao što su rakovi i razne vrste riba. U neposrednoj blizini se nalazi nekoliko plaža, mada ima i nekoliko koje su nešto dalje. Čistoće ovih plaža, kao i izuzetno visok kvalitet morske vode, nagrađeni su „Plavom zastavicom“ koju dodeljuje EU. Voda na peskovitim plažama je plitka te je idealna za kupanje dece. Sve plaže su obezbeđene tuševima, udobnim ležaljkama i suncobranima.
Pantelejmon (Paneteleimon)-Ovo je malo selo u Olimpijskoj regiji izgrađeno uz more i peščanu plažu u samom podnožju zamka Platamon. Od Leptokarije je udaljeno 7, a od naselja Platamon 5 kilometara. Plaža se nalazi u samom podnožju grada Stari Pantelejmon, koji je inače grad spomenika kulture, zaštićen od strane države.

Evo i nekoliko poznatih cena pića i hrane u ovoj regiji: cena girosa je od 1,5 do 2,5 eura, kuvana jela sa salatom i jelom su od 4-5 eura, a u restoranima se cene po jelu kreću oko 15 eura. Pivo u kafićima iznosi od 3 do 3,5 eura, Cene pića su povoljnije ako ih kupujete u marketima, a preporučujemo poznati Lidl u kome su cene za proizvode izuzetno korektne. Cene voća i povrća su povoljnije nego kod nas.

Po nekim dostupnim informacijama, najam automobila u ovoj regiji se može pronaći i za 30 eura po danu. To znači da izuzetno povoljno možete u svojoj režiji obići celu Olimpijsku regiju.