Krstarenje Đerdapskom klisurom

Ako krenete na izlet i naročito ka destinaciji koju niste nikada posetili, po automatizmu računate na jedan jako lep i pre svega interesantan izlet. Ali da krenemo kao što je i red od samog početka…

Na poziv turističke agencije Magelan iz Novog Sada sa zadovoljstvom smo prihvatili da krenemo zajedno sa njima na put. Autobus je bio još pre 7h te nedelje, postavljen na parkingu iza sajma, a mi smo naravno došli na vreme. Tačno u 7h smo krenuli put Beograda, a jedan soko, koji je stajao na ogradi kraj autoputa, verovatno nam je poželeo srećan put. Došli smo na Novi Beograd i parking kod čuvenog buvljaka. Putnici iz Beograda su ušli u autobus i kompletna ekipa je mogla da krene put Đerdapske klisure. Turistički vodič Saša Pavlović je ispred turističke agencije Magelan, pozdravio sve putnike i poželeo svima prijatne trenutke na izletu.

Uz prijatno ćaskanje putnika međusobno i sa turističkim vodičem, autobus je neprimetno sišao sa autoputa kod Požarevca i vozio nas put Srebrnog jezera. Tih trenutaka je padala sitna kiša, koja nije baš obećavala. Uz priču vodiča, vreme je brzo prošlo i već smo stigli na parking kraj Srebrnog jezera. Uz kratko upoznavanje vodiča ispred autobusa o ovom prelepom jezeru, već smo uz nekoliko napravljenih koraka, stajali kraj njega.

Odmah smo krenuli u obilazak i prvenstveno uživali u predivnom prirodnom okruženju. Koliko smo uočili, voda je besprekorno čista, tako da je za sve goste kupanje potpuno bezbedno. Na obali jezera su obezbeđeni svi sadržaji potrebni za turiste: suncobrani, ležaljke, kajaci, pedaline… Na obali su smešteni kafići, restorani i prodavnice, a prijatno su nas iznenadile korektne cene. Ono što smo odmah uočili, to je cena kompletnog ručka u restoranu kod Neše za samo 250 dinara po osobi. Jedan od restorana je odlučio da sa svojim gostima bude na ti, jer sam naziv restorana dovoljno govori: „Da pređemo na ti“. Utisci o Srebrnom jezeru su zaista odlični, a naše razmišljanje ide ka tome da što pre izdvojimo par dana i odmorimo se uz ovo prelepo jezero.

Nastavili smo put i krenuli da posetimo Golubački grad. Golubac je srednjovekovna tvrđava sagrađena 1335. godine sa osnovom koja je prilagođena strmom terenu. Tvrđavu čini devet dobro očuvanih kula, svaka je drugačijeg oblika, a sama trvđava je prava turistička atrakcija na Dunavu. Neobičan je osećaj koji smo imali tih trenutaka da se na drugoj obali već nalazi teritorija susedne prijateljske Rumunije. Jedna od legendi koje vezuju za Golubac, kaže da je u Šešir kuli bila zarobljena vizantijska princeza Jelena i da bi ublažila svoju samoću i tugu, gajila je golubove pa se pretpostavlja i zbog čega je ovaj grad dobio ime Golubac. U sklopu kompleksa je objekat u kome je ispričana istorija ovog grada i tvrđave, a u suvenirnici možete kupiti neki od suvenira za uspomenu. Prema iskustvu koje smo imali, predlažemo da već od ovog mesta tokom izleta, podesite na svojim mobilnim uređajima „ručni“ odabir mobilnih operatera, jer Rumunski imaju snažne signale i čas posla možete biti u romingu.

Nastavili smo put prema mestu Tekije, gde nas je čekao prevoz, koji nas je trebao povesti na zanimiljivo krstarenje. Usput smo videli male jahte i brodiće, koje su vozile turiste, pa smo se pitali, da li ćemo svi mi iz autobusa stati u prvoj turi. Međutim kada nas je autobus dovezao do obale, bili smo prijatno iznenađeni, jer nas je usidren čekao prelep i izuzetno impresivan brod Aquastar Maxim. Poseban je osećaj kada se ukrcavate na ovaj izuzetno šarmantan i moćan brod. Krenuli smo Dunavom i tih trenutaka je sunce odlučilo da nas obraduje i pobedi oblake. Vetar nas je grlio, sunce grejalo, a brod Aquastar Maxim nas je poveo u pravu pustolovinu. Tokom krstarenja je zaista teško odlučiti se na koju se stranu se okrenuti, koju lepotu pre pogledati i sa koje strane broda fotografiju načiniti. Sjajan je osećaj da su nam sa svih čamaca, jahti, putničkih pa i teretnih brodova, mahali razdragani putnici i brodari. Sa jedne strane smo uživali u pogledu na obalu Srbije, a sa druge strane na obalu Rumunije.

Tih trenutaka pored nas stoji mlad čovek iz Grčke, kardiolog koji radi u Nemačkoj. Pitamo ga zašto je došao na ovaj izlet, a on nam odgovori: „Zato što volim Srbiju i želim da je upoznam“. Iako pomalo zatečeni ovakvim odgovorom, njegov odgovor nam je zaista prijao. U prolazu smo na našoj obali videli Trajanovu tablu uklesanu u steni. Poseban doživljaj je bio, kada je naš prelepi brod prolazio Malim i Velikim Kazanom i prišao na samo koji metar od obale Rumunije i to ispod predivnog Rumunskog manastira Mrakonija. Osećaj je bio još jači, kada su nam svi sa Rumunske obale uz osmehe počeli mahati. U tom trenutku se naš brod okreće, vraćajući se na mesto odakle smo započeli krstarenje. Zaista je teško rečima opisati osećaj koji smo imali za vreme krstarenja i jedino kako vam se možemo opravdati ovakvim objašnjenjem, jeste naš predlog da odmah izvršite rezervaciju svog mesta kod agencije Magelan za sledeći izlet i Krstarenje Đerdapskom klisurom.

Nakon predivnog krstarenja, krenuli smo autobusom agencije Magelan ka etno kompleksu „Kapetan Mišin Breg“. U jednom trenutku smo napravili pauzu, kako bi sa jednog odmorišta načinili zaista nestvarne fotografije, prelepe Đerdapske klisure. Uz takav pogled vam garantujemo da ćete izgubiti osećaj o vremenu i prostoru.

Više puta smo čuli o etno naselju porodice Stevanović pa čak i gledali tv reportažu, ali sve je to palo u vodu, kada se autobus turističke agencije Magelan, zaustavio ispred svog odredišta. Ima li većeg ponosa za turistu, ako ga ispred svog turističkog objekta, dočeka lično domaćin. Neobično nam je bilo to što je bio bos, bez obuće. Ulazimo na glavnu kapiju, gospodin Žika nas dočekuje sa osmehom i pozdravlja, prolazimo dvorištem, ne znamo gde pre da pogledamo i jednostavno ne znamo šta nas je snašlo. Zatim nas ljubazne domaćice dočekuju sa medovačom, a odmah iza njih… čuju se zvuci orkestra i to kakvog. Dočekuju nas zvuci Vlaške muzike i muzičari u svojoj tradicionalnoj Vlaškoj narodnoj nošnji.

Odmah iza muzike nas dočekuju ljubazne domaćice i nude nam pitu od koprive, pitu od ovog pitu od onog, pečene šampinjone, svežu salatu, a ima naravno i pečenog mesa, ćevapčića, tu je i pogača. Držimo tranjir sa svim špecijama koje smo odabrali i tražeći mesto na klupi, okrećemo se u tom trenutku prema Đerdapskoj klisuri kojom teče Dunav i zaboravljamo gde smo krenuli. Ovo je pogled koji se ne može opisati, ovo je pogled od koga zastaje dah i to je pogled zbog koga ćemo se sigurno ponovo vratiti na Kapetan Mišin Breg. Sledi priča ljubaznog domaćina i posebno upućuje lepe reči za vlasnicu agencije Magelan Biljanu Marčeta, sve zaposlene u agenciji i zahvaljuje im se na odličnoj dugogodišnjoj saradnji. Etno kompleks porodice Stevanović poseduje smeštajne kapacitete, vinski muzej, kamp, galeriju umetničkih slika i galeriju 400 drvenih skulptura. Ali najvažnije je da ovaj prostor ima dušu kao i domaćini i to je prvi utisak koji smo imali kada smo došli. A zašto domaćin Žika od proleća do zime hoda bos i zašto se etno kompleks zove Kapetan Mišin Breg, pa nećemo vam baš sve sada reći, ostavljamo da nešto otkrijete i saznate sami.

Nakon posete etno naselju Kapetan Mišin Breg, dolazimo u posetu sad već poznatom arheološkom parku Lepenski vir. Ovo poznato arheološko nalazište je smešteno na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Lokalitet je dobio naziv po dunavskom viru, koji je nekada bio sedište najsloženije i najbitnije kulture praistorije. Na lokalitetu je otkriveno sedam naselja, koja su građena sukcesivno sa pronađenim ostacima 136 planski oblikovanih i orijentisanih staništa. Tokom istraživanja su još pronađene monumentalne skulpture, alat, ognjišta, žrtvenici i nakit. Izuzetna otkrića naselja u Lepenskom viru, potvrdila su pretpostavku da je ova lokacija bila izuzetno važan centar zajednice sa visoko razvijenim društvenim i ekonomskim odnosima. Ostaci ovog nalazišta su prenešeni na lokaciju koja je bila izdignuta za 30 metara, (pre podizanja nivoa reke Dunav, zbog izgradnje hidrocentrale Đerdap), a jedan od najvećih poduhvata srpske službe zaštite spomenika kulture, bilo je upravo spasavanje Lepenskog vira. Rezultat ovog ozbiljnog i zahtevnog poduhvata je očuvanje najstarijeg arhitektonskog i urbanističkog, praistorijskog naselja u Evropi.

Posetom arheološkom parku Lepenski vir ispunjen je i kompletan celodnevni program Izlet i krstarenje Đerdapskom klisurom. Nismo zaboravili i zato vas podsećamo na našu prvu rečenicu ovog teksta. Kada krećete ka destinaciju na kojoj još niste bili, naravno je da po automatizmu očekujete jedan interesantan izlet, ali…

Izlet i krstarenje Đerdapskom klisurom koju je organizovala turistička agencija Magelan iz Novog Sada, bila je apsolutno i potpuno neočekivano i naravno prijatno iznenađenje za nas. Uvek kada pišemo, odlično baratamo rečima, ali opisivanje izleta i krstarenje Đerdapskom klisurom, nam je zadavalo poprilične muke. Toliko moćne lepote, toliko nestvarnih i moćnih pogleda na Đerdapsku klisuru, fenomenalano krstarenje, etno kompleks sa dušom porodice Stevanović, poseta Viminacijumu, ne zamerite, ali reči presušuju. Jedino što još možemo napisati za kraj, odmah rezervišite svoje mesto za sledeći izlet i Krstarenje Đerdapskom klisurom, koji organizuje turistička agencija Magelan iz Novog Sada, jer vam obećavamo nezaboravnu pustolovinu.