Ova regija zahvata veliki deo priobalnog dela poluostrva Atika, a između okolnih mesta i same Atine su izgrađeni mnogi objekti. Izgrađen je veliki broj stambenih, turističkih i poslovnih objekata kao i prodavnica. Vremenom su se na taj način, okolna mesta jednostavno spojila sa Atinom.

Pirej (Piraeus) je izuzetno velika luka do koje se izuzetno brzo može doći linijom metroa. Ova luka se skoro sasvim sastavila sa glavnim gradom Grčke Atinom. Iz ove luke kreću veliki svetski kruzeri sa spratnošću, koju imaju veliki neboderi. U Pireju je smešteno Zevsovo pristanište, koje se nalazi u jednoj maloj uvali i pristanište u koje pristaje veliki broj luksuznih jahti. Neke od njih, imaju luksuz poput bazena i raskošnih enterijera i dužinu i do 100 metara.

Atina (Athens)-Ovaj grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini i sigurno je jedan od najstarijih gradova na svetu, jer beleži dugu istoriju od čak 3400 godina. Poznati filozofi poput Sofokla, Sokrata i Periklea, rođeni su u ovom gradu. Atina je jedan od svetskih centara arheoloških istraživanja, ima više od 12 arheoloških biblioteka i specijalizovanu arheološku laboratoriju. Više nego bilo koji grad na svetu, ovaj grad ima čak 148 pozorišta. Poznati su antički Herodotski Atikus teatar, kao i dom Atinskog festivala. Atina je mesto sa velikim brojem romantičnih bioskopa na otvorenom, a ima veliki broj muzičkih prostora i naravno najpoznatiji je Atinska koncerta dvorana. Grad ima dva trga Omoniju (Omonia) i Sintagmu (Syntagma) na kojoj je smešten Grčki parlament i gde možete videti čuvene Evrozoni gardiste. Blizu Sintagme se nalaze i Nacionalni vrtovi, ali i brojne prodavnice krzna i zlatare koje prodaju zlatni nakit po iznosima od kojih se zavrti u glavi. Najčešće se misli da je Atina grad, koji je zanimljiv samo zbog antičkih spomenika. Ako šetate obalom ovog grada i Posejdonovim bulevarom, shvatićete da se više ne nalazite u velegradu, gde stalno vladaju gužva i buka, već počinjete obilazak predivne atinske rivijere. Ovaj prelepi velegrad je ujedno i centar noćne zabave i noćnog života uopšte. Jedino ovde možete posetiti „Uzerije“, tradicionalne ugostiteljske objekte u kojima možete ispijati poznato Grčko piće Uzo (Ouzo). U Atini će svaki turista željan dobre zabave, pronaći nešto po svom ukusu od antičkih teatara u kojima možete slušati klasičnu muziku, taverni u kojima možete slušati buzuki, sve do disko klubova koji puštaju sve, od džeza pa sve do tehna. I nemojte nikako zaboraviti, da noćni život u ovom romantičnom gradu počinje tek u ponoć.
Plaka-U samom podnožju Akropolja, smeštena je Plaka inače najstariji deo Atine. Odiše starom izuzetno specifičnom arhitekturom, starim fasadama, malim terasicama, prelepim trgovima i prepoznatljivom uskom kaldrmom. Ovo je pravi istorijski i umetnički kvart, koji ima crkve, monumentalne stubove, vergle, prelepe drvorede, kafanice i tradicionalne taverne. Obavezno moramo napomenuti kako su u Plaki smeštene i dve istorijske atrakcije, Rimska Agora i Hadrijanova biblioteka. Ispred taverni tokom večeri stoje mnogobrojni antimatori, čiji je zadatak izuzetno jednostavan, a to je da vas uvuče u tavernu. U prodavnicama možete kupiti gotovo sve, od suvenira, nakita od srebra i zlata, tepiha, pa sve do kožne galanterije. Plaka je za Atinjane slično što i Skadarlija za Beograđane.
Paljo Faliro (Paleo Faliro)-Paljo Faleiro je izuzetno šarmantno predgrađe, gde je u antičko doba bila smeštena prva Atinska luka. Ovde možete prošetati prelepim korzom, koji je oivičen palmama. Ovo je savršeno mesto za opuštanje i šetnju uz morski povetarac, a možete odigrati i partiju šaha na uzidanom polju i to sa figurama veličine lubenice. Flisvos marina je prava atrakcija Paljo Faleira, a ispunjava največe nautičke standarde. Savršeno je uređena i nosi prestižni rejting pet zlatnih sidara („Five gold anchors“). Ekskluzivna marina ima šetalište uz more mada nedaleko od marine možete videti i kupače.
Alimos-Alimos je izuzetno razvijeno predgrađe Atine, a nekada davno je to bilo ribarsko seoce. U ovom predgrađu ima puno hotela, turistički organizovanih plaža, bič barova, kantina, restorana. Gostima su na raspolaganju sportski sadržaji poput odbojke na pesku i mnogi drugi sadržaji.
Glifada (Glyfada)-Glifada je elitno predgrađe Atine i smatra se jednim od najelitnijih letovališta Grčke. Kao i veliki broj manjih pa i većih gradova i regija Grčke i Glifada je bila malo ribarsko naselje, sada je prerasla u sjajnu turističku destinaciju. Poznata je po svojoj atraktivnoj lokaciji na samoj obali mora, a duž obale možete videti brojne luksuzne vile, kafiće, restorane i hotele sa arhitekturom slično onoj u Holivudu. Ovo je mesto koje nudi uzbudljiv dnevni, još više noćni život i zato nemojte biti iznenađeni, ako sretnete poznate osobe iz sveta biznisa, sporta ili filmske industrije.
Vula (Voula)-Za razliku od Glifade, gde svi žele biti viđeni na ulicama ovog letovališta, pojedini meštani Vule ne razmišljaju na taj način. Ovde su meštani pretežno poznate ličnosti i bogataši, koji ne žele da se kreću u javnosti, a sve je jasno ako vidite njihove luksuzne vile koje su ograđene visokim zidinama i imaju velike kapije. Vula se smatra i najpoželjnijim pregrađem Atine, jer su ulice široke sa puno zelenila, nema puno gužve i buke, more je blizu, a klima izuzetno prijatna. Obala ovog letovališta ima odlično turistički organizovane peščane plaže, plitku i prozirnu morsku vodu i predivno stenovito i nenaseljeno ostrvce „Idrusa“ koje se nalazi odmah preko puta plaže Vula.
Vuliagmeni (Vouliagmeni)-Vuliagmeni u prevodu znači „Potopljeno“ i mesto je na 20-tak kilometara od Atine. Primorski je grad i bivša opština, a ima i nautički klub „NOV“, koji su osnovali lokalni sportisti. Klub poseduje otvoreni i zatvoreni bazen, jedrilice, dve kamenite plaže, pansione za članove, teretanu i restoran. Prava atrakcija je retka geološka formacija, jezero koje se puni od strane podzemnih voda, koje prolaze ispod planine Humetus (Hyumettus). Zbog svoje konstantne temperature od 24 stepena tokom cele godine ujedno funkcioniše i kao celogodišnja banja. Ovde obala lagano vijuda ka pučini, tako da svojom nepravilnom putanjom čini malo poluostrvo. Tu su i lepo smeštena dva zaliva, gde možete pronaći verovatno i najlepše plaže u okolini Atine, koje imaju kristalno čisto more. Uz šetalište ima nekoliko restorana, koji svojim gostima nude vrhunske morske specijalitete. U hladovini ispod četinara su postavljene klupe, koje su okrenute ka moru pa ako ste pravi romantičari, Vuliagmeni je prava destinacija za vas.
Eliniko (Elliniko)-Eliniko na grčkom jeziku u prevodu znači Grčki. Ovo je lokacija na kojoj je bio stari atinski aerodrom i na žalost oblast koja dugo čeka svoju transformaciju. Zahvaljujući realnim planovima, Eliniko treba da dobije nove turističke sadržaje, koji će turističku ponudu Atine podići na viši nivo. Prelepa marina Agios Kosmas vlasnicima jahti pruža zaista sjajne uslove.

Evo i nekoliko informacija o plažama u Atinskoj regiji. Skoro sve plaže imaju plitak ulaz u more, a temperatura vode je kao da ste je pustili iz bojlera. Važno je da vam napomenemo, kako se ulaz na plaže uglavnom plaća i da cena nije nimalo jeftina. Najpoznatije plaže Atinske regije su: Alimos, Paleo Faliro, Varkiza, Lagonisi, Alcioni Vula i Glifada.

Cene pića i hrane u Atini i regiji su nešto ili znatno veće od drugih turističkih destinacija u Grčkoj. Flašica vode košta 0,50 eura, coca-cola mala flašica 0,33 iznosi 1,30 eura, domaće pivo je od 0,50 do 3,5 eura, strano pivo od 0,33 je 4 eura, Mc obrok je 6 eura, obrok u restoranima za jednu osobu košta 10 eura, a u boljim restoranima obrok za dve osobe može iznositi i do 35 eura, a kafa je u pojedinim kafićima košta čak od 3-3,5 eura. Predlažemo da se pre nego odlučite naručiti bilo šta u kafićima i restoranima informišete o cenama.

Rent-A-car-najam automobila u Atini i njenoj regiji je nešto viša od drugih destinacija te je dnevni najam automobila od 40 eura na više.