Veliki broj turista tvrdi da je Zakintos jedno od najlepših Grčkih ostrva. Ostrvo je dobilo ime po Zakintosu, sinu trojanskog kralja Dardanusa.

Glavni grad i luka se zove Zakintos isto kao i ostrvo, nalazi se na njegovoj južnoj polovini, a samo ostrvo se prvi put spominje u Homerovoj Ilijadi. Ostrvo Zakintos se nalazi na zapadu Grčke i ima predivne duge peščane plaže, atraktivne uvale i prelepe zalive.

ZakintosZakintos grad (Zakintos city)-Predlažemo vam obilazak ovog prelepog grada, počevši od trga Solomos (Solomos Square) koji je okružen zgradama, koje imaju karakterističnu tradicionalnu arhitekturu sa primetnim karakteristikama ostrva, a to je lučni oblik prozora i arkada. Bista poznatog nacionalnog pesnika Grčke D. Solomosa, dominira ovim trgom. Post Vizantijski muzej Zante se nalazi na istom trgu i u njemu su izloženi vredni eksponati poput ikona, klesane statue sa zlatom kao i drvorezi. Za sve ljubitelje knjiga, poseta gradskoj biblioteci koja ima 55000 naslova, biće sasvim sigurno pravi doživljaj. Agio Markos trg je poznat po revolucionarnim dešavanjima 1797. godine, a u sadašnje vreme ovaj popločani trg je glavno mesto okupljanja meštana. Dvorac Venecijan (Venetian castel) se nalazi iznad samog grada, a pogled sa tog mesta na grad i more, svakog posetioca će ostaviti bez daha.
ZakintosPlave pećine (Blue caves)-Jednom od najvećih atrakcija na ostrvu, smatra se obilazak plavih pećina. Ovaj naziv su dobile zbog nestvarne boje vode, koja nastaje zahvaljujući specifičnoj refleksiji vode uz pomoć zraka sunca u samim pećinama. Ove prelepe pećine sa predivnom plavom bojom mora, možete posetiti svojim brodom ili u nekoj od organizovanih tura. Ako želite više od ovog izleta uz povećani adrenalin u organizmu u ovoj savršeno čistoj vodi se možete okupati ili roniti, ali za to morate angažovati stručne plivače i profesionalne ronioce.
Vodeno selo (Water Village)-Ovo je jedan od najvećih vodenih parkova u Grčkoj, a nalazi se na jugoistočnom delu ostrva. Na samo 4 kilometra od grada Zante u selu Sarakinado, čeka vas fenomenalna zabava na neverovatnih 40000 kvadratnih metara. Ako ste željni avanture, akcije i zabave za celu porodicu bez obzira na životnu dob, Water Village je sjajno mesto za vaše najdraže i naravno vas.
ZakintosKareta Kareta (Caretta Caretta) kornjače-U izuzetno toplom moru koje zapljuskuje obalu ostrva Zakintos, možete sresti redak primerak kornjača koje se zovu Kareta Kareta. Ova vrsta kornjača je zakonom zaštićena, a kod turista one izazivaju posebnu pažnju i izuzetno su omiljene. Tokom izleta na ostrvo Maratonisi koje je od Laganasa udaljeno samo pola sata vožnje brodom, videćete ove predivne kornjače koje mogu težiti i do 100 kilograma. Oblik ovog ostrva čak podseća na kornjaču, a ove prelepe životinje u zlatnom pesku ovog ostrva polažu svoja jaja.
Aleksandros Romas vila (Alexandros Romas mansion)-Ova vila je izgrađena od strane Engleskog trgovca Roberta Džona Gofrija (Robert John Geoffrey). Ovo je jedina palaco vila na Zakintosu, koja je ostala neoštećena nakon snažnog zemljotresa 1953. godine. Za sve ljubitelje starina sigurno će poseta ovoj prelepoj vili ostati u nezaboravnom sećanju, jer će moći videti divan luksuzni stilski nameštaj i mala arhitektonska blaga, koja su ostala u nasledstvu ovoj porodici.
Plaža Sveti Nikola (Beach St. Nicholas)-Ovo je jedna od dve najlepše plaže na ostrvu, a ime je dobila po crkvi koja je smeštena na malom brdašcu sa koga se pruža prelep pogled na samo okruženje. Boja mora je tirkizna, a plaža koja je peščana, garantuje turistima sjajnu zabavu tokom celog dana. Za sve posetioce organizovani su brojni morski sportovi i to: Water ski, Banana, Pedaloes, Ringos rides, Fly fish, Canoe i drugi zabavni sadržaji. Domaćini za one odvažnije, organizuju adrenalinski let iznad celog zaliva, ali i mogućnost jedrenja na talasima. Specijalni instruktori sa profesionalnom opremom, zainteresovanim posetiocima nude i školu ronjenja. Za one koji se sigurnije osećaju na suvom na raspolaganju imaju teren za odbojku na pesku. A za one koji žele mirnije provesti dan, mnogobrojni kafići na obali nude atraktivne osvežavajuće koktele.
Plaža Banana (Banana Beach)-Ovo je i najveća plaža na Zakintosu, a nazivaju je još i plutajućim rajem. Izuzetno čisto more, pesak zlatne boje kao i stenoviti predeli, glavni su činioci lepote ove plaže. Na plaži može biti poprilično toplo, jer retko duva povetarac, što je opet idealno za ljubitelje sunčanja. Organizovani sportovi na vodi, obezbeđuju turistima ekstremnu zabavu. Ako volite isprobati sve što do sada niste, predlažemo vam da probate sledeće aktivnosti: Crazy sofa, Parasailing, Water ski, Jet ski, Ringo, Flaying fish, Banana i mnoge druge. Ovo je jedna od retkih plaža, koja je jednako popularna, kako lokalnom stanovništvu tako i turistima.
Navajo plaža (Navagio Beach)-Među najpoznatijim plažama na svetu smatra se upravo Navajo plaža. Neverovatan je prizor tirkizno plave uvale, koju okružuju stene. Za one koji vole mistična mesta, prizor poznate olupine broda u uvali, biće pravi doživljaj za sve njih. Kruže razne legende o olupini ovog broda, ali je najizvesnija ona da su se krijumčari cigareta, zbog loših vremenskih uslova, tokom bežanja nasukali na ovu plažu.
Porto Zoro plaža-(Porto Zoro Beach)-Plaža se odlikuje kristalno čistim morem i zelenom vegatacijom te se zbog toga smatra najlepšim primerom prirodne lepote ostrva. Svojim posetiocima ova plaža nudi kupanje uz apsolutni mir daleko od svake gradske gužve. Šarmantan pejsaž stvaraju impresivne formacije stena koje izranjaju iz mora.
Gerakas plaža (Gerakas Beach)-Plaža na južnom delu ovog ostrva, verovatno je i jedna od najlepših. Za sve vas koji želite da se od maja do oktobra probudite pre zore, postoji mogućnost da vidite i pravu atrakciju ove plaže pa i celog ostrva, a to je polaganje jaja čuvenih Kareta Kareta kornjača. Obzirom da je ova plaža zaštićena zakonom, turisti mogu polaganje jaja ovih zanimljivih kornjača, pratiti isključivo pod određenim uslovima.
Panoramski izlet autobusom-Ovo je najbolja prilika da upoznate Zakintos i da uživate u prelepim pejsažima i okruženju ovog ostrva. Turistički vodič će pričati o životu stanovnika kroz bogatu istoriju, kao i njihovoj kulturi. Tokom izleta možete uživati u neponovljivim lepotama Plave i Keri pećine, Alikes-a, Tsilvi-ja i Navajo plaže.

Zakintos se smatra prestonicom provoda u Grčkoj, pa i najluđim letovalištem za mlade. Nakon celodnevnog kupanja uživanju u morskim sportovima, sigurno imate potrebu za okrepljenjem. Možemo slobodno reći da postoji veliki broj restorana na Zakintosu, koji nude meni za izuzetno pristupačnu cenu. Osim toga što želimo da se lepo provedete i odmorite, mi mislimo i na vaš budžet koji ste planirali za izlet ili letovanje. Evo nekoliko restorana na Zakintosu koji nude sjajne gastronomske specijalitete uz pristojnu cenu: Sirocco, Seaside, Sizzlebang grill, Porto Paradiso, Panos i Tazies.

Evo nekoliko važnih informacija u vezi pića i hrane na Zakintosu. Treba reći da Grci limunadom smatraju Fantu od limuna, tako da trebate posebno naglasiti ako želite prirodnu limunadu od ceđenog limuna. Gazirani sokovi u kafićima se kreću od 2 do 4 eura, kapućino je 3 eura, dok je domaća ili kako kažu Grčka kafa jeftinija. Cena točenog piva u kafićima je 3 eura dok flaširano može biti i 4 eura. Prosečno točeno pivo u restoranima može iznositi oko 3 eura. Giros sendvič (pita Gyros) je od 2-3,5 eura. Ponekad se nude akcijske cene Girosa od 2 eura uz koje ponekad možete dobiti i pivo. Kuvano jelo u restoranima može iznositi od 7 eura na više. Domaća Grčka piva u klubovima iznose od 3-4 eura, a strana oko 5 eura. Cene koktela zavise naravno od veličine i vrste i koštaju od 6 do 9 eura. Cene vode, bezalkoholnih i alkoholnih pića i namirnica u marketima su naravno znatno niže.

Cena najma malih automobila na Zakintosu iznosi 35 eura na dan, a nešto veći automobili od 45-50 eura na dan. Cena najma automobila zavisi i naravno od toga da li auto iznajmljujete van ili u sezoni. Ako skuter iznajmite na više dana, to vas može koštati 16 eura po danu. Prema iskustvu mnogih turista, probajte se cenkati kada odlučite da iznajmite skuter ili automobil, jer možda možete dobiti i popust.