Tasos sa svojih 400 kvadratnih kilometara, predstavlja veliko ostrvo i sasvim sigurno najpopularnije i najtraženije među turistima iz Srbije, ali i celog sveta. Ima razvijenu turističku infrastrukturu, što znači da su sva mesta ovog ostrva, izuzetno dobro povezana. Predlažemo vam da ako put Tasosa krećete svojim automobilom, nakon Soluna odaberete autoput E90 Kavala-Keramoti. Iz mesta Keramoti, tokom dana ima najviše trajektnih polazaka za Limenas, trajektnu luku i ujedno glavni grad ostrva.

Najsevernije je ostrvo Egejskog arhipelaga, ima izrazito bujnu vegetaciju i nepregledne borove šume, koje se protežu od planinskih vrhova sve do obale mora. Zato nije ni čudno što ovo prelepo ostrvo, još zovu i „Šuma koja plovi“. Tasos ima predivne plaže sa prirodnom hladovinom, koje karakteriše kristalno čisto more, skrivene uvale i maslinjake. Ostrvo je poznato po tradicionalnim Grčkim tavernama, ali i odlično organizovanom zabavnom životu za mlade, ali i goste u najboljim godinama.

Tasos je i najbliže Grčko ostrvo Srbiji, a važno je napomenuti da je povezano odličnim autoputem od Soluna. Skoro svi gradovi ovog ostrva su prepuni turističkih sadržaja, a što se smeštaja tiče, on je zaista bogat i raznovrstan. U ponudi su sobe, studiji, apartmani i hoteli, a apartmani su potpuno opremljeni kuhinjom, prostranim verandama i terasama, klima uređajima, televizorom, bežičnim internet pristupom, a svaki apartman ima i svoj parking za automobile. U vilama su sadržaji apsolutno prilagođeni potrebama gostiju, a studiji su idealni za smeštaj porodica se decom.

Limenas-Limenas je luka, ujedno i glavni grad ostrva, mada glavni grad nazivaju i imenom Tasos grad. Nalazi se na severnoj strani ostrva, izuzetno je moderan grad, mada je i dalje zadržao svoj tradicionalni duh. Ima nekoliko starih crkvi, a izdvojićemo crkvu Svetog Nikole i manastir Kologeriko (Vatopediou), koji je inače po mnogima i simbol ovog grada. Limenas ima dve luke, staru i novu, a centar svih dešavanja je glavni trg koji je smešten oko nove luke. U novu luku pristaju svi brodovi iz Kavale i Keramotija. Stara luka je od nove udaljena 1 kilometar, nalazi se u staroj četvrti grada, koja podseća na tradicionalna Grčka primorska mesta. U Limenasu možete videti ruševine tvrđave, atničkog amfiteatra i ostatke spomenika od mermera, koji su svedoci slavne istorijske prošlosti ovog ostrva. Ovaj gradić karakteriše više arheoloških nalazišta, muzej, kao i prelepo šetalište uz more, dve gradske plaže te više plaža u okolini. Za zabavu gostiju pobrinuće se brojni kafići i restorani.
Aleksandropolis (Alexandropolis)-Ovo je grad izuzetno burne prošlosti, ali ne i tako duge istorije. Isto tako ovo je pomorski centar, železnički čvor, trgovački centar i nekadašnje vojno uporište. U moderno doba postaje idealna destinacija za porodice sa decom. Aleksandropolis nudi i atrakcije savremenog turizma, jer moderni hoteli u svojoj punudi imaju sve ono što traži zahtevan turista. Sa svojom lepotom Egejskog mora, mešavinom blage klime uz visoke standarde u turizmu, ovaj grad može svojim gostima ispuniti i ono najzahtevnije.
Limenarija (Limenaria)-Drugi grad po veličini na ostrvu Tasos je Limenarija, a izgrađena je davne 1903. godine. Simbolom ovog grada smatra se Mala Palata (Palataki), koja je smeštena na uzvišici iznad grada. Grad je podeljen na dve pešačke zone, ima prodavnice, suvenirnice, poslastičarnice i restorane sa leve strane, dok je desni deo mirniji i tu je smešten veliki broj taverni, koje svojim gostima nude vrhunske gastronomske specijalitete. Zanimljivo je da neki hoteli, koji se nalaze preko mostića koji je smešten na kanalu, imaju male baštice smeštene odmah kraj mora. Za turiste iz Srbije, Limenarija je ujedno najpoznatija i najpopularnija destinacija na Tasosu. Ovaj grad ima 2 kilometra dugu, prelepu peščanu plažu, dovoljno veliku da svim gostima pruži prijatan porodični odmor bez gužve. Duž plaže ima puno prodavnica, butika, kafića i taverni, a nekoliko mega marketa nudi proizvode široke potrošnje po povoljnim cenama. Ovo letovalište ima dve plaže, koje su uređene i nude najam suncobrana i ležaljki, a uvek se nađe prostor da postavite svoj peškir i suncobran. Preporuka za sve turiste je što ranija rezervacija aranžmana za Tasos, koji se unapred prodaju pa se u sezoni teško može pronaći slobodan smeštajni kapacitet.
Kavala-Bilo odakle da posmatrate ovaj gradić, sasvim je sigurno da ćete ostati bez daha. Zovu ga i grad sa tri imena: Naopolis ime iz 7. veka p.n.e. Hristupolis iz 8. veka Nove ere i Kavala ime iz 1500. godine Nove ere. Sagrađen je amfiteatarski ima uske uličice u starom gradu, tvrđavu, staro brodogradilište, stara skladišta duvana, riblje taverne, ali i moderne prodavnice. Sve više gostiju iz celog sveta upoznaje i sve češće dolazi u ovo simpatično mestašce.
Potos-Na 8 kilometara od Limenarije, smešteno je mestašce Potos, koje mnogi smatraju jednim od najlepših gradova na Tasosu. Kao i mnogi gradovi kraj mora u Grčkoj, Potos je ranije bio ribarski gradić, a u sadašnje vreme je jedno od najposećenijih gradova ostrva Tasos. Gradić kao i južnu stranu ostrva, zapljuskuje Trakijsko more. Godinama se Potos razvijao kao turistički gradić da bi u poslednje vreme postao možda i najtraženija svetska turistička destinacija. Vremenom su domaćini osmišljavali zanimljive turističke sadržaje za najmlađe, ali i sadržaje za odrasle. Mesto se nalazi pored peščane, izuzetno duge plaže, a kristalno čisto more je idealno za kupače, ali i ljubitelje sportova na vodi. Uz plažu ima puno prodavnica, kafića, picerija, poslastičarnica, restorana, taverni, prodavnica, noćnih klubova, beach barova kao i poznati ronilački klub Vasiliadis. Ovaj kraj je noću izuzetno živ, možete čuti muziku svih muzičkih žanrova, tako da je zabava za goste iz celog sveta obezbeđena.
Pefkari-Iz malog ribarskog mesta, Pefkari se razvilo u jedan ozbiljan turistički centar. Pre svega se preporučuje kao destinacija za letovanje porodica sa malom decom. Od 2006. godine, gradska plaža svake godine uzastopce dobija plavu zastavicu EU. Morska voda je kristalno čista, na plaži je pesak i šljunak, a na plaži je i prirodni hlad, koji nastaje od obližnje male borove šume. Ova lokacija je idealna za porodice kojima je potrebno opuštanje i pravi odmor bez gužve. Uz plažu su smešteni kafići, beach barovi, kiosci i marketi.
Prinos-Ovo je najveće selo zapadnog dela ostrva, a ima i svojevrsnu atrakciju, pijačni dan svakog ponedeljka. U selu radi fabrika maslinovog ulja naziva“Kardiofilo“. Neobično je da svako selo na obali pa i Prinos, ima svog imenjaka, tačnije lutku pod nazivom „Skala“. Običaj potiče iz vremena, kada su meštani pravili sela u unutrašnjosti ostrva i na taj način ih štitili od pirata.
Skala Prinos (Skala Prinou)-Ovo je nevelik gradić u kome su prodavnice i apartmani smešteni duž obale. More je ovde mirno, izuzetno čisto, pesak plitko uranja u more, pa je idealno za boravak porodica sa malom decom.
Skala Marion-Nekada ribarsko mesto, sada turističko mesto koje ima tri predivne plaže: Atspas, gradsku i Beba plažu.
Maries-Ovo je srednjovekovno i antičko selo, smešteno na velikoj nadmorskoj visini, odakle se pruža prelep panoramski pogled. Ima malu crkvicu sagrađenu davne 1800. godine, ukrašena je brojnim delima monaha i posvećena „Susretu Arhanđela“. Selo nije još turistički razvijeno, pa nema ni veliki broj turista i zato vam predlažemo da obavezno posetite mali kafić koji je smešten pod večnim dudom u centru sela.
Skala Potamija (Skala Potamia)-Ovo je ujedno i luka sela Potamia, gde možete probati izuzetno dobro pripremljene i ukusne lokalne Grčke specijalitete. Produžetak plaže Skala Potamija je u stvari izuzetno poznato letovalište pod nazivom Zlatna Obala (Hrisi akti). Plaža je izuzetno dugačka, uglavnom nema kamenja, već sadrži pesak i ima veliki broj parkića za decu sa toboganima i ljuljaškama. Mesto još nije turistički razvijeno, pa je idealno za letovanje porodica sa decom i pojedinaca, kojima je tokom letovanja potreban mir.
Panagija (Panagia)-Mesto je dobilo po istoimenoj crkvi Panagia koja je smeštena u blizini. Panagia je Grčko ime za Devicu Mariju i poznato je da se svake godine u ovom mestu tokom turističke sezone, održava velika gozba i festival u njenu čast. Za ovo selo su tipične ulice napravljene od kaldrme, natkriveni balkoni i male bele kućice. Veliki broj izvora, ovom selu obezeđuje izuzetno kvalitetnu i svežu vodu za piće. Selo je poznato po Golden beach plaži, tradicionalnim slatkišima, izuzetno jakom piću Tsipouro i po kapelama.
Astris-Izuzetno malo mesto, ali nudi veliki broj prelepih plaža. Iako malo ima veliki broj suvenirnica, parkova i prodavnica. Na 800 metara od mesta je smeštena St. Anna, potpuno skrivena mirna plaža bez gužve. Zanimljivo je da se u Astrisu nalazi Giola, jedan od najlepših prirodnih bazena na svetu.
Kinira-Ovo je najmirnija i najtiša regija Tasosa sa prirodnom lepotom koja očarava. Iako malo mesto, ima sve što vam je potrebno za bezbrižno letovanje: market, picerije, restorane i tradicionalne taverne.
Skala Kalirahi-Ovo nije tipično turističko mesto, već mesto koje živi svojim svakodnevnim životom. Selo ima šetalište, plažu, pekaru, mesaru, prodavnice i nekoliko taverni. Za sve ljubitelje ribolova, ovo mesto je idealno upravo za njihov hobi. Preporučujemo vam obavezno posmatranje ribara u sumrak dana.
Skala Sotiros-Skala Sotiros se nalazi u podnožju sela Sotiros, koje ima 500 stanovnika, a zanimljivo je da su od tih 500, 99% stranci. Ovo je mesto za istinske ljubitelje mirnog porodičnog odmora.
Skala Rahoni-Ovo je selo sa oko 400 stanovnika koji se bavi uzgajanjem maslina, pčelarstvom i ribolovom. Starost stabala maslina u ovom mestu se procenjuje na čak 900 godina života. Plaža ima bujno zelenilo i kristalno čistu morsku vodu.

Plaže na ostvru Tasos su prelepe, pokrivene peskom, a more je kristalno čisto. Evo nekoliko najpopularnijih plaža na ovom ostrvu, koje smo izdvojili za vas.
Tripiti-Ovo je plaža sa predivnim belim peskom, a prava atrakcija je prirodna kada, koju sa otvorenim morem, povezuje jedan pećinski prolaz.
Metalija (Metalia)-Ova plaža se nalazi pored istoimenog grada, nema prirodnog hlada, ali su dostupna za kupovinu osvežavajuća pića. Pravu atrakciju ove plaže i podizanje adrenalina, čini mogućnost da se vide eksplozije u rudarskim pećima.
Pefkari-Ova plaža pruža mogućnost džet skija, banane i paraglajdinga. Na plaži je beli obli kamen i sitan beli pesak, a duž plaže ima kioska, barova i taverni.
San Antonijo (San Antonio)-U sklopu mesta Potos smeštena je ova plaža. Ima ležaljke i suncobrane, idealna je za goste koji traže mir, jer nema puno turista i dugačka je neverovatnih 2 kilometra.
Aliki-Ovo mesto je popularno za one koji krstare, a žele svojim jahtama i brodićima pristati uz obalu. Ima dve plaže jedna je šljunkovita a druga peskovita.
Livadi-Ovo je izuzetno poznata i poprilično posećena plaža. Smeštena je iza samostana Arhangelou, a prekrivena mešavinom šljunka i peska. Popularna je kod kampera, koji znaju da ih tu čekaju odlični uslovi za njihovo kampovanje.
Skala Sotiros-Ova plaža ima pesak izuzetno neobične zlatne boje, dok je druga plaža pokrivena šljunkom. Nije dugačka, ali je izuzetno široka , poseduje ležaljke i suncobrane. Za sve ljubitelje krstarenja na plaži se mogu iznajmiti mali brodovi.
Skala Marion-Ovo su u suštini dve izuzetno male plaže ne pretrpane i leti izuzetno prijatne za boravak. Jedna od ove dve plaže se zove Amouda.
Neos Prinos-Ovo je izuzetno lepa plaža, prekrivena sitnim peskom. Plaža je uska, a na njoj se nalazi nekoliko hotela i taverni.
Paradise beach-Za ovu plažu turisti kažu da je i najlepša na Tasosu, a smeštena je između Kinire i Aikija. Ovde su popularni sportovi na pesku i vodi, a posebno je popularna među nudistima. Voda je na ovom delu izuzetno plitka, a istočni vetrovi prave prijatne talase.

Cene hrane i pića na Tasosu:
Giros sendvič 2-3,5 eura, Suvlaki sendvič 2-2,5 eura, obrok u jeftinijim restoranima je od 10-12 eura, obrok u skupljim restoranima od 30-40 eura, domaće pivo od 3-4,5 eura, a strano pivo od 4-5 eura, sokovi su od 2-4,5 eura.

Cene najma u Rent-A-Car agencijama:
Dnevni najam bicikla je oko 6 eura, skutera od 10-40 eura, a dnevni najam automobila je od 30-60 eura.