Ostrvo Samos mnogi turisti smatraju najlepšim i najatraktivnijim u celoj Grčkoj. Smešteno je u jugoistočnom delu Egejskog mora, a poznato je da je na ovom ostrvu rođen i čuveni Pitagora, za koga se smatra da je otac matematike.

Glavni grad ostrva je Vati (Vathi), mada ga često nazivaju i Samos. Na istoku se nalazi Turska i Mala Azija, a od njih je ostrvo razdvojeno Eptastadio kanalom, širine 1650 metara. Na jugu se nalaze Dodekaneze ostrva, na severu je Eritreja, a na severo-zapadu ostrvo Hios. Često se kaže da vas u jutarnjim satima na ovom ostrvu, mogu probuditi petlovi iz susedne Turske.

Samos je možda i najbrdovitije ostrvo u Grčkoj, ali i prepuno borovih šuma i zelenila uopšte. Vati se smatra i najstarijim naseljem na ostrvu, a zanimljivo je da se izgled ovog mesta nimalo nije promenio. Na ovom Egejskom ostrvu se prema mitologiji, rodila boginja Hera, a za samo ostrvo Samos se često kaže, da živi od legendi i lepote. Bogato je arheološkim nalazištima, a mesto koje ih najviše ima je Pitagorion.

Ostrvo poseduje izuzetno plodno zemljište sa brojnim vinogradima i maslinjacima. Poznato je po proizvodnji badema, maslinovog ulja, suvih smokvi, južnog voća i meda. Ipak najpoznatije je nadaleko poznato i kvalitetno vino, koje se pravi od muskatnog grožđa, koje se izvozi u ceo svet. Samos je poznat i po narodnom stvaralaštvu, koje ima dugogodišnju tradiciju. Meštani su poznati po proizvodnji prelepe crvene keramike, tradicionalne grnčarije, neobično dizajniranih torbi, koje su napravljene od tkanine i kozje vune.

Ostrvo Samos poseduje i svoj aerodrom i to u mestu Potokaki, koje je udaljeno samo dvadesetak minuta od najpoznatijičih turističkih centara Pitagorion (Pithagorion) i Vatija. Za ovo ostrvo se najčešće praktikuje avionski prevoz, a čarter letovi su uglavnom organizovani u ranim jutarnjim satima. Cena avionske karte je 185 eura, a avio prevoznik je Air Serbia.

Vati (Vathi)-Stare crkvice, uske i stepenaste ulice, kao i male kuće i dalje dominiraju ovim mestom. Vati uglavnom u poslednje vreme živi od turizma, a nekadašnje privredne grane poput uzgajanja grožđa, maslina, duvana, žitarica i povrća, sve su manje zastupljene. U gradu se izuzetno lako možete snalaziti, a samo mesto je izuzetno lepo uređeno. Vati poseduje mnoge istorijske znamenitosti i muzej, što odgovara ljubiteljima istorije. U centru ovog mesta se nalaze i gradske institucije, butici, suvenirnice, kafići, restorani i tradicionalne Grčke taverne. Iz luke ovog mesta se najčešće isplovljava na svakodnevno organizovane izlete, čije je odredište susedna Turska. Vati ima sredozemnu klimu sa dugim toplim letima i izuzetno blagim i kišnim zimama.
Pitagorion (Pythagorion)-Ovo je mesto sa izuzetno zanimljivom egejskom arhitekturom. Smešteno je na jugoistočnoj obali ostrva, ima lepe trgove i izuzetno uske uličice. Smatra se i pravim kosmopolitskim mestom, a leti ga poseti izuzetno veliki broj turista. U blizini mesta je smešten veliki broj prelepih plaža. Gradić odiše šarmom Antičkog vremena, ali se ujedno smatra i modernim turističkim mestom. Pitagorion se ponosi velikim brojem uređenih plaža, brojnim restoranima i tavernama uz plažu. Izuzetno je lep osećaj dok sedite u ugostiteljskom objektu i pijuckate osvežavajuće piće, da vam naručeni obrok od upravo ulovljene ribe, pripremaju lično sami vlasnici. U Pitagorionu je sve podređeno gostu, koga nakon celodnevnog kupanja i sunčanja, očekuje izuzetno dobar noćni provod. No drugačija slika nakon noćnog života je upravo ona jutarnja, jer dok budete prolazili pored spomenika poznatog Pitagore, sigurno ćete se mislima vratiti u neka prošla vremena. Ovo letovalište se smatra i najrazvijenijim turističkim mestom ostrva, a u njemu možete posetiti i čuvene ostatke Pitagorine škole na plaži Potokaki.
Potokaki-Ovo je izuzetno živopisno mestu u kome ćete sigurno uživati. Ima izuzetno lepu šljunkovitu plažu, koja je popularna kod turista, smeštena je zapadno od gradske luke.
Kokari (Kokkary)-Kokari je staro tradicionalno Grčko ribarsko selo na severozapadnoj strani ostrva. Ima lepu luku, neobične staze kroz samo mesto i neobične vile od terakote. U blizini ovog mesta su smešteni vrhovi planine Karvounis, planine koja kod svakog posmatrača, stvara jednu zaista impozantnu pozadinu. Zanimljivo je da meštani ovog mesta, zbog brojnih turista, nisu apsolutno ništa promenili u svom svakodnevnom delovanju i ponašanju. Videćete ih kako bezbrižno igraju karte u hladovini od orhideja i tračare o svakodnevici njihovog mesta. Predlažemo sjajnu šetnju stazama, koje se nalaze u podnožju planine Karvounis, jer ove staze vode do nestvarnih planinskih sela u kojima se proizvodi čuveno vino. Ako dođete do sela Manolates, možete obići ruševine hrama Ascelepius.
Karlovasi-Ovo je gradić koji je smešten na severozapadnoj strani ostrva Samos. Karlovasi je grad bogate kulturne i industrijske istorije. Početkom 19. veka bio je poznat po kožarskoj industriji i proizvodnji duvana. Izrada opeke i kreamike, bili su unosni poslovi, a kvalitet izrađenih proizvoda bio je poznat, zbog retko kvalitetne zemlje u okolini ovog grada. Grad ima veliki broj crkvenih katedrala, čiju su izgradnju finansirali bogati pokrovitelji, najčešće vlasnici brodova i vlasnici kožarskih industrija. Najvažnije turističke znamenitosti su muzej kože, muzej foklora, crkva Metamorfoze iz 11. veka i venecijanski dvorac u Potami.
Maratokambos (Marathokambos)-Simpatično malo mesto, čiji se stanovnici osim turizmom još bave i ribarenjem i poljoprivredom. Mesto je puno izbeljenih kuća, koje podsećaju na Kiklade, uskim uličicama i bogato galerijama. Ovde možete kupiti kvalitetan sapun i ulje od maslina. Sitan pesak, plitko i savršeno čisto more, svake godine privlače sve više gostiju.
Mavracei (Mavratzei)-Između stabala borova i maslina, smešteno je ovo lepo planinsko selo. Najpoznatija atrakcija ovog mesta je stena prepuna šupljina. Meštani su nadaleko poznati po izradi brojnih predmeta od gline, što je i njihova dugogodišnja tradicija.
Herejon (Heraion)-Ovo je bilo veliko svetište Samijanske Here, a nalazi se na južnom delu ostrva. Kanoarhajski Herejon je bio najveći hram boginje Here u Grčkom svetu, a datira još iz 8. veka p.n.e. Oba drevna mesta su upisana u UNESKO-v spisak mesta svetske baštine u Evropi.
Znamenitosti i turističke atrakcije ostrva Samos:
Euparinov tunelPostoje samo dva ovakva tunela u starom svetu, koja su kopana istovremeno sa dve strane. Ovaj neverovatan projekat u tom periodu, sproveo je Eupalin Grčki matematičar i inženjer.
Rimska kupatila-Ova kupatila su se nekada nalazila između današnjeg grada Pitagoriona i drevnog grada Samosa. Ovaj hram čistoće je bio posvećen boginji Heri, a zahvaljujući čudesnom dizajnu i arhitekturi tog vremena, ostaci ovog kupatila deluju zaista fascinantno. Kupatila su bila deo antičkog kompleksa, koji je obuhvatao stadion i Palestru, školu rvanja, javne zgrade, gimnaziju, saune i bazene sa hladnom i toplom vodom. Podovi su bili ukrašeni mozaikom, a zidovi kupatila su bili mermerom.
muzej u Vatiju-U glavnom gradu ovog ostrva za sve vas koji ste ljubitelji antičke Grčke, ova destinacija je nezaobilazna. U muzeju možete čuti priče o velikim filozofima i matematičarima, koji su rođeni na ovom ostrvu. Čekaju vas i sjajne priče iz istorije o poznatim ličnostima: Heraklitu, Pitagori, Epikuru i Eristarhu.
Muzej vina-U mestu Kokari nalazi se čuveni muzej vina i ovo je obavezna destinacije za enologe iz celog sveta, koji drže do sebe i svog posla.
vinarije Samos-Ostrvo je poznato još od davnina po svom čuvenom slatkom vinu. Glavna karakteristika ovih vina je upravo njihova aroma, čiji ukus podseća na latice ruža i cvetove narandže. Kada dođete na ostrvo Samos, obavezno morate probati različite sorte vina koje nude dve vinarije, jedna u mestu Karlovasi, a druga u Malagari.
zamak Likurgosa Logotetis-Izuzetno neobičan zamak, arhitekture koja je bila posvećena odbrani ovog zamka od potencijalnih napadača. Izgrađen je tokom 19. veka, a ime je dobio po lokalnom vođi, koji je podigao ustanak protiv Turaka.
arheološki muzej Pitagorion-Ovaj muzej čuva eksponate poput mermernih statua, keramičkih vaza, nakita, delova hramova i zgrada. Ovi eksponati su uticali na kulturni razvoj ostrva Samos i njegovu povezanosti gradova Grčke sa malom Azijom.
pozorište Pitagorion-U blizini manastira Spiliani, smešteni su ostaci, tačnije ruševine nekadašnjeg starog pozorišta.
akvadukt Evpalineiu-Ovo je neverovatan građevinski projekat, akvadukt dužine 1350 metara. Projekat je nastao još u davna vremena za vreme vladavine tiranina Polikrata. Neobično je što u tunelu možete videti stare ostatke vizantijske crkve.
Hram Heraion-Hram je sagrđen iz ubeđenja da se Zevsova supruga rodila na ostrvu Samos. Ovo je i najpoznatija atrakcija na ostrvu, a nalazi se na 6 kilometara od mesta Pitagorion. Ovde se organizuju dve poznate svečanosti, Tonaia koja slavi Herina čuda, a druga Heraia kojom se slavi rođenje boginje i venčanje sa Zevsom.
vodopadi Potami-Nestvarna lepota ovih vodopada, fasciniraće svakog posetioca.

Predstavljamo vam najpopularnije plaže ostrva Samos:
Pitagorion (Pithagorion)-Mala peščana plaža na kojoj su smešteni kafići i taverne. Na plaži su obezbeđene ležaljke i suncobrani, a sama plaža je udaljena 14 kilometara od glavnog grada ostrva Samos.
Kokari (Kokkari)-Plaža je poznata po odličnim mogućnostima za jedrenje na dasci. Nalazi se na 10 kilometara od grada Samos, a plaža je peščana i smeštena blizu letovališta.
Tsamadou-Šljunkovita plaža, udaljena od grada Samos 10 kilometara. Ovo je ujedno i jedina zvanična nudistička plaža.
Psili Amos (Psili Ammos)-Ova plaža je okružena visokim liticama, udaljena je od grada Samos 11 kilometara. Plaža je izuzetno dugačka, a sastav plaže je pesak.
Lemonakia-Ova plaža je udaljena od grada Samos 11 kilometara. Karakteristike ove plaže su pesak, obli šljunak i izuzetno čisto more. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.
Kerveli-Ova mala plaža nudi odmor od velikih gužvi, a nalazi se na samo 7 kilometara od grada Samos.
Platanakia-Ova simpatična plaža je smeštena 10 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa.
Potokaki-Ovo je izuzeto duga, peskovito-šljunkovita plaža. Nalazi se na 12 kilometara jugoistočno od glavnog grada ostrva.
Potami– Još jedna peskovito-šljunkovita plaža, smeštena na 30 kilometara severozapadno od glavnog grada.
Mika-Na ovoj plaži možete uživati u potpuno nedirnutoj prirodi. Plažu čini beli obli šljunak i kristalno čisto more.

Noćni život na ostrvu Samos je izuzetno buran i uzbudljiv. Smatra se da se najbolje možete zabaviti u sledećim gradovima: Samos, Kokari i Karlovasi. Zabavu možete početi u manjim klubovima, koji u ponudi imaju sve vrste muzike, zatim možete nastaviti noćni život u većim klubovima. Ponuda je zaista odlična, tako da noćni zabavni život možete upotpuniti u kafićima, modernim barovima, restoranima, tavernama i posebno atraktivnim bouzokia klubovima, gde se svira muzika uživo.

Cene hrane i pića na ostrvu Samos:
Cena giros sendviča, pa čak i suvlakija je od 1,5 -2,5 eura. Tanjir špageta će vas koštati od 5-7 eura, a kompletan ručak u nekom od restorana (glavno jelo, salata i bezalkoholno piće) približno 12 eura.

Rent-A-Car:
Za najam bicikla, trebate izdvojiti po jednom danu oko 6 eura, za skutere od 20-40 eura po danu, a za najam automobila moraćete izdvojiti od 30-60 eura za jedan dan.