Poluostrvo Pilion (Pelion ; Pelium) je smešteno u središnjem delu Grčke i na jugoistočnom delu Tesalije. Ime nosi po mitskom bogu Peleusu, kralju Engine i ocu poznatog Ahila, inače antičkog heroja. Poluostrvo je po određenoj mitologiji, bilo letnja rezidencija bogova i dom Kentaura.

Ovim poluostrvom potpuno dominira planina koja nosi isti naziv, kao i vrh ove planine Purianos Stavros (Pourianos Stavros), visine 1610 metara. Planina je prepuna srebrnih čempresa, prelepih starih platana i raskošnih kestenovih stabala. Pilion je okružen ostrvima Skiatos i Evia, a u središnjem delu ostrva su smešteni ski centri i planinski kompleksi. U zalivu Pagasitikos se nalazi veliki broj prelepih ostrva, a na ostrvu je smešten veliki broj tradicionalnih Grčkih sela.

U dvorištima kuća koje su smeštene na obroncima planine, uzgajaju se najkvalitetnije šljive, kruške i jabuke u celoj Grčkoj. Tradicionalne kamene kuće su prekrivene vencima predivnih buganvilija. Ovo je regija koja ima izuzetno bogatu vegetaciju, duge peščane plaže, kristalno čisto more i umerenu i zdravu klimu. Većina plaža ovog poluostrva ima fini pesak, ali i one kamenite. More je toplije i mirnije na zapadnoj strani, a na sevoristočnoj može biti nemirno.

Da vam predstavimo i gradove, koje na poluostrvu Pilion možete posetiti:

volos pilionVolos-Volos je brižljivo planiran i građen još od 1882. godine, ima pravilan raspored parkova, trgova i ulica. Upravo zbog toga ga mnogi smatraju najlepše planiranim i izgrađenim gradom u Grčkoj. Nedaleko od grada se nalaze ostaci najstarijeg Akropolja u Grčkoj. Seseklo je podignut pre neverovatnih 6000 godina p.n.e. Kroz grad protiču tri planinske reke: Krausidonas, Xirias i Anavros, a nema svoju plažu jer je lučki i industrijski grad. Od Beograda je udaljen oko 800 kilometara, a od Soluna oko 220. Alikes je najblaža plaža Volosu i smatra se gradskom plažom. Avenija Argonaut se smatra i najbitnijim delom grada, duž same rive je smešteno lepo šetalište sa velikim brojem barova i tradicionalnih taverni. Grad ima i svoj simbol, a to je Argo brod kojim su Argonauti (moreplovci sa Arga) išli u potragu za zlatnim runom. Iz luke grada Volos svakodnevno plove trajekti ka susednim ostrvima, pre svega ostrvu Sporada, kao i ostrvima Skiatos, Skopelos i Alonisos.
Platanias-Ovo je izuzetno mirno malo ribarsko selo, a meštani se bave proizvodnjom cveća, maslinovog ulja i naravno turizmom. Platanias ima malu prirodnu luku i pristojnu turističku ponudu. Ima puno kafića, restorana, taverne, pekare, mesare i minimarkete. Ima dugu prelepu peščano-šljunkovitu plažu, a u sklopu plaže radi sjajno organizovan kamp. Plaža ima mekani pesak, lep ulaz u more, a more je plavo tirkizne boje. Duž plaže su poređani drvoredi maslina, koji daju odličan hlad tokom vrelih letnjih dana. Na samoj plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, popiti piće ili jesti brzu hranu u barovima, a postavljeni su kabine za presvlačenje i tuševi.
kala neraKala Nera-U zalivu Pagasitikos je smešten ovaj primorski gradić. Kala Nera pripada opštini Milies, a od Volosa je udaljeno 18 kilometara. Nekada ribarsko selo, sada je postao jedan od omiljenih turističkih letovališta. Kala Nera je nagrađena plavom zastavicom Eu, zbog izuzetno čistog mora. U Kala Neri i njegovoj okolini, možete uživati vodenim sportovima, ronjenju, jahanju, biciklizmu, ali i uživati u zimskim sportovima.U mestu ima nekoliko izvora pitke vode, a duž obale možete posetiti veliki broj kafića i taverni iz kojih se pruža predivan pogled na more. Od početka maja do polovine septembra u ovom mestu se održavaju razni festivali. Festival tradicionalne muzike Trikeri, Ali Meria (Alli Meria) festival cveća, verski festival Lavkos, Katohori (Katochori) festival Tsipouro održava se u čast ovog tradicionalnog pića, nekoliko festivala tradicionalne muzike i plesa, krajem jula se održava festival Agria, inače noćni festival ribolova uz čuvenu Kakavia riblju čorbu, kao i tradicionalna muzika i ples. Na seoskom trgu se krajem avgusta održava festival cveća, a početko septembra se održava poznati festival jabuke.
Milina-Ovo je predivno selo u kome nikada nećete videti gužvu. Od Volosa je udaljeno 49 kilometara, a u samoj okolini se nalazi veliki broj arheoloških nalazišta. Najpoznatije nalazište u blizini mesta je Olizon, a spominje se još u Homerovim spisima. U zalivi Pagastiko iz Miline se pruža prelep pogled na na dva mala ostrva: Prasoudas na kome je smešten manastir Zodoho Pigi (Zoodocho Pigi) i Alatas na kome se nalazi crkva Agia Saranta. Oba ostrva se mogu posetiti, ako u mestu iznajmite čamce. U blizini mesta Milina je smešteno i nekoliko plaža. Sve ove plaže imaju puno zelenila sa prirodnim hladom, ali nemaju organizovane turističke sadržaje. Plaža sela Milina je mala, šljunkovita i poprilično uska.
Koropi-Koropi (Boufa) su udaljeni od Volosa 24 kilometra. Plaža Koropi je smeštena između mesta Afisos i Kala Nera, more je izuzetno čisto i ima fin pesak. Zeleni pojas uz samu plažu, moru daje izuzetnu tirkiznu boju. Zanimljivo je da je celo područje poznato po uzgoju krušaka čuvene sorte Kristalia. Bašte su pune ovog drveća i u proleće izgledaju zaista spektakularno. Na samoj plaži su smešteni hoteli, a u tavernama vas očekuju gastronomski specijaliteti pripremljeni od sveže ulovljene morske ribe.
Agios Ioanis-Najbolje razvijeno letovalište pa i najpoznatije na istočnoj obali ovog poluostrva udaljeno je od Volosa 5 kilometara. Atrakcija ovog letovalište je pešačka zona koja se pruža dužinom obale, a deo šetališta je uređeno za bicikliste. Plaža ovog mesta je dugačka 800 metara, more je savršeno čisto i to znači da ima plavu zastavicu EU, a sastav plaže je šljunak. Najpoznatija atrakcija ovog mesta je crkva Svetog uspenja, a locirana je na plaži. Drugom atrakciojom se smatra manastir Agios Ioannis Prodromos.
Horto-Živopisno mesto Horto se nalazi u centralnom delu istočne Grčke, a od Volosa je udaljeno 47 kilometara. U samom selu postoji više marketa, supermarketa i restorana. Mesto poseduje bujnu vegetaciju i maslinjake.
afisos pilionAfisos-Na zapadnoj obali poluostrva Pilion, smešteno je naselje Afisos. Udaljen je od Volosa 25 kilometara i 6 kilometara od kala Nere. Ovo je prepoznatljivo Grčko selo sa malim trgom koji se zove Trg Ljubavi, a ima strme i uske ulice. Na trgu se mnogi turisti osvežavaju u postavljenoj fontani. Iz Afisosa se pruža prelep pogled na na zaliv Pagastiko, okružen je maslinjacima, a sagrađen u obliku amfitetatra. Iz luke svako jutro isplovljavaju ribarski brodovi na ribarenje i na taj način ribari snabdevaju svežom ribom i morskim plodovima restorane i taverne. Mesto ima tri plaže, jedna od njih je Kalifteri, uska dugačka plaža sa čistim morem. Duž plaže se nalaze taverne koje ujedno iznajmljuju ležaljke i suncobrane. Druga plaža je Lagoudi, a treća Abovos, koja ima sitan beli pesak, a smeštena je na kraju sela. Tokom letnje turstičke sezone su organizovane mnogobrojne manifestacije, koncerti i pozorišne predstave. Najneobičnija manifestacija je Klidona, koja se održava 24. juna svake godine i predstavlja proricanje sudbine što je ujedno i običaj stanovnika drevnog Afisosa.
Makrinica (Makrinitsa)-Ovo selo se nalazi na 640 metara nadmorske visine, a zbog veličanstvene panorame koju pruža na na čitav grad, nazivaju je i „Balkon Piliona i Volosa“. Makrinica ima ima predivnu arhitekturu, a kada se ponete do mesta u vrelim letnjim danima, ovde vas očekuje pravo osveženje. Voda u ovom mestu izvire na svakom ćošku, mesto je okruženo zelenilom, a odmah su primetne bogato ukrašene vile i kuće. Tokom šetnje kaldrmom, videćete tradicionalni kafić, koji je krašen freskama i muralima poznatog Grčkog slikara Teofilosa (Theofilosa). Izuzetno je popularno ovo mesto kod turista i bogato je brojnim suvenirnicama, domaćim radinostima, kafićima, restoranima, tavernama i hotelima. Teško da možete proći ovim zanimljivim mestom, a da se ne zaustavite kada vas ljubazni domaćini ponude tradicionalnim slatkim od maslina, jagoda, paradajza i kestena u slatkom sirupu. Makrinica je je verovatno najkomercijalnije i najposećenije selo Piliona i zbog toga su cene u ugostiteljskim objektima nešto veće nego u ostalim mestima Piliona, što isto važi i za suvenire, slatkiše, proizvode od stakla i grnčariju.

Smatra se da su plaže poluostrva Pilion pravi biseri, jer su prelepa kombinacija dubokog zeleno-plavog mora i svežine borovih šuma, koja se spušta ka plažama.
Plaže poluostrva Pilion:
milopotamosMilopotamos (Myilopotamos)-Ova poznata plaža se nalazi na 58 kilometara od Volosa,a inače je poznato daistočna obala ima kako kažu rajske plaže. Posetu drugim plažama otežavaju velike krivine, nizbrdice i uzbrdicekao i uzani putevi.Mnogi tvrde da ćete na ove teškoće brzo zaboraviti kada dođete na ovu plažu. Do plaže vas vode kamene stepenice, prelepa staza sa atraktivnim vidikovcem, a veoma je važno napomenuti da ova plaža ima veliki parking za automobile. Plaža je ozbiljno uređena, a iz obližnjeg kafića možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Plaža je podeljena u dva dela između kojih se nalazi mali tunel u vodi, kroz koji deca obožavaju da plivaju. Plažu okružuje velike stene koje prave hladovinu, a inače je tokom celog popodneva, kao i većina plaža u dobroj hladovini. Milipotamos je savršen za skakanje sa obližnjih stena, ronjenje i takozvani free climbing. Na ovom ostrvu je u avgusti velika gužva, a pojedini kamperi svoje šatore razapnu u pećini i tu provedu nekoliko dana.
Agios Ioanis (Agios Ioannis)-Ovo je široka, šljunkovita i dugačka plaža. Plaža poseduje plavu zastavicu EU, što dovoljno govori o uređenosti i čistoći ove plaže, kao i čistoći mora. Centralni deo ove plaže je dobro pokriven velikim brojem ležaljki i suncobrana. Južni deo ove plaže je uglavnom pust i zato možete slobodno postaviti sve svoje plažne rekvizite.
Damoučari (Damouchari)-Od mesta Agios Ioanis koje je udaljeno 4 kilometra, smeštena je izuzetno neobična plaža Damoučari. Idealna koji se žele povući od svakodnevne gužve te žele miran boravak na plaži i bez gužve u moru. Plaža ima beli šljunak i čuvenu dvostruku uvalu, koju smatraju pravim remek delom majke prirode. Plaža je okružena maslinjacima i zelenilom, koji kreću iz mora i ovaj prizor će sigurno očarati turiste.
fakistraFakistra-Ova fenomenalna plaža se nalazi 56 kilometara od grada Volos. Pripada selu Tsagarda, koje je od plaže udaljeno 5 kilometara. Talasi svakodnevno nanose šljunak i krupno kamenje. Pre je ova plaža imala sitan šljunak, ali sada im sve više krupnoijeg kamenja.
Papa Nero-Ova plaža je izuzetno dugačka i široka pa je tokom avgusta meseca izuzetno popularna kod turista. Uz plažu je postavljeno prelepo šetalište sa posebno izdvojenom stazom za bicikle i treking. Obzirom da je smeštena na istočnoj obali, veći deo popodneva je plaža u hladovini. Ako dođete na ovu plažu, morate biti spremni da ima česte vetrove i velike talase. U šumi kraj plaže je smešten i kamp Papa Nero koji je u potpunosti za komforan boravak kampera. Na plaži su postavljene svlačionice, tuševi, tereni za odbojku i mini fudbal, a prisutni su i spasioci. Duž plaže se nalaze brojni kafići, restorani, taverne, hoteli, suvenirnice i prodavnice.
Horefto (Chorefto)-Izuzetno opremljena i odlično uređenja plaža, izuzetno je pogodna za porodice koje na letovanje vode svoju decu. Idealna je za ljubitelje ronjenja, a u blizini ima i veliki broj pećina, koje nude atraktivno istraživanje za one znatiželjne. Obezbeđeni su na plaži i svi potrebni turistički sadržaji, mesto ima nekoliko izvora pitke vode, a tu su i kafići, restorani, taverne, apartmani i hoteli.
Potistika-Potistika plaža se nalazi udaljena od Volosa 53 kilometra. Smatraju je jednom od najlepših plaža poluostrva, podeljena je u dva dela ogromnim stenama i smatra se pravim rajem za sve posetioce. Drugi deo plaže je posvećen svim ljubiteljima nudizma. Često se desi da na nudističkoj plaži ne bude nekoga pa predlažemo da obiđete i tu drugu plažu. Veći deo plaže poseduje sitan pesak, ali ima i puno šljunka i kamenja. Veći deo prve plaže nije uređen, ali je prenost da ima puno slobodnog mesta. U večernjim satima srebrni zraci punog meseca, ali i jutarnje svitanje, svim posetiocima ove plaže, pružaju nezaboravne trenutke.
Mourtia-Ova plaža pruža fenomenalan pogled na Egejsko more, ostrvo Skijatos, a smeštena je na južnoj strani Pilona.