Evia je drugo ostrvo po veličini u Grčkoj, odmah nakon ostrva Krit, a glavni grad je Halkida. Zanimljivo je da oblik ovog prelepog ostrva, podseća na morskog konjića. Na ostrvu Evia rastu velike šume mediteranske šljive, pitomog kestena i naravno maslinjaci.

EviaOstrvo Evia je vremenom preraslo u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj, ali je prirodno okruženje i dalje ostalo nedirnuto. Obiluje velikim brojem tradicionalnih grčkih sela, manastira kao i arheološkim nalazištima. Ima prelepe plaže, termalne izvore, bogatu faunu i floru i izuzetno povoljne klimatske uslove.

Ostrvo Evia turistima nudi odlične mogućnosti za zabavu i odmor, jer ima veliki broj letovališta sa predivnim plažama. Turisti najradije svraćaju u dva poznata mesta Pefki i Neos Pyrgos.
-Mesto Pefki je smešteno naspram planinskog masiva Pilion i ostrva Skiatos. Oko mesta ima puno zelenila, a najviše dominiraju četinari. Okruženo je savršeno čistim morem i ima peščano šljunkovitu plažu dužine 4 kilometra. Sama plaža je izdvojena od grada širokim šetalištem, duž koga ima veliki broj restorana, taverni, barova, kafića, marketa i prodavnica. Ako posetite Pefki domaćini svakodnevno organizuju izlete morem ili kopnom. Ljubazni domaćini će vam predložiti izlet brodom do Skiatosa, posetu brojnim manastirima, poznatoj banji Edipsos i jednodnevni izlet do Atine. Ako želite miran porodični odmor uz lokalne specijalitete, sunčanje na predivnim plažama i kupanje u kristalnom čistom moru, Pefki je prava destinacija za vas.
Neos Pyrgos se nalazi na severnom delu ostrva i na 10 kilometara od dva najveća grada Edipsos i Istea. Ovo predivno turističko mesto je okruženo maslinjacima i predivnom borovom šumom. Dužinom celog mesta je smeštena prelepa plaža, a kristalno čisto more nudi turistima kupanje za nezaborav. Neos Pyrgos nudi svojim gostima sve uslove za miran porodični odmor. Za mlađu generaciju uz svakodnevno kupanje, omogućeno je korišćenje mnogobrojnih terena za fudbal, košarku i odbojku. Za one najmlađe, obezbeđeni su mnogobrojni parkovi za decu. Plažni barovi na obali, nude svojim turistima osim pića, suncobrane i ležaljke. Uz celu plažu se nalazi nekoliko taverni, koje svojim gostima nude tradicionalne gastronomske specijalitete od morskih plodova i sveže ulovljene ribe. U mestu je i veliki broj suvenirnica, poslastičarnica, pekara , supermarketa i apoteka.
-Izlet pun adrenalina, možete pronaći na plaži Agia Anna. Upravo na ovom mestu, možete uživati u morskim sportovima, surfovanju na talasima mora kao i paraglajdingu.
-Još jedan izlet koji će vašem organizmu povećati adrenalin je šetnja pešačkim stazama koje se nalaze u planinama južnog dela Evie. Šetnja do zabranjenih visina planine Ohi, vode vas do vrha koji je visok 1399 metara. Nešto jednostavnija šetnja, vodi vas do doline Dimosari (Dhimosari) koja se nalazi odmah ispod planine. Trasa sledi inače popločane magareće staze, koje prolaze pokraj mnogobrojnih vodenica. Predlažemo da na ovu destinaciju krenete rano ujutru, a da nakon dugih šetnji uživate u pikniku na plaži.
-Na samo 10 kilometara od sela Prokopi, nalazi se već 600 godina prelepo drvo Platan, visok neverovatnih 23 metara i prečnika 5,5 metara. Za sve koji vole nesvakidašnja mesta, tokom letnjih meseci je u samom drvetu smešten mali kafić, gde možete popiti odličnu Grčku kafu.
-Selo Artemisio je poznato po tome, što se u njegovoj blizini 480. godine pre Nove ere, odigrala velika bitka između Grka i Persijanaca. Tokom ovog izleta turisti mogu uživati u ispijanju poznate rakije sa mezom.
-Do sela Agriovotano, može se doći lokalnim autobusom. Pruža vam se jedinstvena prilika da sa balkona gledate more, kao što je to radio kralj Herhes i balkon koristio za gledanje čuvene bitke kod Artemisiosa.
-Predlažemo da obavezno posetite manastir Osios David, a kasnije šetnjom kroz šumu da dođete do vodopada Drimona.
-Jedan od izleta tokom koga se možete opustiti u prirodnim bazenima sa morskom i termalnom vodom, vodi vas u selo Edipsos.
-Preporučujemo vam odlazak na plažu Koutsoubri, koja je udaljena samo 10-tak kilometara od Pefkija. Ovo je jedan od najmanjih zaliva, a do zaliva možete doći, ako iznajmite bicikl ili automobil.
-Mesto gde ćete se u toku leta sigurno dobro osvežiti je mali vodopad, koji se nalazi na samo 4 kilometra od grada Pefki.
-Za vas možemo organizovati izlet do Elinike, najpopularnije divlje peščane plaže na ovom ostrvu. Izlet malim brodom do malog ostrva Agios Nikolaos i poseta prelepoj crkvi, ostaće svakom posetiocu u dugom sećanju. Za one romantične, predlažemo odlazak na večeru u tavernu Paradiso. Uz koju čašicu vina i sjajne gastronomske specijalitete, poželećete da na ovo mesto dođete opet.
-Posebno atraktivan biće sasvim sigurno izlet do piratskog mesta Gialtra. Tokom izleta predlažemo odlazak na Porto Pefko Beach, jednu od mirnijih plaža, koja ima hladovinu od borova.
-Za sve vas koji ste zainteresovani za odličnu zabavu na plaži, preporučujemo plažu Kanatadika. Na ovoj plaži se nalazi veliki broj barova u kojima dj-evi puštaju muziku. Uz muziku morate obavezno probati i neki od mnogobrojnih koktela.
-Staru priču o predivnoj građevini možete saznati posetom Drosini kule u mestu Gouves.
Evia-Jedan dan predlažemo da provedete u opuštajućim trenucima tokom boravka Termal Sila Spa (Termal Sylla Spa) hotelu. Hotel ima spoljne i unutrašnje bazene sa termalnom vodom i predviđene tretmane za zainteresovane.
-Iz Pefkija je moguće organizovati i izuzetno atraktivan izlet na vulkanska ostrva ili Grčke Sejšele kako ih zovu.

I da vas informišemo o vanpansionskim cenama na ovom ostrvu. Poznata giros pita košta 2 eura. Dve ležaljke i suncobran dobijate besplatno, ako kupite bilo koja dva pića što iznosi oko 3 eura, pola litre vode iznosi 0,5 eura. Cene pića u barovima se kreću od 1,5 do 4 eura. Giros košta 2 eura, pica od 5-10 eura. Porcija 400 grama ribe zubatac iznosi 10 eura, kilogram jagnjetine sa ražnja 26 eura. U tavernama je odlična ponuda lokalne hrane od 6-15 eura. Porcija njihovog omiljenog slatkiša Lukumadesa košta 3 eura. Domaća vina možete kupiti za 7 eura, a sve vrste kafa ne prelaze 2 eura. Napominjemo da ima puno mesta na kojima slobodno možete postaviti i vaš suncobran.

Najam manjeg automobila u rent-a-car agenciji u Pefkiju, iznosi od 40-45 eura. Iznajmljivanje većih luksuznijih automobila iznosi od 82 eura na više. Najam skutera po jednom danu iznosi oko 18 eura, dok je najam jačih skutera od 20 eura na više. Motori jače kubikaže, mogu se iznajmiti od 30 eura na više po jednom danu.