Lefkada je Grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. Sa nekoliko manjih ostrva čini prefekturu Lefkada, a glavni grad takođe ima naziv Lefkada. U skoro svim mestima ovog ostrva, primetan je veliki uticaj venecijanskog stila u arhitekturi.

LefkadaNeki delovi Lefkade su neverovatno lepi, posebno unutrašnjost gde su na rasutim brežuljcima u zelenim borovim šumama, smeštena sela ovog ostrva. Ostrvo obiluje vegetacijom i ima blagu mediteransku klimu. Zanimljivo je da se ulaz na plaže ne naplaćuje, a gradovi na Lefkadi izgledaju kao i pre 100 godina. Plaže na Lefkadi se po lepoti i sličnosti, čak porede sa plažama na Maldivima.

I da vas informišemo o izletima na Lefkadi, koje vam preporučujemo. Glavni grad ovog ostrva je Lefkada, a Nidri i Nikiana su najpoznatija letovališta na Lefkadi, dok se Nidri smatra ujedno i najvećim.
Lefkada-Lefkada ili Lefkas, kako ime ovog grada izgovaraju meštani, glavni je grad ovog ostrva. Ono je odvojeno od kopna uzanim moreuzom, koji je širok 2 kilometra. Danas je spojeno mostom na baržama, a to ga na neki način čini i poluostrvom. Zanimljiva je kombinacija ovog grada i to kombinacija stare Grčke i sad već kosmopolitskog savremenog letovališta. Stari deo grada je pun malih ulica, koje stvaraju pravi lavirint pored široke pešačke zone. Upravo ova pešačka zona ima veliki broj prodavnica suvenira, vina, meda i drugih tradicionalnih proizvoda.
Nidri LefkadaNidri-Lefkada je naročito u poslednje vreme postala izuzetno omiljena kod turista iz Srbije, a domaće agencije naše turiste najčešće upućuju u letovalište Nidri, koje je udaljeno samo 15 kilometara od glavnog grada. Nidri se smatra klasičnim Grčkim mestom, izuzetno pogodnim za turiste iz Srbije, jer ima šljunkovitu, izuzetno prostranu plažu i veliko šetalište koje se nalazi u samoj luci, koja je okružena zelenilom. Na šetalištu možete obići veliki broj barova, taverni, restorana i naravno prodavnica suvenira, a ovaj grad je prepun apartmana i hotela. U restoranima i tavernama se nude tradicionalni gastronomski specijaliteti, internacionalna hrana, a najviše su zastupljeni Italijanski specijaliteti. Nasuprot Nidrija se nalazi nekoliko ostrva do kojih turiste vozi veliki broj brodića. U luci se nalazi statua Aristotela Onazisa, koja je okrenuta ka Skorpiosu inače Onazisovom ostrvu. Na 4. kilometra od grada se nalaze vodopadi Dimosari, koji se smatraju velikom turističkom atrakcijom.
Nikiana-Nikiana je tradicionalno ribarsko naselje, koje se nalazi u podnožju planine Skaros. Udaljeno je od mesta Nidri 5 kilometara, a od glavnog grada 9 kilometara. U poslednje vreme je primetan sve veći broj smeštajnih kapaciteta, kao što su apartmani i manji hoteli. U gradu ima kafića, taverni, restorana, prodavnica i pekara, a na plaži je smešten veliki broj barova i taverni koji u ponudi imaju podličan izbor hrane. Šljunkovita plaža se nalazi odmah pored glavnog puta koji prolazi pored obale, a važno je napomenuti da plaža nije opremljena ležaljkama i suncobranima. Sa same plaže se pruža fantastičan pogled na ostrva, koja se nalaze preko puta ostrva Lefkada. Ovo mesto je izuzetno popularno kod turista koji se bave sportom, jer pruža velike mogućnosti za pešačenje, ribolov i jedrenje na dasci. Nikiana ima malu luku, a južno od nje se nalazi više malih šljunkovitih i peščanih plaža.
Athani-Athani je malo planinsko selo koje se nalazi u blizini predivne plaže Egremni i na 30-tak kilometara od grada Lefkada. Ovo selo ima nekoliko barova i taverni iz kojih se pruža veličanstven pogled na Jonsko more. Ako ste u ovom mestu, predlažemo vam obavezno odlazak u manastir Agios Niklaos Niras sagrađen još u 16. veku, a koji je udaljen 12-tak kilometara. Region Athani je poznati i po medu odličnog kvaliteta, koji se ovde proizvodi.
Agiofili plaža (Agiofili beach)-Agiofili je zanimljiva plaža, koja se nalazi 3 kilometra od Vasiliki (Vassiliki). Plažu karakteriše beli mali šljunak, strme belo-crvene litice iza plaže i čisto more tirkizne boje. Ranije se do ove plaže moglo doći samo brodom, ali je dolazak odnedavno moguć motorom, kolima pa i peške.
Agios Nikitas-Ovo je izuzetno šarmantno i lepo, tipično Grčko selo u kome nema automobila. Nalazi se 15 kilometara jugozapadno od grada Lefkada u malom zalivu gde je smeštena lepa uzana peščana plaža. Turisti inače ovaj grad smatraju najlepšim i najtraženijim na Lefkadi. Ulice ovog sela su popločane lepim kamenjem, a plava boja taverni i restorana, daju selu pravi Grčki izgled. Ovde možete pronaći giros i suvlaki prodavnice, suvenirnice i male trgovine. U blizini postoje nešto veće plaže poput Katisma (Kathisma) i Pefkoulia.
Ligia-Ovo malo mesto je udaljeno samo 4 kilometra od Lefkade, a popularno je kod porodica i starijih parova, jer je poprilično mirno i ima izuzetno povoljan apartmanski smeštaj. Ove informacije mogu izuzetno uticati na odluku turista da na letovanje dođu upravo u ovaj gradić. Ima jednu pristojnu plažu, a za ostale plaže, naši turisti kažu da ne zadovoljavaju osnovne kriterijume. Inače je Ligia malo ribarsko selo, a u luci je primetan veliki broj ribarskih čamaca. Uz glavnu ulicu je smešten manji broj barova, restorana,prodavnica i marketa u kojima možete kupiti i tradicionalne suvenire.
Poros-Zanimljivo je da je ovo tradicionalno Grčko selo, izgrađeno amfiteatralno u zalivu Ruda. Prepoznatljivo je po tradicionalnoj arhitekturi, a ima široku i dugačku šljunkovitu plažu. Plaže Mikros Jalos ili Polos kako je još zovu, smeštena je u zalivu Ruda i to omogućava mirno more. Plaža je uređena i ima omogućene vodene sportove, a u ponudi je i najam suncobrana i ležaljki. Iza same plaže se nalazi kamp Poros Beach, koji ima tavernu, bazen i parking. Iza plaže se nalazi i hotelski kompleks Rouda Bay.
Tsoukalades (Cukalades)-Ovo je malo planinsko selo, udaljeno samo 6 kilometara od glavnog grada. Smešteno je na glavnom putu, što omogućava odlične mogućnosti za obilazak plaža na zapadnoj obali. Selom dominiraju tradicionalne kamene kuće, koje su odvojene malim uličicama. Nalazi se na 220 metara nadmorske visine i okruženo je maslinjacima i borovom šumom. Selo poseduje sasvim pristojne turističke sadržaje, kao što su kafana, kafići, taverne i super market. Na samo 5 kilometara od Tsoukaladesa se nalazi poznati trgovački lanac Lidl, što turistima omogućava izuzetno povoljno snabdevanje osnovnim namirnicama i ostalim potrepštinama. Plaža Kaminia se nalazi u blizini i zanimljivo je da na njoj nikada nema gužve, a u blizini se nalazi i plaža Pefkulja. Selo je poznato po prelepim zalascima sunca i da kažemo da se lokalno stanovništvo najviše bavi gajenjem maslina i turizmom.
Vassiliki bay LefkadaVasiliki-Ovo je ribarska luka, a naselje Vasiliki se nalazi na istočnoj strani zaliva, dok se zapadna zove Ponti. U zalivu se gradi sve više hotelskih kompleksa i apartmana, jer je ova lokacija poslednjih godina sve više interesantna turistima. Vasiliki je izuzetno popularan zbog odličnih mogućnosti za surfovanje, a zanimljivo je da u prepodnevnim časovima nikada nema vetra, tako da ova lokacija tokom pre podneva, izuzetno odgovara porodicama sa decom. Tek u po podnevnim satima se vetar pojačava, tako da tada nastupa sjajno vreme za surfere. Vasiliki i Ponti se nalaze na suprotnim stranama zaliva i znatno se razlikuju. Ponti je znatno mirnije mesto i ima nekoliko taverni, koje nude izuzetno kvalitetnu hranu. Posebno je atraktivan vizuelni doživljaj, jer dok ručate iz ovih taverni koje su na brdu, imate fantastičan pogled na surfere. U Vasiliku je primetna veća gužva, jer čak i u vansezoni ovde ima puno turista, naročito starija generacija. Tokom sezone situacija se menja i tada bude veći broj turista mlađe generacije. Plaža je dugačka oko 2 kilometra, izuzetno široka i ima sitan šljunak. U Vasilikiju možete izjamiti raznu sportsku opremu, a mnogi hoteli su opremljeni za prijem surfera i njihove opreme.
Agios Ioanis (Agios Ioannis)-Samo mesto Agio Ioanis, turistima nije posebno interesantno, ali sama plaža je već sama po sebi itekako atraktivna. Svakog septembra se na ovoj poznatoj plaži održava svetsko takmičenje u kite surfingu. Plaža je dugačka, široka i peščana, ali i neuređena. Na plaži ima puno taverni i kafića, a samo mali broj njih u ponudi ima ležaljke i suncobrane. Iza ove plaže je smešten veliki broj taverni, ali i odlična ponuda privatnog smeštaja. U ovom mestu se nalazi i najstarija crkva Agios Ioannis Antzusis.
Geni (Yeni)-Ovo poluostrvo se nalazi na Lefkadi, a smatra se ekskluzivnim letovalištem. Ovo poluostrvo je okruženo brdovitim šumama, a na obali ima puno taverni, koje nude lokalne gastronomske specijalitete. U zalivu Vliho se nalazi nekoliko manjih plaža i hotela. Desimi je uska šljunkovita plaža, koja nema u ponudi suncobrane i ležaljke. Iza plaže se nalaze dva kampa, kamp Desimi i kamp Santa Mavra. Desimi je odlično opremljen i poseduje tuševe, toalete, prodavnice i taverne.
Meganisi-Ovo je ostrvce koje je smešteno jugoistočno od Lefkade, a u prevodu sa Grčkog znači „Veliko ostrvo“. Do ostrva se dolazi trajektom i izuzetno je pogodno za potpuni odmor, jer na ovom ostrvu nema velikog broja turista. U zalivu Spila se nalazi mala luka u koju ulaze trajekti, ali i brojne jahte. Na kraju ovog zaliva se nalazi prelepa plaža sa savršeno čistom vodom tirkizne boje. Zaliv je okružen maslinjacima i borovom šumom, a iznad njega se nalazi selo Spartohori. Više izleta na ovo ostrvo vode u selo Vati i nakon toga do pećine Papanikolis, a pećina je dobila ime po podmornici, koja se u njoj skrivala za vreme drugog svetskog rata.
Dimosari-Naziv potiče od reči Dimos, inače nekadašnjem mestu u kome je pronađen veliki broj vodenica. Ova prelepi vodopad se nalazi na samo 3 kilometra od mesta Nidiri, tako da ga možete obići čak i u sopstvenoj režiji. Planine Lefkade su izuzetno visoke i bogate izvorima sa vodom koje imaju kaskade i vodopade. Priroda oko vodopada i jezera je izuzetno lepa i bogata lepim klisurama, zelenilomi neobičnim belim stenama. Tokom velikih vrućina tokom leta, preporučuje se osveženje vodom koja je leti hladna. Poseta Dimosari vodopadima naročito će biti interesantna avanturistima, ali napominjemo da je oko vodopada smešteno nekoliko taverni, koje imaju poprično visoke cene za svoje usluge.
Egremni-Kažu da je ovo plaža, zbog koje mnogi turisti dolaze na Lefkadu, a poznato je da je svrstana među najlepše plaže na svetu. Plaža je pokrivena šljunkom te se preporučuje radi udobnijeg ulaska u vodu ili izlaska da koristite sandale. Poseta i boravak na ovoj plaži ostaje sigurno u dugom sećanju svakom turisti. Talasi su veliki, penušavi i proizvode veliki huk, more je mlečno plave boje, a boja šljunka i stena je neobično bele boje. Na brodovima koji voze na ovu plažu i okolinu je izuzetno velika gužva, a preporučuje se da pre krstarenja precizno dogovorite gde idete. I da ne zaboravimo, cenkanje u vezi izleta je na ovom ostrvu potpuno normalnu. Plaža nije uređenja, pa se turistima preporučuje nošenje suncobrana, ležaljki, hrane i pića. Decu trebate upozoriti pre ulaska u more, jer je dubina velika već nakon metar dva, a na žalost spasioca na ovoj plaži nema. Posebno preporučujemo da obratite pažnju na talase koji su snažni, a mogu dostići visinu i do 3 metra. Ne preporučujemo da tražite zaklon od sunca ispod stena, jer su česti njihovi odroni.
Najjednostavniji način da dođete na Lefkadu je avionom, jer ovo ostrvo ima i svoj aerodrom Prevezu.