Izleti na Kritu

Krit je možemo reći, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj. Ovo ostrvo čini značajan deo kulturnog nasleđa i privrede Grčke. Ostrvo Krit je ujedno i najveće u Grčkoj, okruženo je Egejskim, Jonskim i Libijskim morem. Na njegovom tlu se razvijala i poznata Minojska civilizacija, a mnoge crkve, manastiri, javne zgrade, luke, utvrđenja, trgovi i javne zgrade, tragovi su Venecijanske arhitekture.

Predlažemo vam da u svoj program aktivnosti, obavezno izdvojite svoje slobodno vreme za atraktivne izlete.

Izlet brodom do ostrva Spinalonga

Plovidba brodom do ostrva Spinalonga, gde možete uživati u obilasku Venecijanskog zamka izgrađenog u 16. veku. Ovo malo, nenaseljeno ostrvo je poznato kao „ostrvo gubavaca“, jer su na njemu boravili gubavci sa Krita i ostatka Grčke. Uključen je i ručak na brodu, kao i obilazak i kupanje na nekoj od plaža u okolini.Izlet ne preporučujemo porodicama sa malom decom, zbog pešačenja uz strme nagibe. Cena izleta je oko 40 eur.

 

Palata Knosos i Heraklion

Ovo je tura koja otkriva život i tajne drevnih Minojaca. Pođite u retrospektivu istorije Krita i Minojske civilizacije, kao i duhovne snage koja je učinila Krit poznatim širom sveta. Posetite prvu palatu sagradjenu na evropskom tlu i uđite u svet mitova. Hodajući kroz uske hodnike čuvenog lavirinta imaćete priliku da vidite sve simbole kulture koja se razvijala na Kritu pre više od 4000 godina, ali i doživite sve mistične dokaze veličine minojske civilizacije. Posle palate izlet se nastavlja u prelepom gradu Heraklionu, prestonici Krita. Neka od mnogih interesantnih mesta uključuju nedavno renovirani venecijanski zamak i neke druge venecijanske zaostavštine – čuvena Morosino fontana i odlično restaurirana Lođa, kao i arheološki muzej u kom se čuvaju najveće vrednosti pronađene na Kritu, od kojih je sigurno najpoznatija glava bika sa zlatnim rogovima. Ovaj izlet je pogodan za sve starosne grupe. Cena izleta je oko 40 eur.

Klanac Samarija

Divlju Kritsku prirodu, možete upoznati, organizovanim odlaskom u klanac Samarija dužine 18 kilometara. Ovaj klanac je najduži i najlepši u Evropi. Predviđen je odlazak autobusom na vrh planine visine 1150 metara, pešačenje kroz nacionalni park u trajanju 5-6 sati do mesta Aghia Roumeli, koje se nalazi na strani Libijskog mora. Ovo je celodnevni izlet koji zahteva veoma dobru pešačku kondiciju i ne preporučuje se deci mlađoj od 6 godina, trudnicama i osobama sa zdravstvenim problemima. Cena izleta je oko 60 eur.

Izlet na Santorini

Za izuzetno atraktivan izlet, smatramo vožnju brodom iz Herakliona do vulkanskog ostrva Santorini, koje se apsolutno razlikuje od svih ostalih u Egejskom moru. Kuće na liticama i crne plaže, fasciniraće svakog posetioca. Uživanje na magičnom ostrvu Santorini podrazumeva obilazak arheoloških nalazišta, plaža sa vulkanskim kamenčićima i belim, crvenim ili crnim peskom, degustaciju lokalnih specijaliteta i nezaboravni zalazak sunca. Ovaj izlet ne preporučujemo za porodice sa malom decom, pošto se mnogo pešači uz strme nagibe. Cena izleta je oko 160 eur.

Festos, Gortis i Matala

Nedaleko od Herakliona nalaze se ostaci ovog nekada bogatog grada. Nalazište je dosta manje nego Knosos, ali sa veoma dobro očuvanim predmetima i građevinama. U sezoni je obično gužva, a na izlet ne idite nikako bez vode i adekvatne zaštite od sunca, jer nema hlada. Očaravajući pogled na dolinu, ogromni popločani platoi, čuveni Disk iz Festosa, sve će vas to sigurno oduševiti. Festos je izgrađen oko 200 godina p.n.e. Gradili su ga Kralj Minos i njegov brat Radamathis. Zadesila ga je sudbina slična Knososu, nakon samo 300 godina od izgradnje desio se zemljotres koji je skoro uništio grad. Gortis je vrlo interesantna antička građevina. Bio je prestonica Krita u doba Rimljana. Arheološko nalazište se prostire na nekoliko hektara, ali ono što se može videti je još uvek samo jedan mali deo, jer se iskopavanja vrše i danas. Grad je bio naseljen i u doba Vizantije, od kada potiče bazilika Svetog Titusa koja je vrlo lepo očuvana. Zakon iz Gortine, otkriven u 19. veku je najstariji i najveći sačuvani pisani dokument o grčkom zakonu. Izlet seLegenda kaže da se Zevs pretvorio u bika, oteo Europu i doneo je ispod platana (danas ograđenog i obeleženog na nalazištu Gortis), obljubio i kao rezultat na svet su došli kralj Minos i njegova dva brata Sarpidon i Radamanthis.Izlet se završava na Matali, koja je spoj prelepe plaže u uvali i veoma atraktivnog arheološkog nalazišta u vidu pećina isklesanih u litici iznad plaže.Izlet nije pogodan za malu decu i osobe koje ne podnose dobro dug boravak na suncu. Cena izleta je oko 50 eur.

Retimno, Preveli i Fodele

Jedan od najinteresantnijih gradova na ostrvu, koji ima veliki broj spomenika iz Venecijanskog perioda je grad Retimno. Retimno (Rethymno, Rethymnon) je glavni grad i komercijalni centar regije Retimno i nalazi se 80 km istočno od Irakliona i 60 km zapadno od Hanje. U gradu živi 20 hiljada stanovnika, koji se pretežno bave trgovinom i turizmom. Kako je Retimno univerzitetski grad, on ostaje živahan tokom cele godine, a ne samo u letnjim mesecima, tokom turističke sezone. Ovaj grad očarava sve posetioce svojom tradicijom i bogatom kulturnom baštinom. Grad Retimno se sastoji od starog dela, koji se prostire oko impresivne mletačke tvrđave Forteza (Fortezza) i novog dela koji nudi širok spektar turističkih objekata. Tokom ovog izleta je predviđeno zadržavanje na plaži Preveli, koja se smatra jednim od najpopularnijih izletišta Krićana. Nalazi se 40 km južno od glavnog grada i predstavlja oazu palmi sa kristalno čistom zelenkastom vodom i finim sitnim peskom. Kourtaliotis reka se ovde uliva u more, stvarajući deltu. Zbog svoje egzotične lepote, tokom špica turističke sezone, Preveli plaža je izuzetno posećena i česte su velike gužve. Najčuvenijim Krićaninom smatra se Domenikos Theotokopoulos ili, za one manje upućene – El Greko (“El Greco”, na španskom – “Grk”). Samo 3 km od autoputa Heraklion – Retimno, u malenom selu Fodele u XVI veku rodio se mladić koji će otploviti prvo za Veneciju, a zatim za Španiju i tamo postati jedan od najpoznatijih svetskih slikara – dvorski slikar španskog kralja. U ovom zaboravljenom selu u podnožju nevelikog planinskog klanca poznatog po plantažama mandarina, sa autoputem na samo 3 km od vas, imaćete utisak kao da je vreme stalo. Na kraju sela, kraj plantaže mandarina videćete renoviranu kamenu kuću sa ravnim krovom, rodnu Muzej-kuću El Greka. Ovo je celodnevni izlet i preporučuje se za sve starosne grupe. Cena izleta je oko 50 eur.

Sitija i Vai plaža

Izlet započinje vožnjom kroz park Aeolic, gde se električna energija proizvodi snagom vetra. Sitia je grad pesnika i smatra se najlepšim delom istočnog dela ostrva. Sitija (Sitia) se nalazi 70 km istočno od grada Agios Nikolaos. Fina peščana plaža nalazi se istočno od luke. Ovde se nalazi i najmanji od tri kritska aerodroma, sa nekoliko dnevnih letova tokom letnje sezone.Ovaj izlet se završava na peščanoj plaži Vai. Ovo je jedna od najpoznatijih plaža na Kritu zbog palmine šume koja se prostire duž obale i najveća je ove vstre u Evropi, sa skoro 5000 stabala starih 2000 godina. Izlet nije naporan, pa se preporučuje za sve starosne grupe. Cena izleta je oko 40 eur.

Kritsko veče

Posebno preporučujemo izlet u tradicionalno selo u planini uz organizovanu večeru u lokalnoj taverni. Uz zvuke kritske muzike sa instrumenta lira i igru meštana u narodnoj nošnji, osetićete istinski duh ovog naroda.

 

 

Vaš godišnji odmor možete učiniti nezaboravnim, ako se odlučite za posetu najvećem vodenom parku na Kritu, koji se nalazi blizu grada Hersonisos. Ovaj vodeni park ima veliki broj atraktivnih igara za sve uzraste.

Izuzetno atraktivno je i krstarenje do zlatnog ostrva Chrysi, koje se nalazi blizu grada Irapetra. Šetnja po peščanim plažama boje zlata, kao i ručak u nekoj od lokalnih taverni na ostrvu, učiniće ovaj izlet nezaboravnim.
Ukoliko ste iskusan vozač, predlažemo vam da iznajmite automobil i krenete u sopstvenu avanturu. Na Kritu je veoma bitno da ste iskusni u vožnji, pošto do mnogih lokaliteta vode putevi kroz planinske predele sa mnogo serpentina, što predstavlja atrakciju samo po sebi. Cena rent-a-car-a je od 40 eur dnevno, zavisno od kategorije automobila. Na Kritu vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Potrebno je obratiti pažnju na vožnju, jer su česte saobraćajne kontrole. Ipak, Krićani voze veoma brzo.

Svakako smatramo da kao turista obavezno trebati u svoj boravak na Kritu, uključiti i posete brojnim znamenitostima ostrva.
Posetite Knosos koji krije ostatke Minojske, jedne od prvih civilizacija. Ovo arheološko nalazište se nalazi na samo 5 kilometara od Herakliona, cena ulaznice je 4,5 eura, a radno vreme je od 08:00 do 19:00.
Zamak Frangocastello iz daleke 1371. godine sagrađen za vreme Venecijanske civilizacije, možete posetiti nedaleko od grada Rethymna.
Na 62,5 kilometra od Herakliona na lokalitetu Festos, možete razgledati ostatke nekadašnjeg bogatog grada. Cena ulaznice je 2,5 eura, a radno vreme je od 08:00 do 19:00.
Posetite veliku prestonicu Gortis iz Rimskog doba. Cena ulaznice je 3,5 eura, a radno vreme je od 08:00 do 19:00.
U Heraklionu se nalazi jedan od najbogatijih arheoloških muzeja. Eksponate iz vremena Neolita pa sve do rimske imperije, možete razgledati u preko 20 prostorija. Radno vreme je od 08:00 do 15:00, osim ponedeljkom od 11:00 do 17:00. Cena ulaznice je 10 eur.

Na Kritu, nikako ne treba propustiti grad  Hanja – Hania (Chania), drugi po veličini grad na Kritu i glavni grad regije Hanja. Udaljen je se 145 km od Irakliona, glavnog grada Krita i 60 km od Retimna. Hanja je jedan od najstarijih gradova na Kritu, sa bogatom i dugom isrorijom. Ovde i danas možete videti očuvane kuće i spomenike iz mletačkih vremena. Hanja se sastoji od dva dela, starog i novog grada. U srcu starog grada nalazi se Mletačka luka, okružena živopisnim sokacima i ulicama, duž kojih, u sačuvanim i restauiranim kućama i zgradama iz mletačkih vremena, možete pronaći taverne, restorane i prodavnice. Sve ovo čini stari deo grada idiličnim prostor, jedinstvene atmosfere.
Sfakija (Sfakia) ili Hora Sfakion, nalazi se 72 km jugoistočno od grada Hanja. Nalazi se na padinama brda, sa pogledom na zaliv. Sfakjia predstavlja odlično mesto za početak istraživanja južne obale Krita. Živopisna luka je okružena mnogim kafićima i ribljim restoranima, a uz obalu i u samom naselju možete naće neke odlične restorane i taverne.
Kisamos (Kissamos) se nalazi se 41 km zapadno od grada Hanja. Poznat je po dobrom vinu. Kisamos je nekada bio ekonomski centar zapadnog Krita, zbog čega su Mlečani izgradili bedem kako bi ovaj centar uvek bio zaštićen. Tvrđava Kastelo (Castello), jedan je simbola Kisamosa i nalazi se iznad naselja.
Georgiupoli (Georgioupolis) je mali primorski grad nalazi se oko 38 km jugoistočno od Hanje, na granici između Retimno prefekture na istoku i Hanja prefekture na zapadu, u oblasti Apokoronas, poznatoj po sa svojim živopisnim naseljima i zelenm predelima. Ovde se i reka Almiros, koja neposredno pre grada formira malo jezero, koje je dom mnogih ptica i životinja, uliva u more. Jezero je vidljivo i sa puta, kad prilazite Georgiupoliu iz pravca Hanje. Na ulasku u grad možete videti stabla eukaliptusa, koja izajedno sa drvoredom čempresa formiraju lepu sliku.
Agios Nikolaos je glavni grad oblasti Lasiti. Ovaj prelepi grad leži u severnom delu Mirabeljo zaliva, najvećeg zalivu na Kritu, na 67 km udaljenosti od Irakliona. Agios Nikolaos je izgrađen na mestu drevnog dorskog grada Lato. Danas, ovo mesto je jedno do najpopularnijih turističkih mesta na Kritu. Drevni grad Lato se nalazi oko 10 km jugozapadno od Agios Nikolaosa. Lato je bio jedan od najmoćnijih gradova na Kritu. Arheološko nalazište Zakros, je udaljeno oko 8 km severoistočno od sela Zakros. To je bila četvrta i najmanja minojska palata na Kritu. Izgrađena oko 1600 godina pre nove ere, zauzimala je površinu od 8000m2 i sastojala se od 180 odeljenja.
Malia se nalazi se 36 km jugoistočno od grada Irakliona, na severnoj obali Krita, u zalivu Malia. Ovaj primorski grad pozdravlja hiljade posetilaca svakog leta i nudi brojne turističke objekte. Grad se sastoji od starog i novog dela grada. Stari grad sa uskim sokacima, brojnim tavernama, barovima i prodavnicama, uvek je spreman na letnje gužve. Novi deo grada, premda se još razvija, uspeo je da sačuva stari i autentični karakter. Na 3 kilometara istočno od grada, nalaze se ostaci minojske palate, koja potiče iz perioda 1900 godina pre nove ere.
Anogia se smatra jednim od najatraktivnijih, slikovitih planinskih sela Krita. Nalazi se oko 50 km istočno od grada Retimno, na nadmorskoj visini od 750 metara na planini Psiloritis, najvišoj planini Krita. Zbog svoje izdvojene lokacije, selo je zadržalo svoj autentični karakter, lokalne običaje, nošnje i stari kritski dijalekt. Posetite i radionice koje proizvode tkane i vezene proizvode, kao i neku od mnogih koliba koje su otvorene za javnost. Crkva Agios Ioannis sa divnim freskama i ikonama je takođe mesto koje ne bi trebalo propustiti. Selo ima veliku muzičku tradiciju i mnoge odlične pevače i svirače na “liri” (tradicionalni muzički instrument).
Posetite Preveli manastir, odnosno Arkadi manastir koji se nalazi na stenovitim brdima Preveli kanjon , na južnoj strani Retimno regiona. Sastoji se od dva manastira, donjeg, Kato Preveli i gornjeg, koji je posvećen Svetom Jovanu Krstitelju. Manastiri su sagrađeni polovinom XVI veka. Više puta tokom svoje istorije, oni su uništavani, ali su, posle uvek obnavljani. Manastir nosi ime plemenite porodice Preveli iz grada Retimna koja je najviše doprinela restauracije u XVIII veku. Manastir Arkadi nalazi se 23km jugoistočno od Retimna i jedan je od najznačajnijih spomenika kulture i ističe se u celoj Grčkoj. Sadašnji manastir datira iz 1866. godine, kada je ostrvo bilo pod turskom vlašću i kada je stanovništvo ovog područja pokazalo izuzetno samopožrtvovanje kao niko drugi u istoriji Grčke.

Svakako posetite najlepše plaže Krita.

Damnoni plaža se nalazi se 42 km južno od grada Retimno, zapadno od sela Plakia. Sa svojom čistom, tirkiznom vodom i belim peskom, ova plaža važi za jednu od najboljih plaža celog Krita. Oni koji vole da istražuju, lako će naći neku od skrivenih uvala, kojima ova plaža obiluje.
Preveli plaža se nalazi se 40 km južno od glavnog grada i predstavlja oazu palmi sa kristalno čistom zelenkastom vodom i finim sitnim peskom. Kourtaliotis reka se ovde uliva u more, stvarajući deltu. Zbog svoje egzotične lepote, tokom špica turističke sezone, Preveli plaža je izuzetno posećena i česte su velike gužve.
Paleokastro plaža se nalazi se 15 km severnozapadno od grada Iraklion, u podnožju starog zamka. Paleokastro je jedan od najboljih plaža na severnoj obali Krita, sa čistim vodama. Paleokastro plaža je zanimljiva za ronjenje, zbog svojih podvodnih stena. Istros (Istron) plaža je na 12 km istočno od Agios Nikolaosa. Kristalno čista plava voda i beli pesak su dva glavne karakteristike ove popularne plaže. Okružena zelenim obroncima koji su prekriveni bijnom vegetacijom, ovo mesto stvara magičan pejzaž.
Balos plaža je među najboljim plažama u Grčkoj, a samim tim i jedna od najlepših plaža na Kritu. Nalazi se 60 km severozapadno od grada Hanja. Balos je plaža belog sitnog peska, kristalno čiste vode i peskovitog morskog dna. Naspram plaže, nalazi se ostrvo Gramvousa na kome je Mletački zamak sa odličnim pogledom na more i okolinu.
Elafonisi(Elafonissos) plaža je jedna od najpoznatijih plaža ne samo u regionu Hanja, već i na Kritu, pa i u celoj Grčkoj. Smeštena u zapadnom delu regije, na 80 km od grada Hanja i krakteristična je po pink boji peska.
Falasarna (Falassarna) plaža, kao i prethodne dve, se ubraja među najbolje na celom Kritu. Nalazi se 58 km zapadno od grada Hanja. Karakteristična je po sitnom, zlatnom pesku i čistoj vodi tirkizne boje.