Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Izleti na Krfu

Izleti na Krfu

Krf  je najverovatnije naseljen doseljenicima iz Korinta 730. godine pre Nove ere. Ime Krf (Corfu) potiče još iz Vizantijskog Grčkog jezika, što u prevodu znači „vrhovi“. Naziv je povezan sa dva planinska vrha, koja se nalaze u pokrajini Palaio Faliro. Zanimljivo je da je Krf  jedan od retkih delova Grčke, koje Osmanlije nisu nikada osvojile.

Grad Krf se nalazi na širokom delu poluostrva, a stari grad je svojevremeno izrastao u pravo utvrđenje, kroz koje protiče kanal. Svaki metar zemlje u starom gradu bio je dragocen, a posebnu draž čini lavirint malih uličica, koje su popločane kaldrmom, kao i marina Kontrafosa (Contrafossa).

Krf  je mnogim turistima omiljena turistička destinacija, a ima i svoj aerodrom Ioannis Kapodistrias. Ostrvo je veoma malo, tako da imate sjajnu priliku da ga celog obiđete, iznajmljivanjem skutera ili automobila i da uživate u atraktivnom obilasku. Krf ima veliki broj rent-a-car agencija, tako da možete izabrati onu agenciju, koja po vama nudi najpovoljnije uslove. Cena najma automobila se kreće od 35 eur dnevno, a skutera od 12 eur dnevno.

Ostrvo Krf je odličan izbor za porodični odmor.

Organizujemo izuzetno zanimljive izlete na ostrvu Krf, a evo i nekoliko konkretnih preporuka koje izdvajamo za vas.

Srpska kuća i Ostrvo Vido

Krf grad, izlet, GrčkaPoseta muzeju Srbi na Krfu prvi je deo ovog izleta. Domaćin je kustos muzeja, koji provodi grupe kroz celokupnu postavku ovog predivnog zdanja, koje se nalazi u centru starog grada u ulici Moustaxidi. Na zidovima ovog muzeja, veliki broj postavljenih fotografija, svedoči o teškoćama Srpskog naroda koji je uspeo preživeti, povlačeći se pred izuzetno nadmoćnim neprijateljem, preko planina Crne Gore, Albanije, obalom Albanije, preko Jonskog mora na svom putu ka Ostrvu Spasa. Ukoliko sami obilazite ovaj muzej, važno je da znate da je radno vreme od 09 do 14 časova, a ulaz je slobodan.
Posetom našim spomenicima koji su izgrađeni na ostrvu Vido, poznatom po nazivu Ostrvo Smrti, započinje drugi deo izleta. Kosti preko 3000 naših vojnika, pohranjene su u mauzoleju. Više od 5000 naših ratnika počiva u Plavoj Grobnici, negde u dubinama Jonskog mora. Na ovom ostrvu se nalazi kameni krst Kralja Aleksandra, mauzolej-kosturnica, kao i spomen ploča bratimljenih gradova Kruševca i Krfa. Oba dela izleta preporučujemo odraslim osobama, jer mogu biti naporna i nezanimljiva za malu decu. Cena ovog izleta je oko 30 eur. Na ostrvo Vido treba otići između 10-14 sati zbog radnog vremenena mauzoleja. Brodići voze od stare luke po ceni od 1 evra u jednom pravcu. Prvo isplovljavanje je u 9 a zadnje u 17 sati, tj. ide na pun sat a vraća se na pola sata. Kada stupite na ostrvo skrenite stazom u desno. Zbog poštovanja prema umrlim vojnicima nije uputno kupati se na ostrvu iako ima jedna manja, lepo uređena plaža gde uglavnom dolaze meštani na kupanje jer u gradu nema dobrih plaža u blizini. Ipak, ako treba suditi o naklonosti Krfljana, treba znati da ribari ne love u vodama između ostrva Vido i kopnenog dela grčke iako se zna da su tela mrtvih vojnika spuštana na otvoreno more u širem regionu. Druga pojedinost u vezi odnosa Grka prema istoriji je ta da nisu dozvolili da se na ostrvu izgradi veliki hotel pa ma koliko da je hotelijer hteo da plati opštini i državi. Na kraju, još jedan detalj, 30km južno od grada je seoce Agios Mateos u kome je crkva i spomenik Janisu Janupisu koji je ustupio svoje imanje kako bi se na njemu umrli srpski vojnici sahranili.

Velika ostrvska tura

Krf, GrčkaOvo je izuzetno raznovrstan i uzbudljiv izlet, kao što je i samo ostrvo. Od neolitskog doba preko vladavine Rimljana, Mlečana, Feačana, Engleza i Francuza, upoznaćete se sa bogatom istorijom ovog ostrva. Predivnu palatu Ahilion, inače rezidenciju Austrougarske carice Elizabete Bavarske-Sisi, obići ćete tokom ovog izleta. Ukoliko sami obilazite palatu treba da znate da je ulaznica 6 eur. Poseban utisak ovog zdanja sa nesvakidašnom istorijom, upotpuniće i veliki broj skulptura koje su izradili najpoznatiji Bečki skulptori, kao i vrt najrazličitijih biljaka. Put dalje vodi od Ahiliona, preko slikovitog mesta Perama, dok će tokom tog puta iza nas ostati, panorame poluostrva Kanoni, jezera Hrisade, Mišijeg ostrva, Vlaherne i aerodroma. Do predivnog mesta Paleokastrice na zapadnoj obali, vodi nas put maslina i mitologije. Na vrhu stene obićićemo Manastir Presvete Bogorodice kao i muzej koji se nalazi u njegovom sklopu. Nakon posete manastiru predlažemo vam osveženje, kupanje u tirkiznoj i besprekornoj čistoj, ali i hladnoj vodi. Zatim sledi nastavak našeg izleta i put ka živopisnim selima Makrades i Lakones. Dok budete ispijali kafu u nekoj od lokalnih kafeterija, uživaćete u predivnom pogledu. Naravno da je za sve vas omogućeno i slobodno vreme za kupovinu meda, maslinovog ulja i kumkvata, inače tradicionalnih krfskih proizvoda. Veliku ostrvsku turu preporučujemo odraslima, jer deci može biti neinteresantna, ali i naporna. Cena izleta je oko 30 eur.

Krstarenje istočnom obalom

Ipsos Krf GrčkaOd Dasije preko Ipsosa, zaplovićete istočnom obalom ostrva Krf. Ovo je sjajna prilika da posetite plaže do kojih ne možete doći putem kopna. Hladnim pićem kao i ukusno pripremljenim roštiljem, poslužiće vas niko drugi do kapetan. Dan će brzo proći i zato predlažemo da sa vašom porodicom što duže uživate tokom kupanja u savršeno čistom moru. Izlet je veoma pogodan i za porodice sa decom različitog uzrasta. Cena izleta je oko 25 eur.

Krstarenje-Paxos/Antipaxox

Paksos, PaxosOvaj izlet vam nudi sjajnu priliku da posetite nedirnute oaze turizma, Paxos i Antipaxox prave bisere Jonskog mora. Beli pesak i tirkizno more, ostaviće fenomenalan utisak ovog tihog, malog, mističnog i nenaseljenog mesta. Od Antipaxosa do Paxosa videćete korale raznih boja i nestvarne plave pećine. Smatramo da je reč Raj dovoljna, da opiše lepotu prizora u kojima ćete uživati. Ovaj izlet možemo preporučiti porodicama sa decom i tinejdžerima i verujemo da ćete u ovom izletu svi zajedno uživati i poneti sjajne utiske. Cena izleta je oko 25 eur.

Krstarenje-Paxos/Parga

Parga, GrčkaPredlažemo vam da krenete na zanimljiv izlet i prošetate spletom vijugavih i izuzetno uskih uličica. Poseban doživljaj za sve vas biće fantastičan pogled sa Ali Pašine tvrđave. Prošetaćete gradićem kao iz bajke, koji se zove Gaios i prošetati plažama koje su pokrivene šljunkom. Ako ste turista koji voli šoping, kupovina proizvoda od srebra, ali i drugih grčkih proizvoda, sigurno će vam podići adrenalin. I ovaj izlet je prikladan za celu porodicu i zato uživajte. Cena izleta je oko 25 eur.

AquaLand

aqualand KrfPrava zabava za sve uzraste nalazi se u predivnom akva parku AquaLand. Ovaj zabavni park ima za svakog ponešto i to od velikog broja tobogana, preko veštačkih talasa pa sve do lenje reke. Ovaj vodeni park će naročito mlađoj populaciji biti atraktivan, a odrasle osobe će vratiti u dane detinjastva i bezbrižnosti. Ovaj izlet je odličan izbor sa porodice sa decom. Cena ovog izleta je oko 30 eur. Ukoliko ste rentirali skuter ili automobil i sami obilazite ostrvo, cena ulaznice je oko 25 eur, za decu 5-12 godina 20 eur, a za decu 0-5 godina se ne plaća ulaz. Ovo su cene za celodnevnu kartu. Poludnevna ulaznica od 15 do 18 časova je 20 eur za odrasle i 15 eur za decu. Radno vreme Aqualanda je od 10 do 18 časova i otvoren je od maja do oktobra.

Na Krfu možete posetiti veliki broj taverni i restorana i to od skupih italijanskih restorana do lokalnih taverni sa izuzetno povoljnim cenama. Najveći deo restorana se nalazi u turističkim mestima Agios Gordis, Guvija, Acharavi, Sidari i Dasija, ali ih ima i u planinskim mestima. Zbog Mletačkog uticaja, kuhinja na ostvru Krf se razlikuje od poznate Grčke kuhinje.

Veče na Krfu je izuzetno mirno, iako veliki broj ljudi sedi i ćaska u lokalnim poslastičarnicama i kafićima. Pojedine plaže za mlade, imaju organizovane žurke tokom celog dana, a na izlasku iz grada, postoji ulica sa velikim brojem diskoteka. Tokom letnje sezone, često se organizuju koncerti ispod tvrđave na kojima učestvuju najpoznatije muzičke zvezde iz Grčke.

Na Krfu postoji veliki broj plaža i mnoge od njih imaju plavu zastavicu. Na severu su najpoznatije duge peščane plaže u Sidari i Aharavi. Peščane plaže mogu se naći i na jugozapadu ostrva: Glyfada, Yaliskari, Ag.Stefanos, Ag. Giordis. U mestima Kassiopi, Nissaka, Barbati na istočnoj obali, ima puno manjih šljunkovitih plaža, dok su u mestima Ipssos i Dassia plaže dugačke i šljunkovite.