KefalonijaNajveće ostrvo Jonskog arhipelaga je Kefalonija (Cephalonia). Postoji legenda da je ostrvo dobilo ime po atičkom heroju Kefalosu, dok se u drugoj navodi, da je ostrvo dobilo ime „Ostrvo sa glavom“ na osnovu izgleda (grčki „Kefalos“-Glava).

Glavni grad Kefalonije je Argostoli, koga smatraju jednim od najlepših provincijskih gradova u Grčkoj. Ostrvo ima i svoj aerodrom, koji se nalazi na samo 7 kilometara od glavnog grada. Kefalonija je odlično povezana trajektnim linijama sa ostalim Jonskim ostrvima. Sve ove informacije ukazuju, da je sve podređeno turisti, kao i da mu je omogućen brz i jednostavan dolazak na ostrvo.

Kefalonija ima nekoliko fenomena po kojima je jedinstvena u svetu. Jedan od fenomena je usek na obali kroz koji protiče voda, koja kasnije ponire u zemlju i ponovo izlazi u zaliv Sami. Veliki broj istraživača je pokušao istražiti ovaj fenomen, ali bezuspešno.

Agios Gerasimos pećina (Aghios Gerasimos cave)-U ovoj pećini je 5 godina živeo strogi asketski život Agios Gerasimos, svetitelj i zaštitnik ostrva. Pored ulaza u pećinu je izgrađena mala crkva i posvećena za uspomenu na Agiosa Gerasimosa.
Agios Gerasimos manastir (Aghios Gerasimos monastery)-U svoje planove za obilazak ostrva Kefalonija, obavezno uvrstite i posetu manastiru Agios Gerasimos. Nakon 5 godina života, ovaj svetitelj odlazi u u dolinu Omala, gde obnavlja manastir Panagia. Kasnije ovaj manastir nazvaju po njemu i svakog 16. avgusta na dan ovog sveca, održava se najznačajniji verski festival na ostrvu Kefalonia.

KefalonijaŠto se lokalnih gastronomskih specijaliteta tiče, predlažemo vam da obavezno probate Kefalonsku pitu sa krompirom, pitu od artičoke, pitu od sira kao i zelenu pitu. Ostrvo je inače poznato po svom sosu od belog luka, ali i piti pod nazivom Aliada, koja je spremljena od spanaća. Feta sir pripremljena sa belim lukom, kao i specijalitet od punjenog paradajza, poznati su specijaliteti kuhinje sa Kefalonije. Nakon specijaliteta neobičnih ukusa koje ste probali, najviše će vam uz lokalni ambijent, prijati čaša kvalitetnog Robola (Robolla) vina.

Danas je Kefalonija najluksuznije letovalište na Jonskom moru. U turističkim oazama je smešten veliki broj eltinih vila i hotela, a sve je veći broj izleta, koji su organizovani za turiste iz inostranstva. Tokom organizovanih izleta, predlažemo vam da posetite tradicionalna Grčka sela, riblje taverne i prelepe vinske podrume. Kada se umorite od šetnji, pića i tradicionalnih Grčkih jela, najbolje je da nakon svih tih aktivnosti, odete do plaža i okupate se u besprekorno čistom Jonskom moru.

Kefalonija se može pohvaliti sa velim brojem prelepih plaža, kojima turisti jednostavno ne mogu odoleti.
KefalonijaPlaža Mirtos je najlepša plaža na ostrvu i jedna od najlepših u celoj Evropi. Zaista skoro nestvarno deluje pogled sa planine koja je okružuje, na samu plažu. Zauvek će vaša srca osvojiti snežno beli pesak koji je pomešan sa kamenčićima i tirkiznomodro more, koje kada su talasi pravi penu.
Pećina Drongarati-Za sve one koji žele povećati nivo adrenalina u organizmu, predlažemo da obavezno posete čuvenu pećinu Drongarati, jednu od najatraktivnijih Grčkih podzemnih pećina.
Antisami-Ovo je predivna izuzetno dugačka plaža, okružena bujnom vegetacijom, a na kojoj se nalazi šljunak.

KefalonijaMelisani (Melissani) je jednostavno fascinantno jezero ili pećina, nazovite kako god vam odgovara, ali ovo čudesno mesto na zemlji, morate svakako posetiti. Znamo da ćete Melisani sigurno fotografisati, ali teško ćete rečima moći opisati, ono što ćete uživo videti i osetiti.
Skala-Mesto Skala krije u svom okrilju mnogobrojne intimne plaže za sve one, koji žele sačuvati svoju intimu i uživati u prirodnim lepotama okruženja. Zanimljivo je da su upravo ove prelepe plaže utočište, kod turista izuzetno popularnih kornjača pod nazivom Kareta-Kareta (Carreta-Carreta). Ove kornjače su inače prava atrakcija ovog dela Grčke.
Lasi (Lassi)-Na ovom poluostrvu inače izuzetno živopisnom pa i omiljenom, nalaze se zlatnožute plaže: Makris Yialos (Duga plaža), Platis Yialos (Široka plaža), Gradakia i još nekoliko izuzetno lepih plaža sa besprekorno čistim morem tirkizne boje. Na ovim plažama je organizovan veliki broj sportskih dešavanja i aktivnosti, a kada se umorite, predlažemo vam da se okupate i nakon toga zauzmete svoje mesto u hladovini ispod zelenila. U večernjim satima se spremite za spektakularne zalaske sunca.
Antisamos-Neponovljiv doživljaj je posetiti je i uživati u prirodnim lepotama ove plaže. Iznad plaže ima puno zelenila, a tirkizna boja mora i beli pesak na plaži, ostaviće na vas fantastičan utisak.
Ksi-Plaža Ski se nalazi južno od Fiskarda na južnom delu poluostrva Paliki. Pesak na ovoj plaži sadrži puno gline, što znači da ovaj pesak pozitivno utiče na zdravlje kože. Ulazak u more je postepen, što naročito odgovara porodicama sa malom decom. Zanimljivo je da je pesak na ovoj plaži, neobično zlatno-narandžaste boje.
Lourdas-Plaža Lourdas se nalazi u blizini Skale, a u samom selu je smešten veliki broj barova, restorana i taverni sa živom muzikom. Selo ima mali ali atraktivan trg, obeležje je tradicionalnog Grčkog sela i izuzetno je zanimljivo za turiste.

Najživlji noćni život vodi se u Skali. Iz elegantnih barova i noćnih klubova, čuju se zvuci muzike, što znači da se odmah možete priključiti dobroj zabavi. Smatra se velikim izazovom da na ovom ostrvu iznajmite auto i obiđete mnoge prelepe plaže, koje izgledaju pusto i kao da ih niko pre vas nije posetio.

Najam automobila je 25 eura po danu za 7-10 dana u paketu ili 40 eura po danu, ako vam tako odgovara. Najam čamaca sa motorom je od 40-70 eura po danu. Najam skutera se ne preporučuje na ovom ostrvu, zbog izuzetno velikih uspona, koje ovi dvotočkaši ne bi mogli da savladaju.

Spektakularna priroda Kefalinije, bila je inspiracija i motiv za snimanje čuvenog filma Mandolina Kapetana Korelija (Captain Corelli’s Mandolin) sa Nikolas Kejdžom (Nikolas Cage) u glavnoj ulozi, baš na ovom ostrvu.