U blizini Jonske obale, plovio je i čuveni Odisej. Talasi Jonskog mora na istoku zapljuskuju Grčku, a na zapadnoj Italiju. Obala Jonskog mora krije u severnom delu, još mnogo predivnih neistraženih mesta. Za turiste koje su istraživači i željni dodatnog podizanja adrenalina u organizmu, poseta ovim neistraženim lepotama, bio bi pravi avanturistički doživljaj.

Jonsko more inače prelepi rukavac između Jadranskog i Sredozemnog mora, mesto je o kome je ispričano puno legendi. Talasi na ovoj obali zapljuskuju peščane plaže i ovo je veliki razlog zašto turisti ovde dolaze na letovanje. Evo i naziva nekoliko mesta koje na obali Jonskog mora obavezno morate posetiti: Perdika, Ligia, Ammoudia, Vrachos Beach, Sivota, Parga, Kanali i Karavostasi.

PerdikaPerdika-U maloj uvali predivnog ribarskog sela, smešten je gradić Perdika na samo 12 kilometara od Sivote, a na kraju gradića je smeštena prelepa crkva Agios Sozon. Ovo mesto je izuzetno posećeno za vreme vikenda, kada ima izuzetno puno turista. Iznad luke je smešten veliki broj tradicionalnih ribljih taverni, koje su na neki način i zaštitni znak ovog ribarskog gradića. Meštani tvrde da je Perdika idealno mesto za za uživanje u ribljim gastronomskim specijalitetima. Iako je u suštini malo mesto, domaćini svojim gostima garantuju odličan provod i opuštanje. Preporučujemo vam obilazak muzeja narodne umetnosti, vodenice, stari kameni most i prelep park koji ukrašavaju vodopadi. Preporučujemo vam tradicionalni Grčki ručak sa lokalnim, ali i drugim svetskim gastronomskim specijalitetima. Jelo obavezno morate zaliti odličnim vinom lokalnih vinarija. Tokom šetnje preporuka je da posetite i kafiće u kojima možete popiti kafu i kvalitetno vino. Za sve zaljubljenike u jahte, ovo je savršena destinacija. Na obali možete otići do male plaže na kojoj možete koristiti ležaljke. Za sve vas koji volite mirnije destinacije, Perdika je idealno mesto. Pokraj ovog mesta se nalazi malo mesto Ariljas, poznato po rimskom generalu. U predvečerje obavezno izdvojte malo vremena za šetnju obalom, jer vas čekaju romantični zalasci sunca.
PrevezaPreveza-Grad je sagrađen u sličnom stilu, koji imaju sve Grčke luke. Preveza je ujedno i najveća luka u ovom delu ove prijateljske zemlje. Nalazi se na teritoriji severnog Epira, a ima bogatu istorijsku prošlost koja datira još iz 290 godine pre Nove ere. Od Soluna se svojim automobilom do ovog mesta možete dovesti za 4 sata. Preveza je u novije vreme postala moderno turističko mesto, a poseduje komercijalnu luku i marinu. More je izuzetno čisto i toplo čak do kasnih jesenjih dana. Mesto krase pitoreksna sela, predivne duge peščane plaže, arheološki lokaliteti i naravno brojni maslinjaci. Mesto je inače izuzetno mirno, a karakteriše ga veliki broj okrečenih vikendica. Voda je inače savršeno čista, mada ne previše topla. Zbog svetlog kamenja na dnu mora i zato što je okružena borovom šumom, voda je smaragdno zelene boje. Neke od plaža su divlje, a pojedine su uređene i to poput plaže Ligia i Vrachos. Prelepa plaža sa uvalom u steni i okružena borovom šumom je plaža Alonaki. Na obalama ove plaže je sitan šljunak, a kada načinite nekoliko koraka u more, odmah nailazi dubina sa kamenjem. Informacija važna za porodice sa malom decom i da plaža Alonaki ima visoke stene, okružuju je šumice, a to znači da ova plaža ima prirodan hlad. Posebnu draž ovoj plaži daje malo ostrvce koje se nalazi na sredini uvale. Preveza i njena okolina je idealna za letovanje, jer se u njenoj blizini nalazi Lefkada od koje se stiže za oko pola sata. Napomenimo da se ovaj grad smatra najpovoljnijim što se vanpansionskih cena tiče.
PargaParga-U blizini ušća reke Aheron između gradova Preveza i Igumenica, nalazi se grad Parga. Ovo mesto je proglašeno najzanimljivijom turističkom destinacijom u Evropi, prvenstveno zahvaljujući specifičnoj arhitekturi i svojoj lepoti. Ovo zanimljivo letovalište se nalazi na kopnenom delu Jonske rivijere i na svoj način je posebno jedinstveno. Interesantna je informacija je da je u antičko vreme, ovo mesto zvano Ipargos. Zbog plavetnila Jonskog mora i zelenog planinskog venca sa vrhom Tzoumerka, nazivaju je i „Nevestom od epira“. Neobična je odluka grada da se stare kuće u jezgru grada mogu krečiti samo u žutu i crvenu boju, što mestu Parge daje poseban kolorit. Meštani su nekada davno proizvodili maslinovo ulje, tako da su u mestu sačuvane stare vetrenjače i male kapele. Mesto je izgrađeno u prirodnom amfiteatru na padini, koji se pruža ka dubokom zalivu sa ostenjacima i ostrvcima koji izviruju iz mora.
sivotaSivota-Sivota je izuzetno lep gradić smešten u zalivu sa arhipelagom, koji čini nekoliko manjih ostrva. Nekada je to bilo ribarsko mesto, međutim sada je izraslo u moderno letovalište. Arhipelag je je prošaran bujnom vegetacijom, a prelepe peščane plaže zapljuskuje tirkizno more. Sivota je amfiteatralno smešteno na brežuljke i zatim se spušta ka glavnoj promenadii luci sa ribarskim brodovima i jatama. Uz samu obalu je smešteno lepo šetalište, koje okružuje marinu za jahte i luku. Garancija uživanja i odlične klime su kombinacija maslinjaka, toplog mora, borovih šuma te planina smeštenih u zaleđu. Osim što se možete okupati u kristalno čistom moru na poznatim plažama, možete sebi dopustiti i istraživanje velikog broja prelepih, ali skrivenih plaža. Ovo zaniumljivo mesto okružuje nekoliko plaža: Karvouno, Zeri, Zavia, Galikos Monos, Mikri Amos, Agia Paraskevi, Megali Amos. Mada se jednom od najlepših smatra predivna plaža Bella Vraka, koja je neobičnim peščanim sprudom povezana sa obližnjim malim ostrvom. U luci možete iznajmiti luksuzno jedrilicu ili motorni čamac i to bez potrebe da imate dozvolu što je naravno sve u službi zadovoljnog turiste. U blizini Sivote se nalazi prelepa dva kilometra duga plaža Karovostasi. I da za vašu informaciju izdvojimo 12 najlepših plaža u Sivoti: Pisina, Zeri, Galikos Molos (Galikos Mollos), Zavia, Bela Vraka (Bella Vraka), Mikri Amos (Mikri Ammos), Mega Amos (Mega Ammos), Karvouno, Mega Drafi, Agia Paraskevi (Aghia Paraskevi), Dei i Karavostasi.
Amoudia (Ammoudia)-Ovo letovalište nije toliko poznato našim turistima i evo prave prilike, ako ste željni promene i želite isprobati neku drugu turističku destinaciju. Mesto ima veliku peščanu plažu, koja je verovatno za mnoge i najlepša na obali Jonskog mora. Mitska reka Aheron se nakon 20 kilometara svog toka spektakularno uliva u more. Po Grčkoj mitologiji se smatra da je izvor reke ujedno i ulaz u podzemni svet boga Hada. Pored reke Aheron se nalazi šetalište na kome ima veliki broj ribljih taverni, koje gostima nude razne gastronomske specijalitete pripremljene od tek ulovljene ribe. Ribe ima u velikim količinama zbog ušća reke gde se meša slana morska i slatka rečna voda. Planine u pozadini kao i maslinjaci ovom mestu daju poseban šarm. Mnogu turisti kažu da su domaćini neverovatno ljubazni prema svojim gostima. Plaža Amoudia (Ammoudia) je polukružnog oblika, peščana i svojom uvalom potpuno zaklonjena od vetra, a to znači i talasa. Ulazak u potpuno prozirno more je postepen i ova informacija najviše odgovara porodicama sa malom decom. Na plaži ima barova koji nude osveženje, tu je i jedan kamp, mada ima i neuređenih delova plaže. U mestu ima nekoliko restorana, taverni i prodavnica, kao i malo šetalište uz adu reke Neron. Nedaleko od plaže u more se uliva reka Neron, tako da je temperatura mora u tom delu nešto niža.
LigiaLigia-Mesto Ligia je smešteno pored izuzetno duge peščane plaže, a boja mora je tirkzno plava. Smešteno je na pola puta između Preveze i Parge i do ovog letovališta se stiže novim autoputem izuzetno brzo od same Grčke granice i to za samo 3,5 sata. Za sve one koji žele miran i apsolutno bezbrižan odmor za svoju porodicu, preporučujemo mesto Ligia kao krajnju destinaciju. Mesto je poznato po toplom moru, maslinjacima, ali i šumama i planinama u pozadini, koje garantuju izuzetno prijatnu klimu. Blizu ovog mesta se nalaze i plaže Ammoudia i Vahos (Vachos), a u blizini su i mesta Lefkada, Parge i Preveze. Sve plaže u ovom mestu su kompletno opremljene svim potrebnim sadržajima za potrebe turista. Blizina ovih mesta i plaža, daje velike mogućnosti organizovanja mnogih izleta.
VrachosVrahos plaža (Vrachos beach)-Vrahos nije toliko popularan i poznat kod turista iz Srbije, a smešten je u oblasti Epir na pola puta između mesta Preveze i Parge. Za sve one, koji žele što pre i uz kraću vožnju doći do svog odredišta gde će letovati, ova destinacija se nalazi na samo 3,5 sata vožnje novim autoputem od Grčke granice. Ovde je klima izuzetno prijatna zbog bujne vegatcije koja okružuje mesto. Plaža je peščana, prelepa i dugačka čak 2 kilometra. Odmah pokraj plaže i samog mesta smešten je veliki broj klubova i kafića, restorana i izuzetno kvalitetnih ribljih taverni. Letovalište je poznato kod Grčkih i Italijanskih turista i oni ga smatraju i najlepšim u celoj oblasti Epir. Na obali je predivna peščana plaža sa peskom zlatne boje, a more je prozirno tirkizno plave boje. Plaža je kompletno opremljena svim potrebnim turističkim i sportskim sadržajima. Plaža je izuzetno dugačka i za one goste koji ne vole gužvu, predlažemo malo istraživanje delova neuređene plaže gde su i gužve naravno manje. U blizini plaže je i najveća ponuda smeštajnih kapaciteta i to od povoljnih apartmana do hotela koji nude luksuzni smeštaj. Kada se siđe na plažu, može se primetiti da postoji samo jedna ulica, koja se proteže od početka mesta i ide duž mora sve do kraja mesta i izlaznog puta. Sa jedne strane su smešteni kafići, restorani, taverne, vile i hoteli, a sa druge duž 3 kilometra dugačke plaže, ima veliki broj barova.
Kanali-Ovo predivno mesto smatraju „neotkrivenim blagom“ Jonske rivijere. Kanali se nalaze na 15 kilometara od Preveze i aerodroma Aktio. Pozicija ovog letovališta ga čini savršenim mestom za godišnji odmor. Smatraju ga i polaznim mestom za krstarenje Jonskom obalom, jer na taj način, turisti se mogu upoznati sa bogatom istorijom i kulturom ove regije. Kanali se nalaze na severozapadu Grčke, a imaju predivnu peščano-šljunkovitu plažu. U blizini ovog turističkog mesta je smešten i veliki broj izuzetno lepih plaža.
karavostasiKaravostasi plaža (Karavostasi beach)-Plaža Karavostasi je široka 80 metara, a dugačka oko 700 metara. Plaža je okružena brdima, a to znači da je zaštićena od vetra. Plaža nije pod zelenilom, ali zelenila ima iza plaže u maslinjacima. Ova plaža se nalazi na samo 10 kilometara južno od Sivote , a udaljena je od Soluna 320 kilometara. Od toga je 290 kilometara novi auto put sa tri trake, tako da se ova udaljenost prelazi za samo 2,5 sata. Plaža nema sadržaje na koje su turisti iz Srbije navikli, tako da nema prodavnice, banke, apoteke ili doktora. Najbliži grad plaži Karavostasi je Perdika koja je udaljena na samo 5 kilometara. Na plaži ima nekoliko barova kao i jedan riblji restoran. Na ovoj plaži možete doživeti i jedan od najlepših zalazaka sunca na Jonskoj obali.

Evo i nekih cena koje vas očekuju na Jonskoj obali: giros je oko 1,5 eura, pivo od 1,8 do 2 eura, kokteli su oko 5 eura, a organizovana krstarenja su od 15 pa do 50 eura po jednoj osobi.

Što se rent-a-car usluga tiče, napominjemo da obavezno morate poneti vozačku dozvolu, ako želite iznajmiti auto ili motor jače kubikaže. Cene najma automobila su skoro identične onima iz okolnih letovališta, što znači od 30-tak eura na više.