Ako ste u stalnoj potrazi za lepotom, romantikom i avanturom, dobrodošli na ostrvo Hios (Chios). Možemo reći sasvim sigurno, da je ovo ostrvo potpuno drugačije od ostalih grčkih ostrva. Hios ima srednjovekovne gradiće, odlične puteve na kojima ne saobraća puno automobila i planine neobičnog izgleda. Malo je poznato da je na ovom ostrvu rođen Homer.

Verovatno ćete ostati zatečeni, kada budete videli kako meštani ovog ostrva i dalje koriste javne govornice kako bi telefonirali. Ako se nađete u kafiću u trenutku kada je meštanin svratio na piće posle kupljenih mandarina na pijaci, nemojte se iznenaditi kada iste te mandarine, odluči da podeli sa vama. Uz puteve su postavljena automobilska sedišta sa željom da se putnici u prolazu malo odmore. Ako niste kod svoje kuće u svom mestu navikli na ovakve detalje, kada dođete na ostrvo Hios, samo se opustite i uživajte, jer o vama brinu izuzetno brižni meštani ovog simpatičnog ostrva.

Hios pripada istočno egejskim ostrvima, od Turske je udaljeno samo 7 kilometara i peto je po veličini ostrvo u Grčkoj. Glavni grad ostrva se zove Hios ili „Hora“, a u njemu živi polovina od ukupnog broja stanovnika. Hios je poznat po Mastihi, biljci koja uspeva samo na jugu ovog ostrva. Ovo ostrvo karakteriše specifična arhitektura, jer su na zidovima kuća postavljeni ornamenti, kojih nema više nigde u Grčkoj. Ovi geometrijsko nepravilni ornamenti, imaju svoj stil koga nazivaju Hista (Xysta). Svaki je oslikan slobodnom rukom i ne postoje dva ista.

Putevi na ovom ostrvu su izuzetno dobri, a zanimljivo je da nema velikog saobraćaja. Zbog toga možete uživati u laganoj vožnji i uživati u prirodnim lepotama. „Omiros“ aerodrom ovog ostrva je u blizini Male Azije i udaljen samo 3 kilometra od glavnog grada.

Predstavljamo vam gradove ostrva Hios, koje obavezno trebate posetiti:
Hios (Chios)-Grad Hios je izvorno antičko naselje, sagrađeno u 16. veku na severnoj strani prirodne luke. Meštani ostrvske gradove najčešće jednostavno zovu Chora (u prevodu: grad) ili Kastro (tvrđava). Ovaj grad je tipično Kikladsko mesto, jedno od najlepših mesta na ostrvu. U gradu možete posetiti brojne istorijske znamenitosti, poput vizantijskog i arheološkog muzeja kao i poznatu džamiju Maleka Paše (Maleka Pashe) sa bunarom od mermera. Nije poznat kao turistička destinacija i nedovoljno je popularizovan ni otkriven od strane turističkih radnika i samih turista.
Karfas-Ovo je mali gradić ostrva Hios, udaljen od aerodroma samo 3 kilometra, a od glavnog grada 7 kilometra. Karfas je izuzetno popularna destinacija ovog ostrva kod mnogih turista. Poznat je po klubovima, studijima, rezidencijama, restoranima i tavernama, a pre svega po kosmopolitskim plažama. Svojim gostima osim svakodnevnih aktivnosti na plažama, nudi izuzetno bogat noćni provod. Jul i avgust su letnji meseci, kada ima najviše turista te je dobro na vreme rezervisati svoj aranžman.
Ormos-Ovaj grad je drugi po veličini, posle glavnog grada ovog ostrva. Ujedno je ovo i prirodna luka, smeštena u istoimenom zalivu.
Pirgi (Pyrgi)-Pirgi je izuzetno jedinstveno selo po tome što samo ovde raste drvo Mastic (Pistacia lentiscus). Drvo proizvodi specifičnu smolu, koja je mnoge meštane, počevši još od 14. veka, učinila bogatim. Mestašce je izgrađeno u obliku tvrđave, jer je u prošlosti često bilo izloženo napadima gusara. Meštani tvrde da je Kristofor Kolumbo rođen u ovom selu, a ne u Đenovi i mnoge istoričare su u to i ubedili. Skoro sve fasade ovog sela su ukrašene belo-crnim muralima geometrijskog oblika. Zanimljivo je da ovi neobični murali ukrašavaju gotovo sve fasade crkvi, kuća, prodavnica, banaka i drugih institucija. Pirgi ima građevine još iz 13. veka, ali je jedno od retkih mesta u Grčkoj, koje izgleda onako, kako je izgledalo i na početku njegovog nastanka. Smatramo da su vam ove zanimljive informacije, dovoljna inspiracija da posetite ovo zaista neobično selo.
Vrontados-Ovo je mali primorski grad smešten na istočnom delu ostrva i glavni grad opštine Omiroupoli. Ima izuzetno izraženu tradiciju trgovačkog pomorstva i često je dom bogatih Grčkih vlasnika brodova. Vrontados je poznat po svojoj jedinstvenoj proslavi Vaskrsa, poznatoj kao Rouketopolemos (u prevodu: raketni rat). Na neki način se smatra i predgrađem glavnog grada Hiosa. Prema jednoj legendi, Kristofer Kolumbo je pre svog putovanja i otkrića Amerike, došao u Vrontados kako bi proučio nautičke karte i saznao važne informacije o vrondadskim mornarima, koji su trebali da mu pomognu tokom istorijskog putovanja.
Kardamila (Kardamyila)-Ovo selo je i bivša opština Hiosa, a poznato je po tome, što je ovo često i mesto gde žive Grčki brodovlasnici. Nalazi se u severoistočnom delu ostrva na obali malog zaliva. Kada je vidljivost dobra iz ovog mesta se jasno može videti poznato ostrvo Lezbos.
Volisos (Volissos)-Ovo je ujedno i najveće selo na severozapadnom delu ostrva. Ima luku naziva Limia, koja povezuje ostrvo sa ostrvom Psara. U ovom mestu tvrde kako postoji mogućnost da je poznati Homer rođen baš ovde. Čuveni istoričar Herodot u jednom od njegovih dela je objavio da je Homer svoje čudne epike napisao baš u ovom selu. Selo je izgrađeno na brdu u amfitetralnom stilu, a na brdu je izgrađen dvorac još u srednjem veku. Dvorac ima trapezni oblik, a poseduje čest kružnih kula.
Agia Ermioni-Malo obalno selo ostrva Hios je udaljeno 3 kilometra od Karfasa i 11 kilometara od glavnog grada, a od obale Turske je udaljeno samo 6,5 kilometara. Mesto Agia Ermioni je dobilo naziv po istoimenoj crkvi, koja je izgrađena još 1754. godine.

Evo nekoliko poznatih plaža ostrva Hios, koje smo odabrali za vas:
Manganari-Ova plaža je udaljena 23 kilometra od luke Ormos. Sastavljena je od 5 plaža, more je smaragdno zeleno, izuzetno plitko, a na plaži je pesak i šljunak.
Kalamos-Plaža Kalamos je smeštena u prolazu ka istoimenom manastiru na istočnoj strani obale. Ovo je jedna od plaža na kojima možete biti čak i jedini posetilac.
Koumbara-Predivna plaža duga 300 metara na kojima je dostupan veliki broj privatnih smeštaja, kao i taverni. Plaža je peščana, a udaljena je laganom šetnjom 30-tak minuta od luke Ormos.
Papa-Do ove plaže možete doći samo brodom. Ova šarmantna peščana plaža je smeštena u idiličnoj uvali.
Milopotas-Na samo nekoliko kilometara od glavnog grada Hiosa, smeštena je ova peščana plaža. Duga je čak nekoliko kilometara, a duž plaže su smešteni kafići, barovi i restorani. Dobra je ponuda iznajmljivanja ležaljki, suncobrana i opreme za morske sportove.
Psati (Pshati)-Plaža se nalazi na putu za Agios Todoti (Agios Thodoti). Ova božanstvena zelena dolina ima dve divlje plaže, gde uglavnom nema uobičajenih gužvi od strane turista.
Plakes-Plaža Plakes je smeštena odmah nakon Kalamos plaže. Ima mekani zlatni pesak, savršeno čisto more, izuzetno je lepa i apsolutno mirna, jer nema gužve.
Agia Teodoti (Agia Theodoti)-Zaliv Agia Teodoti ima prelepu plažu, koja poseduje kristalno čisto more i pesak zlatne boje. Do ove plaže možete doći asfaltnim putem iz doline Ormos ili od vetrenjačau Hori. U blizini plaže možete iznajmiti apartmane, a ako se želite okrepiti, lokalne taverne nude fenomenalne gastronomske specijalitete.
Ialos-Iako manje popularna od plaže Milopotas, turisti ovde rado svraćaju. Plaža ima izuzetno čisto more, fini sitni pesak i izuzetno je popularna kod mnogih turista.

-Na ovom ostrvu se mogu uvek organizovati jednodnevni izleti za turiste koji nisu zainteresovani za noćni život. Predlažemo vam da uživate u šetnji uzanim uličicama Hore i popnete se na vrh mesta Panagia Gremiotisa, odakle možete uživati u zaista fenomenalnom pogledu.
-Obavezno posetite ostatke mermernog venecijanskog dvorca iz 10. veka.
-Zaista je neponovljiv doživljaj, ako posetite vrh Hore i prelep amfitetatar. Put koji vas vodi od vetrenjača dovešće vas do Homerove grobnice.
-Na kraju puta se nalaze grobovi iz helenističkog vremena i pretpostavlja se da je tu u Homerov grob.
-Taksi brodovi su svakodnevno na raspolaganju turistima željnih jednodnevnih izleta. Gostima su takođe na raspolaganju i privatni autobusi i turistički vodiči.
-Hios (Chios) je poznat po odlično organizovanom noćnom životu. Ostrvo je u znaku poroka, tako da zbog toga diskoteke i barovi nose nazive: Vergine, Orgasmus i 69. Svake noći glavni grad postaje grad zabave i uske uličice su često zagušene brojnim izuzetno raspoloženim turistima. I ne morate brinuti što se muzičkog žanra tiče koje lokali puštaju, jer su zastupljeni brojni žanrovi, a to znači muzika po ukusu za sve.

Cene hrane i pića-Hios nije toliko skup, kao neka druga ostrva, ali su cene u suštini izuzetno pristojne. Giros možete kupiti za 2 eura, pivo otprilike isto košta, a parče pice je 1,5 euro. Limun košta oko 1 euro, a ako želite da se osvežite lubenicom, kilogram košta 0,80 centi.

Rent-A-Car-Cena najma bicikala, skutera i automobila je uglavnom slična cenama najma na ostalim ostrvima.