Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Sve o putovanju kolima za Grčku

Putovanje do Grčke kolima nikad nije bilo lakše. Kroz Srbiju svega 2 puta po 30 km više nije autoput (kroz Grdeličku klisuru i još jedan deo ka Makedonskoj granici). Kroz Makedoniju je veliki deo puta autoput, jedan značajan deo je put sa trakama samo za jedan pravac dok su kroz Grčku putevi sasvim solidni čak i tamo gde nije autoput. Od dokumenata vam treba samo za Makedoniju zeleni karton. Putarine u Makedoniji možete platiti u eurima (najbolje da pri prvom plaćanju promenite 10 eur a kusurom koji ćete tada dobiti plaćate ostale putarine 3 ukupno u dolasku ali i odlasku). Putarnu kroz Makeodniju možete platiti i kreditnom karticom (nije tačno što neki tvrde da ponekad aparati ne rade!), a kroz Grčku tek blizu Leptokarije vas čeka naplatna rampa sa 1,3 eur putarine (ovde ne primaju kreditne kartice!).

Vozačima preporučujemo da kreću na put vrlo rano ujutro kako bi izbegli gužve, ali nikako da se i kroz Grdeličku klisuru i Makedoniju putuje noću. Iz Novog Sada i Beograda najbolje je krenuti nešto posle ponoći ili ranom zorom. do Olimspke regije ili Halkidikija vas čeka sigurno 11 sati putovanja. Nemoje žuriti i pravite pauze.  Ima delova puta koji su problematični i gde treba biti oprezan sa vožnjom.

Preporučujemo da pogledate emisijsu SAT Plus i njihovu reportažu na putovanju do Olimspke regije.

SAT Plus reportaža na putovanju do Nea Vrasne, Stavrosa i Asprovalte.

Putovanja kolima u Grčku najčešće praktikuju porodice sa decom. Pogledajte našu ponudu letovanja u Grčkoj sa decom.

Na granici vas carinici uglavnom slabo pričaju engleski. Zato nije loše da  znate par grčkih reči:

Jasas – zdravo
Diavatirio – pasoš
Pu pate? – gde idete?
Ti ehete nadilosete? – Šta imate da prijavite?
Tipota – ništa
Efharisto – hvala
Milate elenika? – Govorite grčki?
Ohi – ne
Mono ligo – samo malo

Ako želite da naučite malo više fraza, posetite ovu našu stranicu.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.