Nesebar Bugarska

Bugarska – Nesebar (bug. Несебър), prethodno poznat kao Mesembrija (grčki: Μεσημβρια) a još pre toga kao Menebrija, je drevni grad na crnomorskoj obali Bugarske, u opštini Nesebar u Burgaskoj oblasti. U savremeno doba Nesebar je glavna turistička atrakcija u području s brojnim hotelima i velikom „Sunčanom plažom“ koje se nalazi odmah severno od Nesebara. Nesebar je u nekoliko prilika bio granica ugrožene imperije i zbog toga je grad s bogatom istorijom. Stari deo grada nalazi se na poluostrvu povezanom s obalom zemljouzom izgrađenim ljudskom rukom, i u njemu se nalaze dokazi osvajanja različitih civilizacija.

Sunčev Breg se nalazi na obali Crnog mora. Letovalište je na jugoistoku Bugarske, udaljeno 30 kilometara severno od Burgasa. Ujedno je i najmodernije letovalište na Crnom moru. Smešteno je u 8 kilometara dugom peščanom zalivu koji je orjentisan ka istoku. Severna strana Sunčevog brega se uzdiže ka obroncima Stare planine i graniči se sa mestom Sveti Vlas i u toj zoni su najluksuzniji hoteli za leto 2018. Sunčev breg, odnosno njegov južni deo, naslanja se na novi deo mesta Nesebar, a posle toga sledi poluostrvo na kome se nalazi stari grad Nesebar.

Zlatni Pjasci su najpoznatiji  po plažama zlatne boje, čistim morem i Nacionalnim Parkom Zlatni Pjasci. Oko samog mesta ima dosta šume i zelenila. Plaža je duga oko 3,5km i na odredjenim mestima čak do 100m široka. Temperatura tokom leta ide od 27-30oCdok je temperatura mora u od 25-28oC. Zbog svih ovih stvari Zlatni Pjasci su jedno od najpopularnijih destinacija i mesta na Crnom moru.
Varna je udaljena oko 20km od mesta. Zlatni Pjasci, su mesto za sve uzraste. Bilo da tražite neko opuštanje ili avanturistički odmor, Zlatni Pjasci imaju ono što vam treba i još mnogo toga. U Zlatnim Pjascima ima više od 30 teniskih terena, odbojkaških igrališta i košarkih terena, jahanje i kuglana za zabavu. A za sve one koji višt vole da uživaju pored vode, postoji aqua park i dosta vodenih sportova za rekreaciju. Pored odličnog noćnog života, Zlatni Pjasci, takođe ima mineralne izvore, za koje se tvrdi, da imaju lekovita svojstva.

Albena je najatraktivnije letovalište u Bugarskoj, koja je zatvoren turistički kompleks sa 40ak hotela kapaciteta 15.000 kreveta, u kojoj borave uglavnom strani turisti. Udaljena je od Varne 30km, sa kojom je povezana stalnom autobuskom linijom. Sa svojom peščanom plažom dugom 7 km, velikim brojem restorana, barova, klubova, dečijih parkova, igrališta nudi širok spektar animacije i sportskih aktivnosti i sve ostalo što je potrebno za ugodan boravak gostiju.