Banje Srbija Slovenija Mađarska

Kad kažemo banje prvo pomislimo na lečenje i oporavak uz pomoć lekovite vode. I pored toga sve više je banja koje se sve više okreću wellness i spa programima kako bi se relaksirali i okrepili posle napornih radnih dana. U Srbiji se proces privatizacije banja pomalo otegao pa zato još uvek imamo banja u kojima je primarna zdravstvena zaštita. U velikom broju njih država je ulagala ogromna sredstva za renoviranje i sređivanje tako da je i usluga u tim banjama u najpoznatijim banjama na vrlo pristojnom nivou, a ponegde čak i odličnom.

Banje u Mađarskoj i Sloveniji u našoj ponudi su više okrenute wellness i spa sadržajima. Za vas smo izabrali proverene i najbolje hotele.

Smeštaj u banjama Srbije

Wellness i spa u Sloveniji

Banje, wellness i spa u Mađarskoj

Banje u Srbiji

 

Preuzmite online brošuru.

Banje Srbije - mapa

Smatra se da Srbija leži na jezerima termomineralnih voda. Od preko 500 izvora mineralnih, termalnih i termomineralnih, za korišćenje je pripremljeno (kaptirano) 260 i na njima je formirano 40 banja, sa uslugama smeštaja i medicinskom uslugom. Specifičnost srpskih banja je u izuzetno razvijenom zdravstvenom segmentu (balneologija) obzirom da su u banjama stalno zaposleni brojni vrhunski stručnjaci i zdravstveni radnici. Tek u skorije vreme počinje da se razvija i wellness segment ponude. Po uslovima koje pružaju, u banjama se često pripremaju i brojne sportske ekipe. Balneologija u Srbiji ima dugu tradiciju (180 godina) koju su naši lekari učili od tada najpoznatijih balneologa Austrije i Nemačke. Potpuna posvecenost plemenitom poslu kojim se bave srpski balneolozi, uticala je na sporiji razvoj pratećeg sadržaja (kvalitet smeštajnih kapaciteta) što se poslednjih 10 godina ispravlja, izmedu ostalog, uspešnim uvodenjem wellness programa. Preko Udruženja banja Srbije, srpske banje su članovi Evropskog udruženja banja, sa sedištem u Briselu, od koga je na jednom od prethodnih Kongresa banja stiglo i retko priznanje – srpska balneologija je po uspešnosti na vrhu evropske balneologije.

Izvori mineralnih voda ne samo da su brojni već su i najraznovrsniji: neki izvori su bogati sumporom, drugi natrijumom, kalcijumom, karbonatnim i veoma sulfidnih elementima, topla i hladna voda, gejziri, …. Izvori mineralnih voda ne samo da su brojni, vec su i raznovrsni. Srpske banje jedna drugoj nisu konkurencija zbog velikog broja medicinskih indikacija koje uspešno tretiraju. Od indikacija se izdvajaju: zglobni i vanzglobni reumatizam, dijabetes, multipleskleroza, bolesti metabolizma (tiroidna zlezda), plućne bolesti, bolesti perifrenih krvnih sudova, gastro i kardio oboljenja i bolesti krvi (anemija). Pored banja koje su lekovite termalnim vodama, u Srbiji postoje i vazdušne banje.

Upravo zahvaljujući mineralnim svojstvima ovih voda, prema Evropskom udruženju banja – u odnosu na ostale zemlje u Evropi, Srbija se može pohvaliti da ima najrazvijeniju balenologiju (grana medicine koja ispituje blagotvorni uticaj prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam). Ova svojstva voda uspešno se primenjuju u prevenciji različitih oboljenja kao i u rehabilitaciji. Pored banja koje su lekovite termalnim vodama, u Srbiji postoje i vazdušne banje. Osim mineralnih voda, srpske banje odlikuje ocuvana zivotna sredina, prirodna hrana, mir i tišina, koji u kombinaciji sa velikim brojem sunčanih dana i umerenom klimom pozitivno utiču kako na psihu tako i na fizičke osobine čoveka.

Ove uslove prepoznali su i brojni sportisti koji dolaze na pripreme, jer većina banja raspolaže sportskim terenima, kako u zatvorenim dvoranama, tako i na otvorenim prostoru: tenis, mini-golf, vožnja biciklom, trčanje, plivanje, fudbal, odbojka, rukomet, košarka.

Privatizacijom banja, u mnogome se poboljšala oprema, uložilo se u renoviranja, kupovinu najsavremenije medicinske i druge opreme. Tako danas banje osim ponude u zdravstvenom turizmu bivaju sve ćešće posećene i od strane turista koji traze i wellness sadržaje ili koji posećuju Srbiju u potrazi za lepom prirodom, ruralnim predelima okruženim šumama, livadama, voćnjacima, manastirima i drugim brojnim kulturno istorijskim spomenicima.