Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Topola, Oplenac, kraljevska vinarija i pećina Risovača – Jednodnevni izlet u Šumadiju

Topola, Oplenac, kraljevska vinarija i pećina Risovača – Jednodnevni izlet u Šumadiju
Zakoračite u prošlost i upoznajte istoriju kraljevske porodice Karađorđević i prvog srpskog ustanka, otkrijte tajne kraljevskih vina, istražite pećinu, uživajte u šumadijskim specijalitetima.
Ovo je jedan od 5 naših najpopularnijih izleta u 2016!

OPIS TURE I AKTIVNOSTI :
Polazak iz Novog Sada u 07:00 h sa parkinga kod hotela Sajam (kod nekadašnjeg restorana Zlatna medalja), a iz Beograda u 08:30 h. Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije.tzv. Karađorđevom gradu, statcima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima. Odmah do muzeja nalazi se i stara crkva, Karađorđeva zadužbina i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.
Potom odlazimo do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađođević na vrhu Oplenca. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom.Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je lini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti donešene nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.
Nakon obilaska, odlazak do Kraljeve vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).
Nakon degustacije odlazimo da obićemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Potom odlazimo do etno krčme i vajata „Karađorđev vajat“ na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su ovde 2003. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sići ćemo do Marićevića jaruge, mestu gde je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka a zatim posetiti i muzej i ceo komplex spomen parka Orašac.
Povratak za Beograd i Novi Sad predveče.

CENA ARANŽMANA : 2820 rsd

DECA : 2.450 rsd

POLAZAK : Beograd/Belgrade, Novi Sad

JEZICI VODIČA: srpski i engleski

PREVOZ :

Doplata za polazak iz Novog Sada 850, 00 RSD

AKTIVNOSTI :

 • Poseta Topoli (Karađorđev grad i crkva zadužbina Karađorđa)
 • Poseta crkvi Svetog Đorđa na Oplencu
 • Obilazak kompleksa zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića
 • Degustacija vina u Kraljevoj vinariji
 • Obilazak pećine Risovača
 • Ručak u Karađorđevom vajatu
 • Marićevića jaruga i spomen kompleks Orašac

UKLJUČENO U CENU :

 • Transfer prema programu
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Organizacione troškove
 • Ulaznice za kompleks zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića
 • Degustacija vina u Kraljevoj vinariji
 • Ulaznica za pećinu Risovača
 • Ulaznica za muzej u Orašcu i poseta Marićevića jaruga

NIJE UKLJUČENO U CENU :

 • Piće tokom ručka
 • Ručak u Karađorđevom vajatu
 • Ostale troškove koji nisu predviđeni programom putovanja (individualne troškove)

NAPOMENA :

Prema Zakonu o turizmu iz 2019. godine organizator nije u obavezi da za jednodnevne izlete obezbedi zaštitu u pogledu garancije putovanja (u slučaju insolventnosti organizatora kao i u slučaju lošeg izvršenja usluga), ta se Garancija putovanja ne izdaje putnicima.

Link za rezervisanje će Vas odvesti na online rezervisanje preko sajta SerbianAdventures.com. Doplata za polazak iz Novog Sada 850 din. Polazak u 8:00 h sa parkinga kod hotela Sajam. Promotivna cena važi isključivo za uplate do 10 dana pre polaska na putovanje. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.

Pogledajte i druge najpopularnije jednodnevne izlete

Dvodnevni najpopularniji izleti