Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Sajam peglane kobasice sa posetom Nišu

 • Sajam peglane kobasice sa posetom Nišu
 • Sajam peglane kobasice sa posetom Nišu

Krenite sa nama na manifestaciju na kojoj ćemo isprobati jedinstveni pirotski specijalitet – peglanu kobacu a usput ćemo posetiti i boraviti u Nišu, jednom od najstarijih gradova na Balkanu.

I dan Novi Sad – Beograd – Niš

Polazak iz Novog Sada u 07h sa parkinga ispred hotela Sajam. Polazak iz Beograda u 08:30h. Putnici iz Beograda će naknadno biti obavešteni o mestu polaska.

Po dolasku u Niš sledi kratak obilazak grada sa vodičem. Slobodno vreme za ručak.  Nakon ručka nastavljamo sa obilascima znamenitosti grada. Prvo ćemo posetiti Narodni muzej u Nišu gde se mogu videti brojni eksponati koji svedoče o istoriji i kulturi samog grada od neolita pa sve do srednjeg veka. Posetiocima je dostupan veliki broj artefakata kao što su: vojne diplome, oružje, novac, nadgrobni spomenici, mermerne statue, nakit i mnogi drugi. Ovde se mogu videti i jedinstvena umetnička dela antičkih i vizantijskih skulptura kao što su Jupiter na tronu, portret cara Konstantina Velikog kao i portret vizantijske carice Eufemije. Posetićem i Ćele kulu koja predstavlja spomenik iz Prvog srpskog ustanka sagrađen od lobanja srpskih vojnika, predvođenih Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru koja se odigrala 1809. godine. Svrstana je u spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Takođe, sledi i obilazak koncentarcionog logora Crveni Krst. Nekadašnji logor danas je pretvoren u muzej koji svedoči o velikom stradanju našeg naroda tokom Drugog svetskog rata. U autentičnom prostoru videćemo prostorije u kojima su boravili logoraši, potresne poruke na zidovima ispisane pred smrt i mnoge druge predmete. Dolazak u hotel.  Nakon što se mestimo u hotel odlazimo do poznate vinarije Malča gde ćemo imati priliku obiđemo vinariju i da uz večeru uživamo u njihovi čuvenim vinima.  Povratak u hotel. Noćenje.

II dan Niš – Pirot – Beograd – Novi Sad

Nakon doručka nastavak putovanja prema Pirotu. U Pirotu posećujemo Muzej Ponišavlja koji je smešten u kući nekadašnjeg trgovca Hriste Jovanovića. Muzej je korišćen u svrhu snimanja serija Zona Zamfirova i Ivkova slava, reditelja Zdravka Šotre. Istaknuto mesto u postavci pripada ćilimarstvu. U prizemlju je pirotska grnčarija i predmeti metalnog i drvenog pokućstva. Sprat je opremljen nameštajem koji je pripadao uglednoj porodici Hristić kao i drugim pirotskim trgovačkim porodicama XIX veka. U vitrinama su izloženi delovi odeće i nakita.

Takođe, još jedna bitna znamenitost grada koju ćemo posetiti je i rekonstruisana tvrđava “Kale” koja je poznata pod nazivom Momčilov grad. Tvrđavu je podigao Vojvoda Momčilo za vreme vladavine kneza Lazara na ovim prostorima. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka. Posle dvočasovnog obilaska odlazimo na Sajam peglane kobasice koji se održava u Sportskoj dvorani “Kej”. Ovaj pirotski specijalitet se pravi od ovčijeg, kozijeg ili junećeg mesa, u koje se dodaje kombinacija začina, a potom se pegla i suši. Na Sajmu učestvuje oko 40 individualnih proizuvođača ovog proizvoda, kao i nekoliko renomiranih vinarija iz regiona i proizvođača mlečnih proizvoda, sira i kačkavalja iz pirotskog kraja. Peglana kobasica je zimski specijalitet koji ćete nabaviti samo ako Pirot posetite u zimskom periodu godine. Polazak za Beograd i Novi Sad oko 16h. Usputna pauza u Moravskim konacima. Dolazak u večernjim satima.

CENA: 6790 RSD

Aktivnosti:

 • Obilazak Narodnog muzeja u Nišu
 • Obilazak Ćele kule
 • Obilazak Koncentracionog logora Crveni krst
 • Poseta Sajmu peglane kobasice u Pirotu
 • Poseta Muzeju Ponišavlja
 • Poseta trđavi „Kale“

Jezici vodiča

srpski, engleski

Napomene za prevoz

Program se realizuje vozilima do 30 sedišta. Doplata za polazak iz Novog Sada 850 RSD. Za putnike koji polaze iz Batočine cena je 6190 RSD.

Napomena za smeštaj

Hotel 3* sa uslugom noćenje sa doručkom. Doplata za jednokrevetnu sobu 1500 RSD.

Uključeno u cenu

 • Prevoz prema program
 • Noćenje sa doručkom
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Ulaznica za Sajam peglane kobasice 200 RSD
 • Troškovi organizatora putovanja

Nije uključeno u cenu

 • Ulaznice za muzej u Nišu 300 RSD
 • Ulaznice za muzej u Pirotu 100 RSD
 • Večera u vinarija Malča i degustacija 2 vina (1050 RSD) – za realizaciju potrebno minimum 15 prijavljenih putnika
 • Ručkovi oba dana

Napomene za benefite

Promo cena važi za rezervacije i uplate do 5 dana pred polazak.