Turistička agencija Magelan, Novi SadTuristička agencija Magelan, Novi Sad
Forgot password?

Mačkare u Golubincima

 • Mačkare u Golubincima
 • Mačkare u Golubincima

Posetite Golubince, za vreme manifestacije Mačkare koja se tradicionalno održava svake godine u februaru, i osetite duh malog vojvođanskog sela pod maskama.

Polazak iz Beograda u 09h. Putnici će naknadno biti obavešteni o mestu polaska. Prvu pauzu pravimo u Kupinovu. Ovo sremsko selo je poslednja prestonica Srbije pred pad pod tursku vlast. Ovde ćemo čuti priču o poslednjem srpskom despotu i vitezu Zmaj Ognjenu Vuku.  Takođe, imaćemo priliku da posetimo Etno kući –  jednu od najstarijih  stambenih zgrada u selu. U blizini etno kuće nalazi se i najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini, crkva Svetog Luke koja datira iz 15. veka koju ćemo obići. Nakon obilaska odlazimo do mesta Obrež gde ćemo posetiti Specijalni rezervat prirode Obedska bara.

Nakon toga odlazimo u Pećince gde ćemo otići u  Srpski muzej hleba i videti predmete koji su se nekada koristili u Srbiji u procesu proizvodnje hleba. Domaćin će nam biti umetnik, slikar i kolekcionar Jeremija koji je upravo iz potrebe da se sačuva naša baština i otvorio ovaj muzej koji je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog i sakupljačkog rada ovog vizionara.

Po završetku obilaska uputićemo se na našu krajnju destinaciju – Golubinci gde ćemo prisustvovati manifestaciji Mačkare. Manifestacija se održava 40 dana pre katoličkog Uskrsa i predstavlja stari pokladni običaj koji se tradicionalno održava već 200 godina u Golubincima.

Najveći broj dešavanja je drugog dana, tokom Maskembala, upravo kada odlazimo na manifestaciju. Sa početkom u 14h defile karnevalske povorke prolazi ulicama, nakon čega sledi posluženje kako učesnika tako i posetilaca. Tokom ove manifestacije meštani ovog malog sela pripremaju maske vezane za aktuelne društvene teme.  Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi. Tokom posete imaćemo prliku  da šopingujemo tradicionalne proizvode koji se mogu kupiti u selu ali i kolače lokalnih proizvođača. Svojim prisustvom upotpunićemo ovaj događaj.  Polazak za Beograd oko 18h.

CENA: 1460 RSD

CENA ZA DECU: 990 RSD

Aktivnosti:

 • Obilazak Muzeja hleba
 • Obilazak Specijalnog rezervata Obedska bara
 • Poseta manifestaciji Mačkare

Jezici vodiča

srpski

Uključeno u cenu

 • Prevoz autobusom prema program
 • Usluge licencirnaog turističkog vodiča

Nije uključeno u cenu

 • Ulaznica za SRP Obedska bara (odrasli 120 RSD, deca 60 RSD)
 • Ulaznica za Srpski muzej hleba (300 RSD)
 • Ulaznica za Etno kuću u Kupinovu I crkvu Svetog Luke (100 RSD)
 • Individualni troškovi